Vita a felvásárlás körül

2018. május 17. Gazdaság | Autóipar

Nő az ellenállás a Hyundai Motor Company tulajdonosi szerkezetének átalakításával szemben, miután a fő megbízott tanácsadók – az Institutional Shareholder Service (ISS) és a Glass Lewis – arra biztatják a befektetőket, hogy ne fogadják el a tervet a május 29-i részvényesi közgyűlésen – olvasható az ISS május 16-án kiadott közleményében.

Az ISS ezzel csatlakozik az amerikai Elliott Management alaphoz, amely szintén ellene van a Hyundai 2 leánycége, az alkatrész-gyártó Hyundai Mobis és a logisztikai Hyundai Glovis összeolvadásának, ez ugyanis kedvezőtlen a Mobis kisebbségi részvényesei számára. Korábban a Glass Lewis is úgy érvelt, hogy az ügylet logikája megkérdőjelezhető, és értékelése sem megfelelő.

A Hyundai válaszában leszögezte, mélyen sajnálja az ISS ellenvéleményét, és azt állította, hogy a tanácsadó cég ezzel hibát követ el és félrevezeti a piacot. A Mobis vezérigazgatója, Lim Young-deuk is hangsúlyozta május 16-i nyilatkozatában, hogy a márciusban bejelentett ügylet létfontosságú a cég számára, és arra biztatta a részvényeseket, hogy szavazzák meg az egyesülést.

Az átszervezésre egyébként azért van szükség, mert a dél-koreai kormány az utóbbi időben folyamatos nyomást gyakorolt az autógyártó óriásra, hogy alakítsa át bonyolult tulajdonosi szerkezetét, amely túlságosan nagy befolyást enged a hatalmat gyakorló Chung családnak. Szakértők szerint a mostani ügylettel is az a baj, hogy valójában nem a kisbefektetők érdekeit szolgálja: szerintük az a cél, hogy a Mobis részvényeinek közel 30%-át birtokló családfő, Chung Mong-koo átjátszhassa a konglomerátumot fia kezébe, aki jelenleg alelnök a cégnél.

(SCM)