Archívum: Új szintre emeli a hazai építőipart a Design & Build modell

2023. november 27. | Egyéb | Egyéb szektorok

A Design & Build a Centrica gyakorlatában: a Centrica jelentős szerepet játszik a hazai építőiparban is ismert, de ma még nem általánosan elterjedt Design & Build (Tervezés és Kivitelezés) modell alkalmazásában. A módszer megoldást kínál a beruházók három legfőbb problémájára: az eredeti elképzeléseknek megfelelő hatékony és minőségi kivitelezésre, a határidők betartására, valamint a kiadások kézben tartására.

A modell elnevezése azt a megoldást takarja, amikor a megrendelő az adott projekt céljának meghatározását követően nem több, hanem egyetlen céget bíz meg a tervezési és a kivitelezési feladatok elvégzésével, a folyamatok összehangolásával, ami jelentősen felgyorsítja a beruházások végrehajtását, javítja a hatékonyságot, megakadályozza a költségek megugrását. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a Design & Build alkalmazásával a beruházás időtartama 10-12%-kal csökkenthető, és a hagyományos módszerhez képest jelentős költségmegtakarítás érhető el. A Centrica eredményei alátámasztják ezeket az adatokat, a modellnek köszönhetően az egyik projektjükön nagyjából 3 hónappal rövidítették le a megvalósítás idejét, ami több szereplő bevonásával 24 hónapot vett volna igénybe. 



A Design & Build modell előnyei
A Design & Build előnye a rugalmasság és a projektek folyamatos nyomon követhetőségének biztosítása. Az előbbi különösen azokban az iparágakban fontos, amelyek gyorsan változó technológiákra épülnek, így az esetleges csúszások az egész beruházást ellehetetleníthetik. A koronavírus világjárvány, majd az Ukrajnában dúló háború megtépázta a korábban kiépített ellátási láncokat, ami komoly kieséseket okozott a termelésben, a szállításban. A Design & Build alkalmazása lehetővé teszi, hogy a kivitelezés, a beruházáshoz szükséges alapanyagok, berendezések kiválasztása, megrendelése, beépítése már a tervezés 20-30 százalékos készültségi fázisában meginduljon, így időben ki lehet szűrni ezeket a kockázatokat. Az pedig szintén jelentős idő és költségmegtakarítást eredményez, hogy a beszerzések és a kivitelezés megkezdésével nem kell megvárni a tervezési folyamat teljes lezárását, a megrendelőnek nem kell esetleg hónapokat eltöltenie a megfelelő kivitelezői csapat felkutatásával, megbízásával, szerződtetésével, majd később a különböző alvállalkozók tevékenységének ellenőrzésével. A Centrica a Design & Build modellt ráadásul azzal egészítette ki, hogy a tervezés és a kivitelezés mellett az üzemeltetési és a karbantartási feladatok folyamatos és magas színvonalú ellátását is vállalja, ami a mostani, szakemberhiányos időszakban különösen fontos szempont egy fenntartható beruházásnál.

A módszer másik előnye a folyamatok nyomon követhetőségének biztosítása. A Centrica a projektek különböző tervezési fázisaiban, 30, 60, illetve 90 százalékos készültségnél úgynevezett tervzsűrizést tart. Ezeken a fórumokon a megbízó, a fővállalkozó, valamint alkalmanként az alvállalkozók szakértők, műszaki ellenőrök bevonásával áttekintik, hol tartanak a tervezés és a beruházás megvalósításában, döntenek az esetleg szükségessé váló változtatásokról, módosításokról. Mindez nagymértékben elősegíti a felek közötti zavartalan és nyílt kommunikációt, a bizalom megteremtését és megőrzését, ami az ügyfélelégedettség javításának nélkülözhetetlen eszköze. A cég ezért kiemelt feladatának tekinti, hogy a jövőben minden megrendelőjével megismertesse a megoldás előnyeit, az alkalmazásával elérhető eredményeket.
Ha többet szeretne megtudni arról, hogy ez a modell hogyan működik és milyen előnyökkel jár, töltse le a témában készült brosúránkat:
https://go.centricabusinesssolutions.com/l/343211/2023-11-23/8bpws4