Archívum: Innovatív hozzáállás szükséges

2021. április 16. | Logisztika | Egyéb szektorok

Az Agility Magyarország Kft.-nél a flexibilis megoldásokon és a gyógyszerlogisztikán van a hangsúly. Kovács Gáborral, az Agility Magyarország Kft. közép-kelet-európai régióért felelős ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Supply Chain Monitor: Hogyan látja az elmúlt év piaci tendenciáit?

Kovács Gábor, az Agility Magyarország Kft. közép-keleteurópai régióért felelős ügyvezető igazgatójaKovács Gábor: Meggyőződésem, hogy hosszú távon azok a szolgáltatók tudnak sikeresek lenni a piacon, amelyek képesek maximális flexibilitással újabb tevékenységeket integrálni, illetve olyan területeken is megjelenni, amelyek néhány évvel ezelőtt még nem tartoztak a klasszikusnak mondott portfólióba. Ez a jelen helyzetben még hatványozottabban érvényes. A tavalyi év tekintetében nyilvánvaló, hogy minden piaci szereplő kénytelen volt a kialakult járványhelyzethez alkalmazkodni, így az eredményeket nehéz csak szakmai szempontból értékelni, az emberekre gyakorolt hatást is vizsgálni kell. Tavaly az elsődleges cél az egészség megőrzésére irányuló protokollok kidolgozásán és bevezetésén kívül az volt, hogy törekedtünk a kollégáink mentális egészségére is hangsúlyt helyezni, motivációjukat folyamatosan fenntartani. A világjárvány okozta sokkhatás és a folyamatos piaci kihívások ellenére igyekeztünk stabil környezetet teremteni, melynek eredményeként a munkatársak hihetetlen motivációval dolgoztak a tavalyi évben is. Bár számos olyan iparágban vagyunk jelen, amelyek kevésbé voltak érintettek a válságban, elsődleges feladatunk volt az ügyfelek megtartása, hogy minden partnerünk számára megtaláljuk a megfelelő megoldást az áruik továbbítására. A saját szervezetünkön belül olyan rendszert alakítottunk ki, amely otthoni munkavégzés alapú, de akinek igénye volt rá, az az irodában is tudott dolgozni. Nagyon szigorú higiéniai és maszkviselési intézkedéseket vezettünk be mind a munkatársaink, mind a külsős szolgáltatók egészségvédelme érdekében.

Az ügyféligények milyen irányba mozdultak el?

Az egész tavalyi évet az jellemezte, hogy sok speciális igényt kellett kiszolgálnunk, ezek között említeném a charter- és projektszállításokat, például romlandó áruk légi szállítását, vagy akár katonai felszerelések költöztetését a tengerentúlra… A ránk bízott feladatok tehát kicsit mások voltak, mint korábban, és nekünk ehhez kellett alkalmazkodnunk. Összességében elmondható, hogy a 2020-as év cégünk történetében minden szempontból a legsikeresebb év volt, árbevétel- és profitoldalról egyaránt, sőt a tavalyi év második felétől folyamatosan bővítenünk kellett a létszámot is. Az eredményeink alapján az Agility európai rangsorában a dobogón végeztünk, világszinten pedig a 110 ország közül benne voltunk az első húszban, ami igen nagy sikernek mondható.

Hogyan teljesítettek az egyes üzletágak a tavalyi évben?

Azt mondanám, hogy minden üzletágunkban bővülést könyveltünk el az elmúlt 12 hónapban. A légi, tengeri és közúti szállítmányozás, a vámtevékenység, valamint a komplex logisztikai szolgáltatások minden szegmense jól teljesített. A légi szállítások esetében a legtöbb szállítmányozó szervezett charter járatokat, emiatt számos piaci szereplő átlag felett teljesített a nehéz helyzet ellenére. Ebben a szállítási szegmensben a hálózatunk előnyeinek kihasználásával tudtunk olyan megoldásokat biztosítani, amelyek ügyfeleinknél nagyon pozitív fogadtatásra találtak. A tengeri szállítmányozás területén kimagasló volt a teljesítményünk a 2020-as évben, bár a hajótérkapacitás szűkössége, a konténerhiány, illetve a magas fuvardíjak miatt olyan alternatívákat kellett keresnünk – vasúti és intermodális megoldások –, amelyek mind árban, mind tranzitidőben optimálisnak bizonyultak ügyfeleink számára. A közúti szállítmányozási szegmensben is előre mozdultunk tavaly, mivel ezt a területet folyamatosan fejlesztjük. Itt is a speciális megoldásokra fókuszálunk – kiemelten a gyűjtő-, illetve a gyógyszeriparhoz kapcsolódó hűtős szállításokra, valamint a nagyértékű szállítmányok kezelésére –, hiszen a légi és tengeri szállítmányozást ránk bízó ügyfeleink kiszolgálása számunkra továbbra is a fő prioritás. De szintén ki kell emelnem a vámrészleget, amely évről évre növekedést mutat, és ma már sokkal szerteágazóbb az ügyfélportfóliónk, mint a korábbi években, illetve a régióhoz kapcsolódó számos vámtevékenységet is mi felügyelünk Magyarországról. A logisztikai üzletágban további technológiai fejlesztéseket hajtottunk végre a gyártótevékenységet illetően: automatizálunk és fejlesztjük a gépparkot a nagyobb hatékonyság elérése érdekében. Sikerült több új ügyféllel is szerződnünk az elmúlt két évben, nemcsak a gyártási tevékenység kapcsán, hanem a budapesti raktár tekintetében, valamint a gyógyszerlogisztikában is.

A gyógyszerlogisztika mindig is nehéz „terep” volt. Hogyan fejlődött ez a tevékenység a cégnél?  

A gyógyszerlogisztikában megerősíteni a piaci jelenlétünket egy nagyon átfogó és komplex, kétéves felkészülés eredménye. Gyakorlatilag az alapoktól kezdődően a minőségpolitika magas szintre emelésén, a különböző licencek megszerzésén – többek között már pár éve rendelkezünk AEO-minősítéssel – túlmenően át kellett állítani a szervezetünket egy másfajta gondolkodásra. Tudatosan készültünk fel tehát a gyógyszerlogisztikára, melynek első lépéseként megszereztük a GDP-minősítést (Good Distribution Practice), hogy a nemzetközi szállításokat a gyógyszeripari sztenderdeknek megfelelően tudjuk végezni. Második lépésként a GDP-engedélyt kiterjesztettük a budapesti hűtőraktárunkra, és a kollégáinkat, valamint a hűtős flottát üzemeltető franchise partnereinket is felkészítettük a gyógyszeripari termékek kezelésére, jelenleg pedig a IATA-CEIV engedély megszerzésén dolgozunk. Bővítettük a szervezetünket, illetve a külső partneri körünket, és meghatároztuk azt az irányvonalat, amelynek mentén haladni kívántunk. Ennek eredményeként sikerült a tavalyi év végén megállapodnunk az új komplex rendszerünkbe tökéletesen illeszkedő gyógyszeripari partnerünkkel. Számukra amellett, hogy raktározunk, gyógyszereket kezelünk és disztribúciós tevékenységet is végzünk 2021 áprilisától kórházak, gyógyszertárak, egészségügyi intézmények felé. Az a cél, hogy – függetlenül a COVID-helyzettől – az Agility cégcsoporton belül létrehozzunk egy kelet-európai Pharmaceutical Competence Centre-t (PCC), amelyet a magyarországi leányvállalat fog koordinálni. A stratégiai partneri hálózatunkat is úgy alakítottuk ki, hogy teljes mértékben le tudjuk fedni a régiót mind export-, mind importoldali szállítások terén. Természetesen részt vettünk a koronavírussal kapcsolatos logisztikai tevékenységben is gyógyszer-behozatallal, és ezek végcélra történő eljuttatásával. Emellett legújabb fejlesztésünk révén gyógyszeripari raktárunkban 800 000 adagos vakcinatárolási kapacitást alakítunk ki, amely lehetővé teszi a mínusz 70 Celsius-fokon történő tárolást is.

Az in-house logisztikai tevékenység is kiemelt helyen szerepel a cégnél. Hallhatnánk erről is bővebben?

Az in-house logisztika nagyon szenzitív és komplex tevékenység, így innovatív hozzáállás szükséges ahhoz, hogy ezt egy szállítmányozó cég a portfóliójába integrálja. Az Agility Magyarország első ügyfele ezen a területen egy japán bérgyártó volt, ahol még 2015-ben elsőként felmérést végeztünk a logisztikai szolgáltatásukra vonatkozóan és megnéztük, hol tudnánk számukra költséget megtakarítani. Ezt követően átvettük a raktáraikat az európai gyárakban, majd lépésről lépésre integráltuk a szállítási tevékenységet, a vámkezelést, és mára már olyan komplex szolgáltatási portfólióval vagyunk jelen, ami minden területet lefed, még a tanácsadói tevékenységet is. A cél az, hogy az általunk így kialakított megoldásokat a világ számos pontján alkalmazzuk. Ma már tehát a potenciális ügyfeleinknek a teljes, komplex portfóliót tudjuk ajánlani, saját pénzügyi garanciáinkkal. Itt különösen a vámtevékenység az, ahol jelentős pluszt tudunk nyújtani felkészült csapatunkkal, mert számos olyan cég van, amely a balkáni régióban keres minőségi szolgáltatást megbízható háttérrel. Az ebben a régióban aktív megbízók minden szempontból olyan magas színvonalú szolgáltatást várnak el, mint amit Nyugat-Európában megszoktak. És az Agility ezt most már nemcsak a hagyományos iparágakban, hanem a gyógyszeripari szegmensben is biztosítani tudja.  

Hogyan tervezi a jövőt?

Az elkövetkezendő évek legfontosabb feladata a magyar cég számára a gyógyszeripari jelenlét folyamatos növelése és a hagyományos szállítmányozási ágakban felépített volumenek mellett az úgynevezett „niche” tevékenységek további erősítése. A régió tekintetében a balkáni országok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, és a már korábban említett magyar központú gyógyszeripari PCC feladata kiterjed majd a hozzám tartozó régió összes országára.

Jaubert

Supply Chain Monitor
2021. április