Forradalmasíthatja az önvezető autókat egy fejlesztés

2018. május 16. Gyártás | Autóipar

Következő generációs radarral szerelik fel a Hyundai önvezérlő autóit. A nagyfelbontású Metawave’s WARLORD rendszer – amely mindössze egyetlen antennát használ a korábbi több száz helyett – képes a háromdimenziós képalkotásra valamint a jármű-jármű közötti közvetlen kapcsolatra – olvasható az autógyártó honlapján, május 16-án megjelent közleményben.

A Hyundai CRADLE, a Hyundai Motor Company fejlesztésekért felelős leányvállalatának bejelentése szerint e cél elérése érdekében részesedést szereznek a Metawave intelligens radarokat fejlesztő vállalkozásban. A Metawave forradalmi újítása abban áll, hogy metaanyagok és mesterséges intelligencia felhasználásával hoznak létre okos radarokat.

– A következő generációs radartechnológia igen fejlett algoritmusokat használ a tárgyak felismerésére és osztályozására – mondta John Suh, a Hyundai CRADLE alelnöke.

Az önvezető autók jelenlegi érzékelő rendszerében a kamera legfeljebb 50 méteres határig „lát előre”. Ezt a távolságot a LiDAR nevű speciális rendszer 150 méterre növeli. Működésüket azonban nagymértékben befolyásolják a rossz időjárási körülmények és a piszkos útviszonyok. További probléma a jelenlegi radarrendszerekkel, hogy nagy távolságra képtelenek nagy látószögű képet alkotni és az alacsony felbontás miatt nehézségeik vannak a tárgyak egymástól való megkülönböztetésében. Ráadásul nagy számú antennával és drága csipek felhasználásával működnek. Ezzel szemben a Metawave WARLORD platformja mindössze egyetlen antennát használ, amely ultra gyors és precíz jelekkel minden korábbinál komplexebb képet alkot a körülötte lévő világról. A technológia lényege, hogy az antenna maga irányítja a keresősugarat és finomítja a képet, majd továbbítja azt az irányító rendszerbe, önfejlesztő rendszerek és mesterséges intelligencia alkotta algoritmusok felhasználásával.

(SCM)