Archívum: Sípályára fel! Elkészülni, vigyázz, rajt!

2021. február 18. | Logisztika | Egyéb szektorok

Automata raktár kartondobozok és ládák tárolására.

Több hely, nagyobb hatékonyság – és mindez teljesen automatizálva: az Atomic Austria, sífelszerelés-gyártó vállalat az ausztriai Altenmarktban egy automatizált, kartondobozok tárolására alkalmas raktárral bővítette disztribúciós központját, ahol 58 600 raklaphely és egy 400 méter hosszú szállítópálya áll rendelkezésre.

A síelés szerelmeseinek álma egy olyan tároló, amiben értékes és kiváló minőségű, divatos sisakok, síbakancsok és az aktuális szezon sílécei elférnek. Arturo Leon Barousse, a Jungheinrich projektmenedzsere, egy ilyen autóval rendelkezik, de egyáltalán nem síel. Miért van mégis ez a felszerelés az autójában? – Először a TGW Logistics Csoporttal ki kell próbálnunk, mennyire lehet tele az Atomic cikkeket tároló doboz a komissiózás után, hogy a szállítópályán simán a magasraktárba visszaszállításra kerülhessen – mondta Arturo Leon Barousse az exkluzív cikkek szállításáról, amelyet a sportszergyártó vállalattal folytatott tervezési időszakban teszteltek.

Ez azonban csak egyike volt azoknak a szempontoknak, amelyeket a Jungheinrich szakembereinek a projekt során az Atomic nagyvállalatnál figyelembe kellett venni. Egy e-kereskedelmi tanácsadót is bevontak, mivel a cél óriási: kartondobozok és tárolóládák raktározására alkalmas automata raktár építése az ausztriai Altenmarktban, ahonnan világszerte szállítják ki a sífelszerelési és más sportcikkeket, emellett az Anifban található telephely integrációja a rakodási teljesítmény növelése érdekében. A csomagolási területet és a csomagolópályákat bővíteni kellett, továbbá a komissiózó, beérkezési és kiszállítási területeket is. A Jungheinrich 2019 júniusa óta, mint fővállalkozó, illetve szoftver- és vezérlés-beszállító vett részt a projektben, a megbízást pedig sikerült határidőre, 2020 augusztusában teljesítenie – a koronavírussal összefüggő karanténszabályok és a beszállítókkal szükséges intenzív egyeztetések ellenére. Azóta 58 600 tárolóhely áll rendelkezésre egy 60 m hosszú, 26 m széles és 25 m magas, silórendszerű magasraktárban.

Különböző méretű dobozok automatizált raktározása

A Jungheinrich az önhordó szerkezetű magasraktár mellett – amelyhez az acélszerkezet és állványkiszolgáló gépek (változó szélességhez alkalmas rakománykezelő eszközökkel) is tartoznak – a szállítópályát, a beérkező áruk és a komissiózás számára kialakított munkaállomásokat, a tárolóegységek 3D méretezését, valamint a vezérlést, a tűzvédelmi kapukat és a szoftvert is biztosította. Az új intralogisztikai beruházás értéke összesen 20 millió euró.

– A Jungheinrich az automatizált megoldást, illetve a gazdasági szempontokat tekintve is érdekes ajánlatot adott, amit professzionálisan, megbízhatóan és lelkesen mutatott be nekünk – mindez meggyőző volt számunkra – emlékezett vissza Kaja Slizowska, az Atomic projektmenedzsere. A korábbi évek közös munkája is bizonyára fontos szerepet játszott: a Jungheinrich számos hagyományos targoncáját használták és használják most is az áru bevételezésénél és kiadásánál, valamint EKX és EKS típusú szűkfolyosós targoncákat is alkalmaznak az Atomic Ausztriánál.

A projekt további különlegessége az, hogy a tervezőiroda által javasolt 7 folyosó helyett a Jungheinrich a raktárt 5 folyosóra tudta csökkenteni egy okosan kigondolt rendszernek köszönhetően, amely a dobozokat méret szerint csoportosítja, majd e szerint párosítja. Az automata raktár központjában továbbra is a különböző méretű kartondobozok raktározása áll. – Az Atomic számára létrehozott megoldásnak három pillére van: hatékony raktározás, okos szállítópálya koncepció és a Jungheinrich raktárellenőrzési rendszere (Warehouse Control System: WCS) – emelte ki Arturo Leon Barousse. A szoftver vezérli az intelligens folyamatokat: a 400 méter hosszú szállítópálya egy részét alkotja az automata kartondoboz felismerő, ahol a dobozok egy 3D mérésen és tömegmérésen haladnak át.

A raktárban számos hagyományos targoncát is használnak, például EKX és EKS típusú szűkfolyosós targoncákat– Ennek során a rendszer felismeri a dobozokon a kitüremkedéseket vagy horpadásokat – magyarázta Thomas Zach, a Jungheinrich projektmenedzsere. Nemcsak szenzorok, hanem több kamera is végzi a kontúrellenőrzést és a kiválogatást. – Az ellenőrzés alapján a 37 különböző méretű tárolóegység méret szerint párosításra kerül. Ez azt jelenti, hogy egy meghatározott szélességű és hosszússágú egység ugyanazon méretű, megfelelő kartondobozzal kerül párosításra, mielőtt együtt a magasraktárba érnek. Így a lehető legszorosabban tudunk raktározni és a raktárt optimálisan kihasználni – mutatott rá Thomas Zach. Mérettől függően aztán 8 vagy 10 egység kerül betárolásra polconként – nagyrészt tárolók és ládák nélkül. A komissiózás mindig közvetlenül a kartondobozokból történik, amelyeket erre a célra kitárolnak, és amelyek végül önállóan a WCS-rendszer irányítása szerint a megfelelő tárolóhelyre visszatalálnak.

Szervizhálózat a folyamatos működtetés érdekében

Sisakok, síbakancsok, sílécek – az Atomic raktárban mindennek megvan a helyeA tervezés és kivitelezés után a projekt hosszú távú sikere szempontjából azonban döntő fontosságú az ügyfélszolgálat, a szervizkapcsolat. – Nemcsak a targoncaforgalmazás, hanem az automatizálási megoldások terén is világszerte átfogó, kiváló szakemberekből álló hálózattal rendelkezünk. A szervizes munkatársak igény esetén gyorsan a helyszínre érkeznek. Ez fontos érv a Jungheinrich mellett, különösen az automatizált folyamatok esetében. Ha a központi raktárban egy berendezés leáll, az a vállalatnak pénzbe kerül, de ez a szervizszolgáltatásunknak köszönhetően elkerülhető – nyilatkozta Andreas Ausweger, a Jungheinrich Austria ügyvezető igazgatója.

Az új logisztikai megoldás jól működik – és a jövőben további dobozméretre is bővíthető. – Az Atomic nagy hagyománnyal rendelkező vállalat a síiparban, ugyanakkor felkészült a jövő kihívásaira. Az új technológiák, mint például az automatizálás, jelentős szerepet játszanak a gyártásban és a logisztikában – foglalta össze Kaja Slizowska, az Atomic projektmenedzsere. Az automatizálás terén az utóbbi években jelentősen felgyorsult a piac fejlődése Ausztriában – nem utolsó sorban a telephely biztosításának egyik eszköze is lett. Az Atomic altenmarkkti telephelye 24 méter magas, silórendszerű raktárával új külsőt is nyert, ami tökéletesen illeszkedik a helyi hegyi panorámába: a külső homlokzatra egy hegyi kép motívuma került felfestésre, az oldalára és a tetejére pedig növények. A település polgármestere ragaszkodott ehhez.

Atomic Austria GmbH

Az Atomic Austria GmbH sífelszerelési cikkeket gyártó osztrák vállalat. Tulajdonosa a finn Amer-Sports-Csoport. A Salzburg melletti Altenmarktban található a téli sportközpont, az Atomic és Salomon márkájú sífelszerelések gyártóüzeme, valamint az Amer Sport disztribúciós központ.

Supply Chain Monitor
2021. február