Csökkenő vámtételek Kínában

2018. május 23. Gazdaság | Egyéb szektorok

Jelentősen mérsékli az egyes autótípusokat és alkatrészeket érintő vámtételeket Kína július elsejétől – olvasható a távol-keleti ország pénzügyminisztériumának május 22-én kiadott közleményében.

Néhány nappal azt követően, hogy bejelentették, mégsem fenyeget a kereskedelmi háború Kína és az Egyesült Államok között, a világ legnépesebb országának vezetése már konkrét lépésekkel bizonyította elszántságát a megegyezés végrehajtására.

Az egyes autótípusokat érintő vámcsökkentés jelentős mértékű, hiszen az eddigi 25%-ról 15%-ra esnek a vámtételek, az alkatrészek esetében pedig mindössze 6%-os vámot kell fizetni az eddigi 10% helyett. A most bejelentett intézkedés ösztönzőleg hat az olyan nagy gyártók kínai eladásara, mint a német BMW és a Daimler, illetve az amerikai Tesla. A bejelentést követően a japán Nissan közölte, hogy hatalmas előnyt jelent számunkra – különösen luxusmárkájuk, az Infiniti esetében – a vámok mérséklése.

Bár még így is jelentős a különbség az amerikai és a kínai importvámok között – hiszen az USA-ban mindössze 2,5%-os tétellel sújtják a külföldi gyártók gépjárműveit – mégis áttörésként, és a kereskedelmi háború befejezéseként értékelhető a mostani döntés. A múlt héten indult enyhülési folyamat várhatóan folytatódik, s akár újabb vámtételek mérséklése is elképzelhető.

(SCM)