Jönnek a biztonsági elemmel ellátott gyógyszerek

2018. április 27. Egyéb | Gyógyszeripar

Európa egyik legszerteágazóbb, legsokrétűbb informatikai adattárháza épül, melynek keretében a jövő évtől évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatait rögzítik egy európai uniós adatbázisba. A gyógyszer-ellátási lánc valamennyi szereplőjét érinti a 2019. február 9-étől alkalmazandó új uniós rendelkezés – derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet április 25-én napvilágot látott közleményéből.

Az intézkedés elsődleges célja, hogy megakadályozza a hamis gyógyszerek forgalomba kerülését, ami komoly veszélyt jelent a betegek számára. Éppen ezért az Európai Bizottság valamennyi tagállam számára kötelező rendeletet tett közzé, mely a gyógyszerek eredetiségvizsgálata érdekében kétféle biztonsági elemet vezet be. A gyógyszeres dobozokon kétdimenziós vonalkód lesz, továbbá egy „dézsmabiztos”, manipulálás elleni eszköz is.

A rendelet pontosan meghatározza azt, hogy kinek és hogyan kell ellenőriznie a gyógyszerek eredetiségét. Ez tulajdonképpen „végponttól végpontig” jellegű ellenőrzést jelent majd: a gyógyszerészeknek a kód alapján minden egyes doboz kiadása előtt meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az adott készítmény adatait a gyártó korábban rögzítette-e az adattárházban. Az értékesítést követően a gyógyszerészek a kódot deaktiválják, így biztos, hogy a hamis termék fennakad a hálón, s nem kerül a betegekhez.

A tájékoztatás szerint az informatikai adattárházba az évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatait 4600 különböző gyártóhelyről jelentik majd be, és mintegy 177 000 gyógyszer-értékesítő ponton, vagyis gyógyszertárakban deaktiválják majd.

Lesz néhány olyan „kézzel fogható” változás is, amellyel a betegek is szembesülnek majd. A gyakorlatban közel 5 évig egyetlen készítményből akár kétféle is elérhető lesz: a kódolt és a kódolatlan változat is. Ráadásul a biztonsági elem elhelyezése miatt a gyógyszeres dobozok mérete változhat, megnövekedhet, ám a dobozban lévő gyógyszer közvetlen csomagolásának (bliszter, tartály, stb.) mérete nem változik.

(SCM)