Negyedévszázados a „magyar” Opel

2017. március 30. Gyártás | Autóipar

A magyar kormány feladata és felelőssége, hogy minden feltételt biztosítson ahhoz, hogy az Opel új tulajdonosa a magyarországi tevékenység bővítésében és fejlesztésében legyen érdekelt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 29-én Szentgotthárdon, az Opel-gyárban, a gyártás megkezdésének 25. évfordulójának alkalmából tartott ünnepségen

A miniszter emlékeztetett arra, hogy több kormánydöntés is született, amely PSA-csoport számára vonzóvá teheti a szentgotthárdi gyár fejlesztését, példaként említette a társasági adó szintjének csökkentését, a kutatási-fejlesztési adókedvezményeket, a kedvező beruházásösztönzési rendszert. Szijjártó Péter kiemelte, hogy az Opelnek nagy szerepe volt abban, hogy Magyarország a rendszerváltás óta az autóipar fellegvárává vált Európában. A magyarországi autóipar termelési értéke tavaly elérte a 7874 milliárd forintot, ennek 92 százaléka export volt - mondta.
Karl-Thomas Neumann, az Opel/Vauxhall elnök-vezérigazgatója új lehetőségként értékelte a PSA és az Opel/Vauxhall egyesítését, amelyből megfogalmazása szerint új Európa-bajnok születhet. Hozzátette: a további növekedést az szolgálja, ha az Opel valódi német márka marad. Karl-Thomas Neumann szólt arról is, hogy a 2016-ban az év autójává választott új Opel Astrákban is Szentgotthárdon készült "szív dobog", és a márka új zászlóshajójába a genfi autószalonban bemutatott Insigiába is szentgotthárdi motor dolgozik majd. Hozzátette: 2020-ig 29 új modell bevezetését tervezik, idén ebből hetet mutatnak be.
Greg Buchal, a szentgotthárdi gyár igazgatója első sorban 1200 munkatársainak mondott köszönetet, közülük is kiemelte azt a 167 kollégáját, aki már a kezdetekkor is az Opelben dolgozott. Az igazgató szerint a szentgotthárdi gyárnak nemcsak múltja, de jelene és jövője is van, továbbra is szükség lesz az ott dolgozók tudására, szorgalmára, lelkesedésére és profizmusára.
Az Opel 25 évvel ezelőtt Magyarország rendszerváltás utáni első autóipari beruházását hajtotta végre, végül három lépcsőben felépítették Európa legkorszerűbb flexibilis motorgyárát. Tavaly rekordévet zárt a motorgyár, hiszen minden eddiginél több, 629 ezer 199 motort gyártottak, a szentgotthárdi üzem ma már az Opel cégcsoport meghatározó része.