Letették a Várda Meat Kft. új üzemének alapkövét

2019. május 22. Beruházás | FMCG

A magyar gazdaság egyik kitörési pontjának nevezte az élelmiszeripart Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Várda Meat Kft. új üzemének május 21-i alapkőletételén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán. A baromfimelléktermék-feldolgozó üzem 3 milliárd 960 millió forintba kerül.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője és Csépke Ferenc, a Várda Meat Kft. ügyvezetője (Fotó: MTI, Balázs Attila)

2018-ban a magyar élelmiszeripar – 7%-os emelkedés után – 3235 milliárd forintnyi termelési értéket állított elő. A teljes feldolgozóipari kibocsátás egytizede érkezett ebből a szektorból. Az ágazatban 151 000 ember dolgozik, a baromfihús-kivitel 220 000 tonna volt tavaly, ami 30 000 tonnával több, mint 2017-ben. Ennek jelentős része Kisvárdáról és térségéből származott.

A termékeinek 100%-át a brit piacon értékesítő társaság beruházásához a kormány 1,58 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá, a fejlesztéssel pedig 50 munkahely jön létre.

– Olyan fejlesztés indul el Kisvárdán, amely nemcsak a térségnek, hanem az egész magyar gazdaságnak is érezhető hasznot fog hozni.  A kontinensen Magyarország produkálta a legnagyobb, 5,2%-os gazdasági növekedési ütemet 2019 első negyedévében, ami az „Európa-bajnok címet” adta az országnak. Ez az adat 3 és félszerese az első negyedéves európai növekedési átlagnak – mondta a miniszter, hozzátéve, utoljára 2010-ben volt ilyen magas ez a gazdasági mutató. Az elért jó eredmény annak is köszönhető, hogy 2018-hoz képest idén 100 ezerrel többen dolgoznak, 2010 óta pedig 820 000 új munkahely jött létre Magyarországon. A számok mögött a töretlen beruházási kedv is látható: tavaly országosan 25,5%-kal nőtt a beruházások értéke, az exportteljesítmény pedig 6,4%-kal növekedett 2019 első negyedévében.

Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője közölte: bebizonyosodott, hogy a „Tiszán innen” is lehet nagyszabású, nagy volumenű beruházásokat megvalósítani. Példaértékűnek nevezte, hogy a Master Good Kft. Kisvárdán működő baromfifeldolgozójára számos helyi és térségi kis- és középvállalkozás csatlakozhat rá beszállítóként. 

A Várda Meat Kft. közleménye szerint a társaság az új üzemben a baromfi vágóüzemekben ipari mennyiségben keletkező csirkezsigereket, a nem étkezési célú nyesedékeket és a kopasztás után visszamaradó csirketollat dolgozza fel. Az évi mintegy 19-21 000 tonna melléktermékből prémium minőségű húslisztet, baromfizsiradékot és toll-lisztet állítanak elő. A zöldmezős beruházásban megépülő üzem várhatóan novemberre készül el. A társaság a beruházáshoz 2,3 milliárd forint saját erőt biztosít, ebből 1,4 milliárd forintot banki hitelből finanszíroz. A Várda Meat Kft. 2018-as árbevétele 580 millió forint volt, a cég tavaly 21 állandó munkavállalót foglalkoztatott.

(MTI)