Az Ekol Logistics 4.0 beindította a Selyemutat

2017. május 15. Logisztika | Egyéb szektorok

Az Ekol Logistics néhány hete új stratégiát vezetett be a Logisztika 4.0-hoz kapcsolódóan, s erről a müncheni Transport Logistic vásár ideje alatt, a május 10-én megtartott sajtótájékoztatón számol be a cégcsoport.

Az Ekol Logistics stratégiájának középpontjában az intermodális megoldások fejlesztése áll. Ezzel összhangban a török logisztikai szolgáltató Kína és Magyarország között elindította új vasúti szolgáltatását. Az első vonat április elején indult, és mintegy 9300 kilométert tett meg 17 nap alatt Kazahsztánon, Oroszországon, Fehéroroszországon, Lengyelországon és Szlovákián keresztül, majd megérkezett Budapestre. A tranzitidő közel 30 nappal kevesebb, mintha ugyanezt az utat tengeren és vonaton tenné meg a Kínából érkező áru. A távol-keleti országból, Yiwuból Budapestre április végén indultak heti rendszerességgel közlekedő vonatok. Az Ekol a tervek szerint új vonalakat is indít, amelyek Budapestet más kínai városokkal kötik össze. Ezekről májusban ad majd hírt a cégcsoport, de annyi bizonyos, hogy Kína és Európa között 8 vasúti kapcsolatot terveznek, Budapest mellett további európai városok bekapcsolásával.  

Az Ekol 8 kínai vasúti terminálból szervez szolgáltatást a 4 saját európai központon keresztül.

A cég az Európai Unió területén a szállítást a Deutsche Bahn (DB), a terminálszolgáltatást a Mahart Container Center (MCC) közreműködésével, míg a budapesti vámügyintézést és az európai állomásokra történő disztribúciót saját erőforrásaival szervezi.

– Büszkék vagyunk, hogy Magyarországon úttörőként vezethetjük be a Kína és Magyarország közti közvetlen árufuvarozási megoldást, ami nemcsak környezetbarát, de ügyfeleinknek is versenyelőnyt biztosít. Kiváló alternatíva a hosszabb tranzitidőt igénylő tengeri, illetve a jóval költségesebb légi szállítással szemben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és több magyar vámügynökség hónapokig dolgozott azon, hogy Magyarország a kínai termékek európai vám- és árucikk-központjává válhasson. A történelem bizonyítja, hogy a „Selyemút” mindig a sikeres üzletek létrejöttét és működtetését fémjelezte. Hiszünk benne, hogy ez ma sincs másként – mondta Ahmet Musul, az Ekol Logistics elnöke.

Az Ekol saját iroda nyitását is tervezi a távol-keleti országban, illetve még idén beindítja a Kína–Törökország közti közvetlen vasúti szolgáltatást.