Megállapodás a Bombardier és a cseh CD Cargó között

2018. augusztus 23. Beruházás | Egyéb szektorok

A vonatgyártás élvonalába tartozó Bombardier Transportation és a Cseh Államvasutak szállítmányozó leányvállalata, a CD Cargo megállapodást írt alá mintegy 50 legújabb generációs Bombardier Traxx Multi-System mozdony szállításáról. Az első lehívás 10 TRAXX MS3 gyártásáról szól.

– Az új TRAXX MS3 mozdony lesz flottánk legmodernebb darabja. Hatalmas húzóereje és hosszabb távon is költséghatékony működése erősíti nemzetközi üzleti stratégiánkat, továbbá együttműködési képességünket a hazai piacon valamint a szomszédos országokban – mondta Ivan Bednárik, a CD Cargo igazgatótanácsának elnöke.

– Büszkék vagyunk a hitre és a bizalomra, amelyet új ügyfelünk, a CD Cargo tanúsít új fejlesztésű mozdonyunk, a TRAXX MS3 iránt. A Cseh Köztársaságban elért siker megnyithat más, közép-, kelet- és dél-kelet európai piacokat is újonnan kifejlesztett mozdonyaink előtt. A mostani szerződés is bizonyítja, hogy a TRAXX mozdony platform kiválósága és a 2250 értékesített egység újabb fontos vásárlót győzött meg – jelentette ki Michael Fohrer, a Bombardier Transportation közép- és kelet-európai, oroszországi, izraeli, a független államok közösségbeli, valamint a kínai régióért felelős elnöke.

A TRAXX MS3 az egyetlen multirendszerben működő mozdony a piacon, amely rendelkezik a Last Mile funkcióval, amelynek segítségével könnyedén áthidalhatja a szerelvény a kikötők, illetve az egyéb terminálok elektromos áram nélküli szakaszait. A járművet azoknak a felhasználóknak szánták, amelyek számára fontos a növekvő profit, a megemelt rugalmasság csakúgy, mint a megbízható működés a mozdony életciklusának végéig. Az új multirendszerben működő mozdonyt a European Train Control System, a Baseline3 legutolsó verziójával szerelik fel, amely problémamentes működést garantál már az első naptól.

A most bejelentett megállapodással 54, több célra is használható modern TRAXX multirendszerben működő mozdony áll majd a cseh vásárlók rendelkezésére. A CD Cargo az első 10 mozdonyt áru- és személyszállításra használja majd a belföldi piacon, Szlovákiába, Németországba, Ausztriába, Lengyelországba és Magyarországra induló járatainál, továbbá emeli rendelkezésre állási képességét Szlovéniában és Horvátországban. A mozdonyokat a németországi Kasselban szerelik össze, míg a vagonok a lengyelországi Wroclawból érkeznek, a forgózsámolyokat pedig a németországi Siegenben gyártják.

A Bombardier a második legnagyobb járműgyártó a Cseh Köztársaságban. Több mint 1000 munkavállalót foglalkoztat a Ceska Lipa ipari központban. A gyártóbázis kulcsfontosságú hegesztett alkatrész-szállítója a Bombardier regionális és elővárosi vonat-, villamos- és metrógyártmányainak. A Bombardier gyártmányai fontos szerepet töltenek be a cseh városi és vonatközlekedésében. Több mint 40 TRAXX mozdonyt működtet több szolgáltató, és számukra a Bombardier karbantartási és egyéb szolgáltatásokat is nyújt. Többek között a prágai metró A és B vonalán Bombardier Cityflo350 forgalomirányító rendszer biztosítja a forgalmat.

(SCM)