A Dachser és az Azkar közösen folytatja

2013. január 3. Logisztika | Egyéb szektorok

A 2012-es év végétől az Ibériai-félsziget vezető gyűjtőszállítmányozója, az Azkar a Dachser égisze alatt folytatja a munkát. A Dachser 2008 óta rendelkezik részesedéssel a spanyol vállalatban.

Az Azkar Spanyolország és Portugália egyik vezető logisztikai szolgáltatója. A vállalat összesen 91 telephellyel rendelkezik, ahol több mint 3000 főt foglalkoztat. A Dachser és az Azkar egyesülése után José Antonio Orozco fogja továbbra is vezetni a helyi érdekeltséget, valamint egyelőre a cég neve sem változik.

Bernhard Simon, a Dachser igazgatótanácsának elnöke számára az időzítés is fontos volt. Spanyolországban még mindig nehéz helyzetben van a gazdaság. Ennek ellenére az Azkar nyereséges tudott maradni és a 2011-es évben 367 millió eurós forgalmat bonyolított le. Az akvizíciós beruházás a Dachser Európa jövőjébe vetett bizalmát is tükrözi. A cég évente több százmillió eurós összegben eszközöl beruházásokat hálózatának fejlesztésére és modernizálására.

A Dachser az egyik leghatékonyabb globális hálózattal rendelkezik a logisztikai piacon. Az Azkarral a családi vállalkozás most az ibériai félszigeten is megerősíti a jelenlétét és javítani tudja a szolgáltatásainak minőségét is. A két vállalat fúziója az ország egyik vezető logisztikai szolgáltatójává fogja emelni a társaságot. Portugáliában 1999 óta van jelen a német szolgáltató.

– A két cég történeti fejlődése kísértetiesen hasonlít egymásra. Mindkét céget az 1930-as években alapították, ráadásul csaknem egyidőben. Az üzleti modelljeink is egyeztek a legfontosabb pontokban – mondta Berhard Simon, a Dachser vezérigazgatója. Ezen felül az Azkar hálózatának kiépítettsége és a szerződéses logisztikai szerepvállalása is jól illeszkedett a Dachser rendszerébe.

– Spanyolországban piacvezetők vagyunk. Viszont egy olyan háttérrel, amit a Dachser kínál nekünk, hosszú távon is biztosítani tudjuk a jövőnket és csatlakozhatunk egy folyamatosan fejlődő, globális hálózathoz – mondta José Antonio Orozco, aki a fúziót elsősorban az ügyfelek számára tartja fontosnak. A Dachser és az Azkar 2007 óta ápol szoros üzleti kapcsolatot. Az együttműködés mindkét társaság számára 20%-kal növelte a Spanyolországból és Spanyolországba irányuló szállításokból befolyó éves bevételt. – A nyilvánvaló gazdasági előnyökön túl rájöttünk arra is, hogy hasonló elképzelésekkel rendelkezünk az üzleti életet illetően is. A vállalati kultúránk illeszkedik a Dachser családi vállalati ideológiájához és azokhoz az értékekhez, amiket a cég képvisel – tette hozzá.

A Dachser továbbra is a saját hálózatának építését részesíti előnyben az akvizíciókkal szemben. A francia Gravleau céggel való 1999-es egyesülést követően az Azkar a második legnagyobb hasonló természetű beruházás a vállalat történetében. A 2007-es kezdeti együttműködést és a 2008-as 10%-os részesedés megszerzését követően a fúzió folyamatosan tárgyalások témája volt a tulajdonosok között. Luis Fernández Somoza, az Azkar legnagyobb résztulajdonosa számára ez az összeolvadás a további sikerek egyik alapvető feltétele volt. A vállalat továbbra is meg tudja őrizni a családi vállalat nyújtotta előnyöket, és emellett értéket is tud teremteni mind az ügyfelek, mind a munkatársak számára.

A Dachser számokban (2011):

  • 49,3 millió kezelt küldemény
  • képviselet 37 országban
  • 21 000 munkatárs
  • 315 telephely

Az Azkar számokban:

  • 500 000 négyzetméteres logisztikai terület
  • 2650 gépjármű
  • 3000 munkatárs
  • 91 telephely