Szolgáltatóközpontot nyit a Viessmann Pécsett

2017. június 6. Gyártás | Egyéb szektorok

A termelés után szolgáltatási tevékenységét is Magyarországra hozza a német Viessmann csoport, a pécsi 533 millió forintos beruházáshoz a magyar kormány nyújtott 106 millió forint támogatást – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter június 6-án Budapesten.

– A beruházással 50 új munkahelyet is létrehoz magasan kvalifikált emberek számára a fűtési, hűtési és ipari hőszolgáltató rendszerek egyik nemzetközileg is vezető gyártója. A Viessmann olyan, 100 éve alapított családi vállalat, amely a folyamatos fejlesztésnek köszönheti piaci sikereit. A cég most a digitális fejlesztésekre helyezi a hangsúlyt, mivel ma már „egy kazángyártónak sem vasat kell eladnia”, hanem szolgáltatást – fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a beruházással tovább erősödik a német-magyar gazdasági együttműködés és a szolgáltatóközpont ágazata, amely az autóipar után már a  második legtöbb beruházást vonzó szektor.

– A pécsi szolgáltatóközpontból szerviz-támogatást és tanácsadást nyújtanak először német, majd nemzetközi ügyfeleknek – jegyezte meg Michael Weber, a Viessmann üzleti támogató központjának vezetője.

Beck Andor, a Viessmann Csoport hazai leányvállalata, a Viessmann Technika Dombóvár Kft. ügyvezetője elmondta, hogy 24 éve van jelen a cég Magyarországon, 2007-ben helyezték Dombóvárra a termelés egy részét. Pécs mellett szólt a több mint 22 000 hallgató az egyetemen, illetve az, hogy kedvező a némettudással rendelkezők aránya a régióban, a város kiváló ipari parkkal és szolgáltatásokkal rendelkezik, valamint azokkal az ingatlanokkal, amelyekben várhatóan 2017 őszén megkezdhetik a szolgáltatásnyújtást. Dombóváron van a Viessmann biomassza kazán kizárólagos gyártása, és a beszállított alkatrészek 50%-át magyar kis-és középvállalatoktól szerzik be.     

Csizi Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, ma már több mint ezren dolgoznak a pécsi szolgáltatóközpontok valamelyikében, és a mostani bejelentés is mutatja, jól vizsgázott a város a befektetések vonzásában.     

A törökbálinti értékesítési központ és a dombóvári gyár mellett Pécs a harmadik Viessmann-telephely Magyarországon. A cég eddig 400 munkahelyet hozott létre Magyarországon és 2,6 milliárd forintért ruházott be Dombóváron. Az 1917-ben alapított családi vállalkozás 12 000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, éves árbevétele eléri a 2,25 milliárd eurót.     

A nyilvános cégadatok szerint a Viessmann Technika Dombóvár Kft. árbevéte 2016-ban 3,8 milliárd forint volt, adózott eredménye 293 millió forint veszteség. Egy évvel korábban 4, 4 milliárd forint árbevétel mellett 8,4 millió forint eredményt ért el a cég.

MTI