Nőtt a kereslet a magyar bor iránt

2017. augusztus 31. Gazdaság | FMCG

Lendületben van a magyar szőlő- és borágazat, amit az is alátámaszt, hogy a magyar borexport az első öt hónapban mennyiségben 26, értékben pedig 18 %-kal haladta meg az előző év hasonló időszakának szintjét – idézte az MTI a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkárának augusztus 30-án, a 26. Budapest Borfesztivál sajtótájékoztatóján elhangzott beszédét.

Gál Péter a szeptember 7. és 10. között megtartandó rendezvény beharangozó eseményén elmondta, hogy az első öt hónapban a magyar borkivitel mennyisége elérte a 330 ezer hektolitert, értékben pedig a 11,3 milliárd forintot.

– Az idei szüreten várhatóan mintegy 410 ezer tonna szőlőt szednek majd le a termelők, és ebből mintegy 2,9 millió hektoliter seprős újbor kerülhet a pincékbe az előzetes termésbecslés szerint, szemben a múlt évi 2,7 millió hektoliterrel – emelte ki az államtitkár, aki azonban azt is hozzátéve, hogy az aszály miatt a termés nagysága bizonyos borvidékeken elmaradhat az előrejelzésektől.

– Magyarország egy olyan bortermelő ország, amelynek termőhelyei és borstílusai változatosak. A továbblépés záloga, hogy ezeket a változatos borstílusokat minél szélesebb körben ismertté tegyék bel- és külföldön egyaránt, hangsúlyozva a termőhelyi sajátosságokat, jellegzetességeket, külön is kiemelve a versenyképes adottságokat. Ennek alapja egy jó eredetvédelmi rendszer. Annak érdekében, hogy ez jól működjön és maximálisan szolgálja a termelők, valamint a borászok érdekeit, a minisztérium javaslatokat fogalmaz meg a termelői közösségek, hegyközségek számára a névhasználati szabályokkal kapcsolatban – mondta a helyettes államtitkár.

Forrás: MTI