Üzemanyag-cella gyár épül Japánban

2018. május 25. Beruházás | Autóipar

Az üzemanyag-cellával működő elektromos autók (FCEV) iránti kereslet 2020 utáni növekedésével számol a Toyota,  ezért nagyarányú beruházásokról határozott a cég vezetése – olvasható a Toyota Motor Corp. honlapján május 24-én megjelent közleményben.

Az autógyártó várakozása szerint 2020 után a jelenlegi évi 3000 gépjárműről 30 000 darabra emelkedik a modern technológiával készülő autók iránti igény, ezért jelentős fejlesztésekről döntöttek.

Egyrészt a Toyota Cityben található Honsha Plant üzem mellett teljesen új, nyolcszintes épületet húznak fel, ahol nagy tömegben tudják majd gyártani az üzemanyag-cellákat. Másrészt a Miyoshi Cityben található Shimoyama Plant gyárukban új gyártósort telepítenek a nagynyomású hidrogéntartályok előállítására. Ezeket a tartályokat korábban a Honsha üzemébenn gyártották, jóval kisebb területen.

Az utóbbi gyártósor építése most kezdődik, míg az üzemanyagcella-gyártó egység épülete már elkészült, és most kezdenek neki a belső munkálatoknak. A tervek szerint a gyártás 2020-ban kezdődhet meg.

Az üzemanyagcellás technológia lényege, hogy hidrogén és oxigén felhasználásával állítanak elő elektromos áramot, az üzemanyagul szolgáló hidrogént pedig különleges üzemanyagtartályban tárolják. Fontos jellemzője a technológiának, hogy annak alkalmazásával semmiféle káros anyag nem kerül a környezetbe.

(SCM)