Archívum: Beérik a munka gyümölcse

2015. december 16. | Gyártás | Autóipar

A szakmai gyakorlat, az őszinte érdeklődés és a feladatok bátor felvállalása elengedhetetlen a sikeres pályakezdéshez. Az autóipar számára fél- és teljesen automata egyedi gyártósorok, illetve célgépek tervezésével, kivitelezésével és üzembe helyezésével foglalkozó Eckerle Industrie Kft. 26 éves gépészmérnökét, Nacsa Lászlót a hivatásáról kérdeztük.

Milyen képzettséggel rendelkezik, és mi tartozik jelenlegi feladatkörébe?

Nacsa László, az Eckerle Industrie Kft. projektmenedzsereGépészmérnökként végeztem, és jelenleg projektmenedzser munkakörben dolgozom. Feladataim közé a cégen belüli projekt team irányítása, valamint a vevőktől érkező megrendelések műszaki megvalósításának koordinálása tartozik. Jellemzően az autóipari üzletág (Eckerle Automotive) különböző országokban, így Magyarországon, Mexikóban, Kínában vagy Németországban működő telephelyeinek műszaki igényeire dolgozok ki mérnöki megoldásokat, de – alacsonyabb munkaterheltségű időszakokban – külső ügyfelek projektjeiben is részt veszek. Német anyavállalatunk székhelye Baden-Baden közelében található, s szinte valamennyi megbízásom onnan érkezik, ezért évente több alkalommal utazom oda egyeztetni. Emellett, telefon- és telekonferencia-beszélgetések révén, naponta „virtuálisan” is találkozom német kollégáimmal vagy a magyarországi projekt teamekkel, illetve külső megrendelőkkel. Ezen alkalmakkor egyeztetjük az adott projektekkel kapcsolatos részleteket, műszaki megoldásokat, idő- és megvalósítási terveket, a projekt realizálásához szükséges lépéseket, gazdasági mutatókat, vagy éppen házon belüli feladatokra keresünk megoldásokat. Projekttervezéssel is foglalkozom, ami azt jelenti, hogy a projektet az alapokról építem fel, a megvalósulási fázisban pedig folyamatosan felülvizsgálom, szükség esetében pedig korrigálom a tervet. Meghatározom, hogy az adott termék milyen megoldásokkal, folyamatokkal gyártható le. A napi feladatok szintjén a gyártósor layoutjának felülvizsgálata és tervezése mellett kalkulációkat készítek, komplex időterveket határozok meg, továbbá folyamatosan frissítem és felülvizsgálom ezeket. Naponta egyeztetek a gyártási és kivitelezési területtel. A felépült berendezéseket biztonságtechnikai, funkcionális és ergonómiai szempontok szerint is megvizsgálom. A mintagyártások leszervezése, dokumentálása is a feladataim közé tartozik. Mindezen felül részt veszek még a belső folyamatok optimalizálásán dolgozó „Kiskőrös 2.0” team munkájában. Ezt a csapatot azért hoztuk létre, hogy kollégáink munkáját megkönnyítsük, munkakörülményeiket javítsuk, s ez kifejezetten izgalmas szakmai feladat.

Hogyan telik egy „tipikus” munkanapja?

Hartán lakom, innen járok be minden nap a 30 kilométerre lévő Kiskőrösre. A munkaidő fél nyolckor kezdődik és négy óra körül ér véget. Jelen pillanatban egyszerre 10 projekten dolgozom, köztük szerszámmódosításokon, kisebb kiegészítéseken, szerelőállomások és gyártósorok kialakításán. Ebből adódóan minden nap kifejezetten sokrétű munkát végzek, s ez számomra nagyon lényeges.

Milyen munkakörnyezetben dolgozik?

Irodai és üzemi közegben egyaránt. A teljes munkaidő mintegy 70%-át az irodai tevékenység, a fennmaradó 30%-át pedig a gépek melletti feladatok teszik ki. Amíg egy berendezés ajánlati és tervezési fázisa tart, addig az irodából, számítógép mellől támogatom a projektet, a kivitelezés során pedig már a műhelyben van szükség a műszaki támogatásra.

Milyen eszközöket, gépeket használ munkája során?

Mobiltelefont és laptopot, illetve természetesen a mérnöki munka nélkülözhetetlen eszközeit, a 3D tervezőprogramokat, illetve a szinte mindenki által ismert irodai szoftveralkalmazásokat.

Milyen szakmai fejlődési lehetőségeket biztosít a cég az Ön számára?

A fejlődés lehetőségét maga a munkaköröm teremti meg, ugyanis nincs két egyforma projekt, hiszen valamennyi termék gyártásában vannak eltérések, ráadásul az automatizálási iparág folyamatosan fejlődik, ezért minden egyes feladatnál új technológiákat, eszközöket és módszereket ismerhetek meg. Az Eckerle számos szakmai képzést biztosít számunkra, így például MTM, ergonómiai, vezetői, kommunikációs, nyelvi oktatásokon vehetünk részt. A megszerzett tudás lehetővé teszi, hogy személyes kompetenciáimat fejleszthessem, a gyakorlatban pedig jobb, ergonomikusabb berendezéseket alkothassak.

Milyen szakmai tapasztalatokkal rendelkezett mielőtt munkába állt Kiskőrösön?

Középiskolásként nyaranta egy lakatos cégnél vállaltam munkát. Az Eckerle Industrie Kft.-hez pedig voltaképpen „hazatértem”, ugyanis főiskolai tanulmányaimmal párhuzamosan előbb gyakornokként, majd junior konstruktőrként dolgoztam, s tervezési projektekben vettem részt a cégnél.

Hogyan került kapcsolatba jelenlegi munkahelyével, és mi győzte meg arról, hogy jól választás lesz az Eckerle Industrie Kft.-nél dolgozni?

 A vállalatnál dolgozó barátaim és ismerőseim meséltek a jó hangulatú munkahelyi légkörről, valamint arról, hogy a feladatok komplexek, és lehetőség van a szakmai előrelépésre. Biztosítva láttam tehát azt, hogy változatos munkakörben, idegen nyelveket használva, nemzetközi teamekben dolgozhatok.

Az említett motivációs tényezőkön túl mi az, ami szerethetővé tesz egy munkahelyet?

Egy üzem akkor igazán hatékony, ha a folyamatai rendezettek, de az ember számára is fontos a kiegyensúlyozott háttér. Egy munkavállaló csak úgy lehet eredményes, ha kollégáival jó kapcsolatot alakíthat ki és tarthat fenn. Ez leginkább az egyénen, de legalább annyira a munkáltatón is múlik, mert a jó munkahelyi légkör kereteit az adott cég kultúrája, szabályrendszere jelenti. Az Eckerle kifejezetten figyel arra, hogy a munkatársak jól érezzék magukat, és a munka ne csak kötelesség vagy jövedelemszerzési lehetőség legyen, hanem az alkotás lehetőségét megteremtő hivatássá válhasson.

Milyen képességek és ismeretek szükségesek az Ön által végzett munkához?

A megfelelő műszaki alapképzettség mellett fontos a jó kommunikációs készség, illetve – ha projektvezetésről van szó – a motiváló képesség is hasznos. Emellett egy vagy két idegen nyelv ismerete szükséges, hiszen az ipar világa nemzetközi.

Mi az, ami a legtöbb örömet adja a munkájában?

Az, ha az általam koordinált projekt produktuma, így például egy munkaállomás vagy egy gyártósor a vevői előírásoknak megfelelően látja el a funkcióját, és a sikeres megvalósítás révén cégem is profitot termel. Magyarán az, ha beérik a munkánk gyümölcse.

Milyen tendenciákat lát a szakterületén?

Folyamatosan új termékeket, illetve műszaki megoldásokat keres és kínál a piac. Ha ezeket nem ismerjük, alkalmazhatóságukkal nem vagyunk tisztában, nem lehetünk versenyképesek, ezért mindig naprakésznek kell lennünk az új termékek és technológiák kapcsán.

Mit tanácsolna annak, aki ezen a területen szeretne dolgozni?

Leginkább azt, hogy ne habozzon, vágjon bele! A későbbi szakmai fejlődés, valamint a sikeres pálya- és munkahelyválasztás érdekében már a tanulmányai során szerezzen szakmai tapasztalatokat. Lehetőség szerint minél hosszabb ideig dolgozzon a szakmai gyakorlatot biztosító cégnél, és ott a lehető legtöbb projektben vegyen részt. Az így megszerzett tudás révén versenyképes lesz a munkaerőpiacon.

Budapest, Győr, Kecskemét – csak néhány olyan ipari központ, ahova ezrek költöznek egy számukra megfelelő állás miatt. Nyilvánvaló, hogy e települések mellett erős érv a pezsgő társadalmi, kulturális és sportélet. Milyen szabadidős lehetőségeket kínál Kiskőrös és térsége?

Aktívan sportolok: hetente három alkalommal járok jégkorongedzésre, de a vízi sportokat is kedvelem, illetve rendszeresen horgászok. Kiskőrösön számtalan sportolási lehetőség akad: van uszodánk, lovardánk, jégpályánk, futballpályánk és sportcsarnokunk, nem is beszélve a városban lévő konditermek nagy választékáról. A városban és a környéken nagy kultusza van a biciklizésnek és a futásnak, s ebben a kiépült, illetve épülő kerékpárutak mellett talán az is szerepet játszik, hogy alföldi vidék lévén viszonylag kis szintkülönbségeket kell legyőzni. Cégünknek saját kispályás focicsapata is van. A térség a gasztronómia szerelmesei számára szintén tökéletes hely. Kiskőrös a több prémium borászattal is büszkélkedő kiskunsági borvidék kellős közepén található, s a térség Dunához közeli, nyugati része pedig kiváló halételeiről híres. A környék egészéről elmondható, hogy szmogmentes, emberi léptékű és nyugodt, ugyanakkor az itteni mérnöki munkahelyek felveszik a versenyt bármely nagy ipari centrumban elérhető hasonló pozíciókkal.  

Szabó

Supply Chain Monitor
2015. december - 2016. január