Környezetbarát klórüzem épül a BorsodChemben

2017. szeptember 8. Gyártás | Egyéb szektorok

Mintegy 100 millió eurós beruházás keretében épít új környezetbarát klórüzemet a BorsodChem. A vállalat jelenlegi tulajdonosa, a kínai Wanhua Industrial Group Co. Ltd. 79 millió eurós hitelt kap a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-től (MFB) a fejlesztés megvalósítására – adta hírül az MTI szeptember 8-án.

A 79 millió eurós hitel az első lehívás abból az 1 milliárd euró összegű keretből, amelyet Kína biztosít Magyarországnak az itt megvalósuló, elsősorban kínai érdekeltségű projektek finanszírozására.

A beruházásnak köszönhetően egy környezettudatosabb, energiahatékonyabb és gazdaságosabb eljárás váltja fel a régit, így a modern membráncellás klórüzem megépülésével összességében eredményesebb is lesz a cég.

Az új üzem biztosítja a vegyipari társaság valamennyi termékének alapanyagául szolgáló klórt, valamint jelentősen növeli az exportra szánt marónátron termelési kapacitást is.

A kínai tulajdonos 2012 és 2016 között 216 millió euró, mintegy 65,6 milliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre – a kapcsolódó beruházások a környezetvédelemre, az energiahatékonyságra, a termelőkapacitások növelésére fókuszáltak.

A BorsodChem árbevétele 2016-ben 1,4 milliárd euró volt, ennek csaknem 70%-a exportból származott, a cég adózás utáni eredménye 115 millió euró tett ki. Ez több mint duplája volt a 2015. évben elért eredménynek.

Forrás: MTI