Gyártástechnológiai fejlesztésekre is jutott az innovációs pénzekből

2018. január 5. Gyártás | Egyéb szektorok

Tavaly 83,3 milliárd forint támogatást fizettek ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alapból vállalkozásoknak, kutatóhelyeknek, továbbá nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs (kfi) együttműködésekre, kutatási infrastruktúrákhoz való hozzáférésre – közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) január 4-én. 

A hivatal közleménye szerint a támogatás több mint 41%-a hazai vállalkozásokhoz, 30%-a egyetemi és akadémiai kutatóhelyekhez jutott. 

Az állami finanszírozású kfi források legnagyobb része, 34,2 milliárd forint hazai mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét ösztönözte. Emellett 25 milliárd forintot 26 felsőoktatási intézményben, valamint a Magyar Tudományos Akadémia 17 kutatóközpontjában folyó kutatásokra jutott. A kifizetések egy része a nemzetközi szervezetekben – elsősorban a tudás bővítését lehetővé tévő és gyakorlati alkalmazások fejlesztését is megalapozó költséges kutatási infrastruktúrákban – való részvétel és bekapcsolódás költségeit, tagsági díjakat fedezi.

Az NKFI Alapból 2016-ban és 2017-ben megpályázható felhívásokra 2017-ben kifizetett legnagyobb összegű, több mint 20 milliárd forintos kifizetés a vállalati kfi tevékenységeket – házon belüli kutatás-fejlesztést, a startup-ökoszisztéma építését, exportorientált innovációt vagy iparjogvédelmet – ösztönző konstrukciók keretében támogatott projektekhez került.

Vállalkozások és kutatóhelyek együttműködésében megvalósuló projektekben a digitális gyártástechnológia fejlesztésére, valamint agrár-innovációra és biotechnológiai programokra több mint 7 milliárd forintot, a Nemzeti Agykutatási Program folytatására és a Nemzeti Kvantumtechnológiai Program megvalósítására összesen 3,7 milliárd forintot, felfedező kutatásokra (kutatói kezdeményezésű témapályázatokra és posztdoktorok támogatására) pedig 9,6 milliárd forintot fizettek ki az NKFI Alapból 2017-ben.

Az NKFI Alap pályázati kiírásaiból 2015 óta mintegy 2000 projekt vissza nem térítendő támogatásáról született döntés, közel 250 milliárd forint értékben. Az NKFI Alap idei programstratégiája szerint a 2018-ban meghirdetendő pályázati konstrukciók teljes keretösszege 81,85 milliárd forint lesz. (MTI)