IFOY-díj 2018 – a nyertes megoldások

2018. május 9. Egyéb | Egyéb szektorok

A Jungheinrich, a Liebherr, a Still, a Wegard és a Witron 5 kategóriában nyerte el az IFOY-díjat, amelyet Hannoverben, a CeMAT nemzetközi intralogisztikai szakvásár első napján adtak át.

Az IFOY díjazottjai a zsűri tagjaival

Az IFOY-díj odaítélése mindig hoz valami meglepetést, és ez idén sem volt másként. Hathónapnyi tesztelés és szelekció után az eredmény szorosabb volt, mint valaha. Szokás szerint leírhatatlan volt az ujjongás, amikor kihirdették a hagyományosan nagy titokban tartott nyerteseket a CeMAT nyitóestjén, április 23-án.  

– A mostani volt a legkeményebb döntés és a legszorosabb verseny az IFOY-díj történetében. A döntősök messze versenytársaik előtt járnak, akár a minőséget, akár az innovációt, akár a megoldások gyakorlati alkalmazhatóságát tekintve, s nemcsak papíron, hanem a mindennapi gyakorlatban is – hangsúlyozta a díjátadón Anita Würmser, az IFOY-zsűri elnöke.

A németországi, parksteini székhelyű Witron Logistik + Informatik GmbH lett első az „Integrált Raktári Megoldások” kategóriában a svájci Migros Distribution Center Suhr AG rendszerének megvalsításával. A Witron olyan integrált többcsatornás rendszert hozott létre, amely a migrolino AG gyorsan változó, kis tételszámú komissiózási igényét képes összehangolni a Migros üzletági elvárásaival.

A hamburgi székhelyű Still GmbH új, RX 20 típusú elektromos targoncáját választotta a zsűri az Év targoncájává. Az erőteljes és jó manőverező képességgel rendelkező, 1,6 tonna teherbírású gép beltéri és kültéri használatra egyaránt tökéletes, innovatív rakodási megoldásának, illetve könnyű kezelhetőségének köszönhetően.

„Az év raktári gépe” kategóriában, az IFOY történetében első alkalommal két megoldás is kiérdemelte a díjat: a Jungheinrich ECE 225 és a hamburgi startup cég, a Wegard GmbH Wegard Trail elnevezésű vontatmányrendszere. A továbbfejlesztett ECE 225 easyPILOT Follow egy félautomata megoldás, melynek segítségével a 2,5 tonnás komissiózó targonca automatikusan képes követni az operátort. A Wegard Trail elektronikusan kormányzott moduláris vontatmánykoncepció pedig a legkülönbözőbb hordozó eszközökkel (keretekkel) kombinálható, és működéséhez nincs szükség speciális vontatóra.

A Jungheinrich a második IFOY-díjat „Az év specialitása” kategóriában nyerte el az SLH300 elnevezésű vegyestechnológiájú akkumulátortöltővel. A plug & play elven működő rendszer mind a hagyományos savas ólomakkumulátorok, mind a sokkal hatékonyabb lítiumion-akkumulátorok töltésére alkalmas, így vegyes üzemű flottáknál kiváló megoldás, illetve a lítiumionos technológiára való flottaváltásnál is nagy előnyt jelent.   

A „Daru és emelőszerkezet” kategóriában a Liebherr-Werk Biberach GmbH MK 140 toronydaruja nyerte el az IFOY-díjat. Az öttengelyes modell 1900 kilogramm teherbírású, emelési magassága 94 méter, és akár 65 méteres távolságra is képes kinyúlni a darugém.

A hatékonyság és az innováció szakmai „mércéje”

Az IFOY-díjat a hatékonyság és az innováció szakmai „mércéjeként” alapították, és ma már az intralogisztika legfontosabb innovációs díjaként tartják számon. A díjak odaítélése az IFOY-audit alapján történik. Az eszközök és megoldások elbírálásakor minden esetben egyedi vizsgálatra, tesztre kerül sor, amelynek fontos részét képezi az IFOY-teszt protokoll 80 kritériumos szempontrendszere, illetve az IFOY tudományosan megalapozott innovációs ellenőrző módszere. A szavazást megelőzően a nemzetközi zsűri – melynek tagja lapunk főszerkesztője, Rapi Jaubert Szilvia is –, illetve a tanácsadói testület tagjai személyesen értékelik ki a döntőbe jutott gépeket és megoldásokat. A verseny döntőseit azonban nem egymáshoz, hanem a piaci versenytársak hasonló gépeihez és megoldásaihoz hasonlítják.

A német gazdasági és energiaügyi minisztérium által szponzorált IFOY-díjat a VDMA Anyagmozgatási és Intralogisztikai Szövetség adja át. Az IFOY együttműködő partnere a világ vezető intralogisztikai vásárszervezője, a CeMAT, illetve a Hannoveri és a Müncheni Vásár, valamint a Chep és az akkumulátortöltő specialista Fronius cég.

(SCM)