Archívum: Felfelé mutató tendencia

2021. március 18. | Logisztika | Egyéb szektorok

A Hamburgi Kikötőnél érezhetően felfelé mutató tendenciát tapasztaltak 2020 harmadik negyedéve óta.

Kovács KrisztinaA tengeri árufuvarozás a Hamburgi Kikötőben a vártnál pozitívabban alakult 2020 negyedik negyedévében. Ez a felfelé mutató tendencia már a harmadik negyedévben észrevehető volt. Az átrakott áruk mennyisége a negyedik negyedévben 3% körüli növekedéssel még jobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A konténerforgalom csak 1,2%-kal maradt el az előző év hasonló értékétől. Összességében azonban a 2020-as teljes forgalom 126,3 millió tonna (-7,6%) volt, ami jócskán elmaradt az előző évi 136,6 millió tonnától. A koronavírus-járvány világszerte érezhető hatása 2020 első felében különösen erősen sújtotta a Hamburgi Kikötőt. Az első 6 hónapot számos meghatározó gazdasági szektor leállása, a fogyasztói kereslet gyengülése és számos menetrend szerinti hajójárat kimaradása jellemezte. Ezek a tényezők a forgalom kétszámjegyű csökkenéséhez vezettek Hamburgban.

– Örvendetes tény azonban, hogy a fordulat már az év második felében megkezdődött, így a 2020-as év összesített eredménye csak egyszámjegyű mínuszt eredményezett. A 2020-as év az egész kikötő számára különleges kihívást jelentett. Közös erőfeszítéssel sikerült a kikötőt az átrakó termináljaival, logisztikai és szolgáltató vállalataival, valamint a szárazföldi összeköttetéseivel teljes működőképességben tartani az egész időszak alatt. Köszönet illeti mindazokat, akik nagy elkötelezettséggel dolgoznak a hét minden napján a globális közlekedési láncok mentén ilyen nehéz körülmények között. A hajók személyzete, az átrakó és logisztikai szakemberek, a révkalauzok és a kikötők kezelésében részt vevő vállalatok, hatóságok vagy szervezetek minden más alkalmazottja értékes munkájával járul hozzá az emberek és a gazdaság biztonságos ellátásához – mondta Kovács Krisztina, a Hafen Hamburg Marketing budapesti képviseletének vezetője.

Tengeri áruforgalom 2020-ban

A tavalyi évben 126,3 millió tonna árut raktak át a Hamburgi Kikötő termináljain. Ez 7,6%-kal volt kevesebb az előző év igen jó eredményéhez képest. Míg a darabáruknál a visszaesés 7,9%-ot mutatott, addig az ömlesztett áruknál az átrakott mennyiség 6,7%-kal csökkent. A konténeres áruk kategóriájában 2020-ban összesen 8,5 millió TEU-t kezeltek Hamburgban. Ez 7,9%-kal maradt el az előző évi eredményhez képest. Érdekes azonban, hogy az import 4,4 millió TEU-val, az export pedig 4,2 millió TEU-val közel azonos szinten alakult. Ennek egyik oka az Ázsiából érkező behozatal erőteljes csökkenése volt az első félévben. A szárazföldi (hátországi) forgalom viszonylag stabil maradt, és csak 5,8%-os csökkenést mutatott. Az ömlesztett áru szegmensen belül a silózott áruk átrakása összesen 7,5 millió tonnával 19,7%-os növekedést ért el. A gabonaexport különösen hozzájárult ehhez a növekedéshez 2,2 millió tonnával (+198,6%) és ez így összességében nagyon jó eredményhez vezetett az úgynevezett Agribulk területén. További pozitív tényező volt az összesen 3,2 millió tonna olajos magvak behozatalának 6,8%-os növekedése is. A markolt áruknál csökkent a szén/koksz (-35%/4,7 millió tonna) és az ércek (-4,4%/9,5 millió tonna) behozatala az acéltermelés visszaesése és a csökkenő szénbázisú áramtermelés miatt. Összesen 19,4 millió tonna (-13,2%) markolt árut raktak át Hamburgban. 

A folyékony áruk szegmense 2020-ban 11,6 millió tonnát tett ki (-8,4%). Az ásványi olajtermékek és egyéb folyékony áruk lecsökkent importja felelős elsősorban a visszaesésért. A bioüzemanyagokat is tartalmazó „maradék folyékony áruk” területén a 15,7%-os exportnövekedés sem tudta teljes mértékben kompenzálni a visszaesést. Hamburg tengeri kikötőjének vasúti forgalma 2020-ban stabilnak bizonyult 46,6 millió tonna áru és 2,6 millió TEU szállításával. A rakomány mennyiségét tekintve a hamburgi kikötői vasút történetében a harmadik legjobb eredményt érte el 2020-ban, a szállított konténerek tekintetében pedig a második legjobb eredményt. A tengeri kikötői hátország közlekedésében a vasúti részesedés a modális felosztásban még 1,3%-kal növekedni is tudott, 50,7%-ra.

Beruházások

Jó kilátások elé néz a kikötő a beruházásoknak és az előnyös szabályozásnak köszönhetően. Mind a Hamburgi Kikötői Hatóság (HPA), mind a kikötőben lévő vállalatok az évet az infrastruktúra további bővítésére és korszerűsítésére, valamint a terminálok legújabb technológiával való felszerelésére használták fel. A HHLA és az EUROGATE terminálüzemeltetők további konténerdarukba fektettek be. A hamburgi konténerterminálok tehát ideálisan felszereltek nagy konténerszállító hajók kezelésére, amelyek most már könnyebben eljuthatnak a kikötőbe is, mivel a hajózómeder kiigazítása későn ugyan, de megvalósulhatott. A nagyobb hajók tendenciája tovább folytatódik, és a kikötő előtt elkészült úgynevezett találkozási box az Elbán lehetővé teszi, hogy különösen nagy hajók is elhaladhassanak egymás mellett a folyón. 2021-ben befejeződik a hajózómeder teljes kiigazítása az Alsó-, és a Külső-Elbán is. A konténerszállító hajók parti áramellátását biztosító berendezések bővítésével, amit a szövetségi kormány finanszíroz, elősegíthető a klimavédelmi célok elérése is.

2020 decembere óta az importőrök új jogi szabályozásban részesülhetnek. Ez a pozitív átfogó intézkedés magában foglalja az import forgalmi adó esetében a maximálisan kihasználható likviditási hatást is. Ez az import forgalmi adó esedékességének halaszthatóságából fakad, és most vonzóbbá teheti a német kikötőkön keresztül történő behozatalt.

– A Port of Hamburg Marketing Egyesület 2021-re a tengeri árufuvarozás átfogóbb, stabilabb menetét reméli. A felfüggesztett menetrend szerinti járatok újraindításával, a pontosabb hajóérkezésekkel, valamint új szervizek beindításával remélhetőleg egy világszerte javuló helyzetben 130 millió tonna áruforgalom és 8,7 millió TEU prognosztizálható – mondta Kovács Krisztina.

Supply Chain Monitor
2021. március