Archívum: Húsz éve Magyarországon

2013. szeptember 18. | Egyéb | Elektronikai ipar

Az OBO Bettermann Hungary Kft. ez év áprilisában adta át új, 10 000 m2-es raktárát, amely a cégcsoport közép-kelet-európai régiójának disztribúciós központjává válik.

Az OBO Bettermann több mint 100 éves múltra visszatekintő, német családi tulajdonban lévő vállalatcsoport, amelyet ma már a család negyedik generációja irányít. A cég a világelsők közé tartozik az épületvillamossági szereléstechnika területén, több mint 60 országban képviselteti magát, ahol 3500 dolgozót foglalkoztat. Jelenleg 6 országban folyik gyártási tevékenység, és a vállalatcsoport közel 60 leányvállalattal rendelkezik világszerte, melyek között az egyik legjelentősebb a megalapításának 20 éves jubileumát idén áprilisban ünneplő magyarországi OBO Bettermann Hungary Kft. A magyarországi képviselet kezdetben rögzítéstechnikai anyagok összeszerelését végezte az anyavállalat részére, mára a cégcsoport délkelet-európai logisztikai központjaként a legnagyobb leányvállalatává nőtte ki magát 750 alkalmazottjával, és hazánkban is piacvezetővé vált a villamos installációs termékek területén.

Hernádi Lajos, az OBO Bettermann Hungary Kft. ügyvezető igazgatója

Ulrich Bettermann a rendszerváltás úttörő vállalkozói közé tartozott hazánkban. 1993-ban, Budapesten alapította meg a cégcsoport magyarországi kereskedelmi képviseletét, a néhány fős OBO Bettermann Hungary Kft. formájában. Három évvel később pedig ennél is nagyobb lépést téve a Budapest melletti Bugyi község határában termelőüzemet hozott létre. Villamos szerelési anyagok készülnek itt a legmodernebb eljárással, és a telephely mára az OBO délkelet-európai logisztikai központjává fejlődött. Az ipari park egy régi telefongyár helyén, részben a telefongyár egykori épületeinek felújításával, részben új csarnokok építésével, barnamezős beruházás keretében került kialakításra. A terület megvásárlását követő évben, 1997-ben megkezdődött a termelés a felújított üzemrészekben. A következő évek az ugrásszerű növekedés évei voltak: az árbevétel növekedése több éven át meghaladta a megelőző év árbevételének 40%-át, miközben a termelésben foglalkoztatottak száma is a többszörösére nőtt. A magyarországi üzem az első években bérmunkában termelt az anyavállalat részére, majd 2000-ben ennek helyét átvette az export-import tevékenység, és ezzel lényegében függetlenné vált a magyarországi leányvállalat.

Közel 12 000 termék készül hazánkban

A Bugyin létrehozott ipari park fejlesztése folyamatosan haladt még a gazdasági válság időszakában is. 2002 és 2010 között összesen 22 000 m2 új üzemi terület átadására került sor. A beruházások között kiemelkedő jelentőségű a világviszonylatban is modernnek számító, 8000 tonna/év kapacitású, merítéses és centrifugális eljárást is magában foglaló tűzihorganyzó üzem, amelyet 2004-ben adtak át.

A fejlesztésekkel párhuzamosan megkezdődött a hazai leányvállalat átstrukturálása, melynek első lépéseként, 2002-ben átalakulással létrejött az OBO Bettermann Ingatlankezelő Kft., majd 2006-ban OBO Bettermann Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. néven megalakult a magyar piacot kiszolgáló, önálló kereskedelmi vállalat. Ezzel különvált egymástól az ingatlanfejlesztési, a gyártási és a kereskedelmi tevékenység, ugyanakkor az együttműködés a mai napig is szoros a cégek között. Az OBO Bettermann Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az OBO-termékek hazai értékesítésével, a villamosipari szakemberek továbbképzésével és szaktanácsadással foglalkozik.

Az OBO Bettermann cégcsoportnál a gyártásszegmentáció igen fontos stratégiai kérdés, így van ez Magyarországon is. A termelési folyamatok három jól elkülönített területre oszthatók: fémmegmunkálás, műanyaggyártás, valamint elektronika.  A magyarországi gyártóbázison mindhárom szegmens képviselteti magát. A hazánkban gyártott termékek az OBO hét termékcsoportján belül elsősorban a kábeltartó rendszerek, az összekötő- és rögzítőrendszerek, illetve a túlfeszültség- és villámvédelmi rendszerek, valamint a padló alatti rendszerek csoportjába sorolhatók. A nemzetközi cégcsoport 30 000 termékéből közel 12 000 készül Magyarországon.

Az új logisztikai központ 10 000 m2 alapterületű és 12 000 raklap tárolására alkalmas

Régiós logisztikai központ

– 2009 óta folyamatosan, főképpen a gyártásban fejlesztettünk, és a legutóbb, 2011-ben átadott 13 000 m2-es gyártócsarnok üzembe helyezésével elértük azt a volument, amelyhez már szükséges volt egy modern technológián alapuló raktár megépítésére. Ezzel a beruházással a magyarországi bázis az OBO Bettermann közép- és kelet-európai logisztikai központjává vált, és áttértünk a német anyavállalathoz történő egycsatornás beszállításról a közép-kelet-európai régió, illetve néhány nyugat-európai ország közvetlen kiszolgálására az általunk gyártott termékkör tekintetében. Jelenleg fokozatosan vesszük át a több mint 25 országba irányuló közvetlen kiszállítások menedzselését, melyet az év végéig teljes mértékben integrálunk. A fejlesztéshez európai uniós pályázati forrást és magyar állami támogatást is kaptunk az Új Széchenyi program keretében – nyilatkozta a beruházás hátteréről Hernádi Lajos, az OBO Bettermann Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az új logisztikai csarnok építése 2012 késő őszén kezdődött, hivatalos átadására április 26-án, a jubileumi ünnepség keretein belül került sor. A csarnok 10 000 m2 alapterületű és 12 000 raklap tárolására alkalmas. Az összességében 2 milliárd forintos beruházásnál speciális feladatot jelentett a logisztikai csarnok összekötése a termelőüzemmel, ahonnan naponta több száz raklap készáru kerül ki. A csomagolt áruk védelmét, az elérhető korszerű, feladatra szabott költséghatékony anyagmozgatási technikákat figyelembe véve a logisztikai csarnokot és az attól 90 m-re található üzemépületet egy 5 méter magasságban kiépített, zárt térben futó automata szállítópályával kötötték össze. A Jungheinrich által kivitelezett szállítópálya alkalmas az OBO-nál gyártott széles termékválaszték által támasztott követelmények kiszolgálására, kapacitása 50 raklap/óra, ezenkívül 55 raklap köztes tárolására (puffer) is alkalmas. A gyártócsarnokon belül kialakított feladóhelyről a 3 m széles és 1,20 m magas raklapok egy emelőasztal segítségével jutnak el a szállítópályára, s onnan az új, 3 részre osztott raktárba. Az első egy 6500 raklap befogadására alkalmas keskenyfolyosós puffertároló, ahova a szállítópályán, valamint közvetlenül a raktár melletti üzemcsarnokból érkeznek a komplett rakatok. A második részben alakították ki a 4500 raklap kapacitású komissiózó zónát, illetve a harmadik részben egy kézipolcos állványrendszer kapott helyet a kisebb egységek tárolására. A saját fejlesztésű raktárirányítási rendszerben történik az áruk azonosítása és a megfelelő raktárhelyek kiosztása, egyelőre még papíralapú dokumentációval. A papírmentes raktári árukezelés kiépítése a közeljövőben egy újabb, az anyacéggel közösen fejlesztett rendszer részeként fog megvalósulni. Az OBO Bettermann magyarországi raktárában havonta 12 000 rendelési pozíciót dolgoznak fel, és havonta mintegy 2000 tonna áru hagyja el az ipari parkot. – A közép-kelet-európai disztribúciós központ üzembe állításával a kiszállítások menedzselése fokozatosan áttevődik a gyűjtős forgalomra, hiszen most már a többi leányvállalat országos raktárait közvetlenül szolgáljuk ki hetente egyszer – pontosított Hernádi Lajos. A korábban működő 8000 m2-es raktárt félkészáru- és alapanyagraktárrá alakították át, ahonnan jelenleg a gyártást szolgálják ki.

Környezetbarát beruházások

A vállalat számára a kezdetek óta kiemelkedő jelentőséggel bír a társadalmi szerepvállalás, valamint a fenntarthatóság eszméje. A felújítások és új beruházások során így alapvető feltétel volt a környezetvédelem szem előtt tartása. Az épületek egy részére napelemek és napkollektorok kerültek, a logisztikai csarnoknál hővisszanyerő szellőztetést alkalmaztak. A műanyaggyártó üzem, és az ahhoz kapcsolódó létesítmények fűtését a fröccsöntő gépek technológiai hőjét felhasználó hőcserélő berendezések alkalmazásával oldották meg. A tűzihorganyzó üzem világviszonylatban is a legkorszerűbbek közé tartozó technológiával készült, melynek köszönhetően az anyagok feldolgozási ideje 24 órára csökkent, nagy mennyiségű energiát takarítva meg ezzel. Jelentős lépés a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő veszélyeshulladék-gyűjtő megépítése, és a szelektív hulladékgyűjtés rendszerének kialakítása.

A beruházások sora azonban nem zárul le a logisztikai csarnok átadásával: a tervek szerint az év második felében kezdődik meg az ipari park területén a vállalatcsoport új oktatóközpontjának építése, amely nemcsak a magyarországi szakmai képzéseknek ad majd helyet a jövőben, hanem közép- és kelet-európai oktatási központként is szolgálhat.

ML

Supply Chain Monitor
2013. szeptember