A Brexit itthon is enyhítheti a munkaerőhiányt

2017. június 28. Egyéb | Egyéb szektorok

Egyre nagyobb arányban fontolgatják a hazatérést a Nagy-Britanniában dolgozó külföldi munkavállalók, a Brexit, azaz a szigetország kilépése az Európai Unióból ugyanis a jelek szerint felébresztette a honvágyat a külföldi munkavállalókban. A diplomás uniós munkavállalók 47%-a, míg az alacsonyabb végzettségű dolgozók 27%-a nyilatkozott úgy, hogy az elkövetkező 5 évben elhagyná Nagy-Britanniát – derült ki a Deloitte UK megbízásából készült, június 27-én közzétett felmérés adataiból, amelyet a Bloomberg közölt.

Az összes uniós munkavállaló 23%-a ráadásul szülőföldjét jelölte meg visszatérési célpontként, nem pedig más uniós országot. Az Oxford-i Egyetem bevándorlásügyi kutatóintézetének (Migration Observatory) június 21-i adatsora alapján nemcsak a hazatérési szándék erősödött, hanem a letelepedők száma is visszaesett.

 Amíg 2015-ben 184 000 volt az uniós tagországokból érkező nettó migrációs többlet (azaz az érkezők és letelepedők számának különbsége) az Egyesült Királyságban, addig 2016-ban ez a szám 133 ezerre csökkent. A visszaesés különösen a kelet-közép-európai tagországokból érkező munkavállalók tekintetében jelentős, a balti és a visegrádi országok irányából a tavalyi évben ötezerre zuhant a migrációs többlet a 2015-ös 46 ezerrel szemben.

A hír jól jöhet az évek óta egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal küzdő magyar gazdaságnak. Az Eurostat 2016-os adatai alapján a hazai gazdaságban a tartósan betöltetlen (legalább 6 hónapja) státuszok aránya 1,9%-ra emelkedett, (az uniós átlag 1,7%), miközben a közösségi átlagban csak 2%-kal emelkedő munkaerőköltség tavaly 6,3%-kal nőtt Magyarországon.