Startupokba fektet a Renault–Nissan–Mitsubishi trió

2018. január 11. Gyártás | Autóipar

Feltörekvő startupokat vásárol föl a Renault–Nissan–Mitsubishi alkotta autógyár trió, hogy még véletlenül se maradjon le az átalakulóban lévő autóipar jelentősen felgyorsult versenyében. Az 1 milliárd dollár befektetésével létrehozott tőkealap a legnagyobb a hasonló tőkealapok között a 2022-ig terjedő fejlesztési időszakban – olvasható a témában kiadott januári közleményben.

A döntés oka, hogy egyre nyilvánvalóbb a hagyományos autógyártók számára, üzleti modelljüket – egy autó egy tulajdonos – az idő meghaladta, s ma már komoly igény jelentkezik a közösségi járműmegosztás (pay per use) legkülönbözőbb fajtái iránt, mint például az Uber. De ugyanekkora veszélyt jelent a mostani üzleti modellre az elektromos és önvezető autók térhódítása is.

A tőkealap az első évben 200 millió dollárt fektet olyan startupokba, amelyek az elektromos autógyártással, az önvezető gépjármű, vagy a mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkoznak. A három autógyártó ezen felül további 10,2 milliárd dollárt szán kutatásra, illetve fejlesztésre.

A Renault és a Nissan 400–400 millió dollárt fektet a közös üzletbe, míg a maradék 200 millió dollárt a Mitsubishi állja. A tőkealap első, Alliance Ventures elnevezésű üzlete az amerikai Ionic Materials felvásárlása lehet. A vállalkozás kobalt mentes félvezető akkumulátorok fejlesztésével foglalkozik. (Reuters)