Archívum: Szerencsésebb helyzetben

2020. május 15. | Gyártás | FMCG

A karanténbevezetés hallatára nagyon sok fogyasztó indokolatlan készletezésbe fogott, és hirtelen mindenki sütni kezdett a négy fal között. A malomipar pedig alig győzte kielégíteni a többletigényt. Csonka Endrét, az Első Pesti Malom és Sütőipari Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük a „válságtrendről”.

Csonka Endre– A pánikvásárlás által erősen érintett területen működünk, így hirtelen és óriási többletigény jelentkezett különösen a kis kiszerelésű, a fogyasztók direkt igényeit kiszolgálni hivatott termékeink iránt. A kiskereskedelem rendelésállománya 3-4-szeres, de az internetes forgalom, ami nálunk csak kis mértékben van jelen, tízszeres növekedést produkált március végén és a húsvéti hosszú hétvége előtt – nyilatkozta Csonka Endre, az Első Pesti Malom és Sütőipari Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a kereslet növekedésén túl is szerencsés helyzetben van az ágazat, hiszen szinte 100%-ban hazai alapanyagot dolgoznak fel, a csomagolóanyagok zöme is hazai forrásból beszerezhető, a cég értékesítése pedig 90%-ban belföldön történik. A nemzetközi ellátási láncok akadozása egyedül a távol-keletről érkező zsákbeszerzést veszélyeztette, de azt is sikerült a kollégáknak megoldani. Az Első Pesti Malom és Sütőipari Zrt.-nél a késztermék készletezés békeidőben is alacsony szintű, most pedig „még melegen” kiszállították termékeiket a vevőknek.

– A járványhelyzet kialakulásakor a termelés biztonságát helyeztük minden egyéb elé, így az egyébként is szigorú higiéniai előírásokat és az üzemeinkbe történő belépés szabályait tovább szigorítottuk. Kollégáink hozzáállása nagyban segítette a helyzetet: a megnövekedett feladatok mellett is felelősen és fegyelmezetten végezték és végzik munkájukat! A home office intézményét természetesen mi is alkalmazzuk ahol lehet, de a liszt zsákolása például nem kivitelezhető ebben a formában – tért ki a bevezetett intézkedésekre a vezérigazgató.

Az ellátási lánc aktuális helyzetéről úgy nyilatkozott: extra igények már nem jellemzőek, sőt a közétkeztetés és a HORECA-szektor leállása természetesen érdemben visszahat a sütőipari cég tevékenységére is, és várják

a vevőik érdekében kilátásba helyezett kormányzati intézkedéseket.

– Azt, hogy az év végéig milyen döntéseket szükséges meghozni a válság utáni helyzet stabilizálása érdekében, nagymértékben befolyásolja a folyamatban lévő kormányzati intézkedések végső formája. Nem ismerjük még a gazdaságvédelmi program részleteit, így az elsősorban érintett ágazatok újraindulásának üteme nem megjósolható. Ez közvetlen hatással van az élet normalizálódására, így a mi tevékenységünkre is. A mindennapjaink másik központi kérdése, hogy az egyre kritikusabbá váló aszályt mikor enyhíti végre az ezúttal igazán aranyat érő májusi eső? A járvány sok tekintetben megváltoztatta az életünket! Hasznos elemei is vannak, amiket meg kellene őriznünk a békeidő visszaálltával is. Szinte biztosra vehető, hogy a mesterséges intelligencia támogatta egészségipar lesz az új autóipar! Mindenkinek komolyan kell vennie az elmúlt hónapok történéseit, de sajnos nem vagyok optimista a tekintetben, hogy mennyire és meddig fogjuk mi „földlakók”, komolyan venni a tanulságokat a veszély elmúltával – összegzett Csonka Endre.

SJ

Supply Chain Monitor
2020. május