Klaszter az önvezető járművek fejlesztésére

2018. január 15. Gazdaság | Autóipar

Megalakult a Zalai Önvezető Jármű Klaszter informatikai, elektronikai és járműipari cégek részvételével. Az összefogás célja az intelligens közlekedési rendszerek kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitásainak összekapcsolása – közölte január 12-én az egyik kezdeményező, a T-Systems Magyarország Zrt.

Az informatikai vállalkozáson kívül részt vesz a klaszterben az AVL Autókut Mérnöki Kft., az Innogy Hungária Kft. – amelyet az ELMŰ Nyrt. képvisel –, a Cisco Systems Magyarország Kft., az Ericsson Magyarország Kft., a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. A klaszter szerdai alapító ülésén Kaszás Zoltánt, a T-Systems Magyarország vezérigazgatóját választották elnöknek.

A közlemény szerint a klaszter zalaegerszegi járműipari tesztpálya fejlesztéséhez kíván hozzájárulni, innovációs együttműködési keretet nyújt a szükséges termékek kifejlesztéséhez. Az Európában is egyedülálló, önvezető járművek vizsgálatára is alkalmas zalaegerszegi járműipari tesztpálya 42 milliárd forintos állami beruházással, 250 hektáros területen épül a zalai megyeszékhelyen. A város környékén kialakítandó 5G-s informatikai hálózattal is összehangolva készülő tesztpálya közvetve és közvetlenül mintegy 350 új mérnöki álláshelyet teremt.

A beruházás első ütemében egyebek között a fékteszteket lehetővé tévő zóna, és a járművek kezelhetőségi pályája épül meg, illetve az autonóm járművek vizsgálatát lehetővé tévő zónát is kialakítanak. Mindezek mellett kiépül a szükséges kommunikációs technológia és a kiszolgáló létesítmények egy része is.

A második fázisban, 2018-tól megépül a nagysebességű viszonyokra alkalmas ovális pálya, tovább fejlesztik a járműdinamikai tesztelemeket és újabb kiszolgáló épületeket hoznak létre. A teljes beruházás a tervek szerint 2019 végére készülhet el. (MTI)