Technológiai fejlesztés Tatabányán

2013. november 19. Beruházás | Autóipar

A felületkezeléssel foglalkozó Impreglon Kft. 276 millió forintos beruházással fejlesztette a járműalkatrészek cinkkel való bevonásának termodiffúziós technológiáját – mondta el a Tatabányán működő vállalkozás ügyvezetője november 19-én az MTI-nek.

Gyöngyösi József tájékoztatása szerint a bevonni kívánt tárgyakat cinkporral együtt 360-380 fokos hőmérsékleten kezelik. A művelet során a felületen minőségi cinkréteg képződik, miközben a cink a tárgy anyagába is beépül. A német tulajdonú vállalat ezzel az eljárással készített már az Északi-tengeren használt kábelszerelési berendezéseket, építőipari zsaluzóelemeket, valamint alkatrészeket személyautókhoz. A vezető autógyártók megkezdték a termodiffúziós technológia alkalmazását, több autógyár már jóváhagyta, vagy most vizsgálja az eljárást – mondta az ügyvezető.

A társaság 4 éve, egy külföldről vásárolt berendezéssel kezdett termodiffúziós felületkezelést alkalmazni, majd a technológiát továbbfejlesztette. A beruházáshoz 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek európai uniós és hazai forrásokból – tette hozzá az ügyvezető. A tatabányai Impreglon Kft. 2000 óta végzi felületkezelési és korrózióvédelmi tevékenységét elsősorban autóipari beszállítók számára. A cég 130 megrendelő részére dolgozik, és megközelítőleg 1000 visszatérő termék korrózióvédelmét végzi, a személygépjármű-ipar mellett vasúti járművek fékberendezéseinek alkatrészein és tehergépkocsik elemein.

Az üzem 106 saját és 20-25 kölcsönzött alkalmazottnak biztosít munkát, 2012-es árbevétele elérte a 2,5 milliárd forintot. A gyár területét legutóbb 2011-ben bővítették, jelenleg 7200 m²-en folyik termelő tevékenység. A német anyavállalat 14 országban 32 üzemet működtet és mindenhol a gépipari termeléshez kapcsolódó szolgáltató tevékenységet végez. A tatabányai gyár osztrák, német, olasz, horvát, cseh, szlovák és román megrendelők részére végez korrózióvédelmi munkát.

MTI