Archívum: IFOY AWARD 2020 döntősök

2020. március 10. | Logisztika | Egyéb szektorok

Az idei évben döntőbe jutott 15 gyártó termékeit és megoldásait a 19 országból érkezett 27 zsűritag tesztelte február 13-án. Idén első alkalommal, az Intralogisztikai Tesztközpontban nemzetközi vállalatoktól érkezett több mint 50 VIP vendég kísérte figyelemmel a világ legnagyobb intralogisztikai tesztsorozatát az IFOY partner, Hannoveri Vásár területén.

Az IFOY Tesztnapok vendégei, a gyártó cégek képviselői és az IFOY-zsűri tagjai

Többszintű értékelési rendszerben mérettetnek meg

Nemcsak a világ legnagyobbnak tekintett, de egyben a legkeményebb intralogisztikai tesztsorozatáról van szó, amikor az IFOY TESZTNAPOK-ról beszélünk. Idén a versenyen 15 gyártó 16 terméke és megoldása versenyzett az IFOY AWARD cím elnyeréséért az egész héten át tartó, többszintű tesztsorozaton. Az új fejlesztések a Bosch Rexroth-tól, cellumation-től, a Combilifttől, a Crowntól, a doks.innovationtől, az EasyMile-tól, a ForkOntól, a Geek+-tól, a Hystertől, a Jungheinrichtől, a ProGlove-tól, a Raymondtól, a Sany Europe-tól, a Stilltől és Wiferiontól érkeztek. 

Február 6. és 13. között a versenyre nevezett termékeket és megoldásokat a hivatalos teszt-szakember, a felkért tudósok csapata, valamint a 27 tagú nemzetközi zsűri tesztelte. 19 országból több, mint 310 látogató érkezett a tesztsorozat két napjára Alsó-Szászország fővárosába, hogy megtekintse a tesztelést az IFOY-partner Hannoveri Vásár területén.

Idén első alkalommal vettek részt a rendezvényen az üzleti világ olyan reprezentatív képviselői, mint a BMW, a Dachser, a Rewe, a Porsche és a Kühne + Nagel. A február 12-én és 13-án zajlott Tesztközpontban lehetőségük volt véleményt alkotni a versenyre nevezett gépekről és megoldásokról, illetve intenzíven tesztelni is azokat.

Ebben az évben a három részből álló audit ismét a holland újságíró, Theo Egberts vezette gyakorlati központú IFOY-teszttel vette kezdetét. A szakember a döntőbe jutott versenyzők termékeit és megoldásait a releváns versenytársakkal hasonlította össze. A döntősök személyre szabott, gyakorlati elemeket is tartalmazó teszteken estek át – beleértve ebbe a 80 elemből álló IFOY-teszt protokollt –, amelyek olyan hangsúlyos elemeket
vizsgáltak, mint a gazdaságosság és az energiahatékonyság, a fenntarthatóság, a biztonság és az ergonómia. Az audit második részében az IFOY Innovációs Tesztre került sor. A logisztikai specialista Fraunhofer Anyagáramlási és Logisztikai Intézet (IML), valamint a Drezdai és Müncheni Műszaki Egyetem szakemberei a megoldások piaci jelentőségét, a felhasználók számára nyújtott előnyeit, kialakítását és az innováció mértékét vizsgálták. Az audit zárásaként a zsűri és az általuk felkért szakértők értékelték a döntőbe jutottak teljesítményét.

A világ legkülönbözőbb tájairól érkezett zsűri tagjai, akik mindannyian szakújságírók – köztük a Supply Chain Monitor szaklap főszerkesztője Rapi-Jaubert Szilvia – nem csupán az IFOY-teszt és az IFOY Innovációs Teszt alapján alkottak véleményt, hanem lehetőségük nyílt a versenyre nevezett gépeket a kiállítási csarnokban maguknak is vezetni, illetve kipróbálni.

Megmérettettek

A „3,5 tonnás Ellensúlyos targonca” kategóriában a zsűri tagjainak lehetőségük volt közelről is megismerkedni a Still vadonatúj RX 60 elektromos villás targoncájával és a Hyster J60XNL típusú gépével, amelyet – más előnyök mellett – a jobb manőverező képesség és az alacsonyabb energiafelhasználás érdekében jelentősen csökkentett súllyal gyártanak. A zsűri tagjai tesztelték a „Magasemelésű raktári targonca” kategóriában a döntőbe jutott gépek vezetési, emelési és tehersüllyesztési tulajdonságait. A kategóriában nevezett a Crown ESR 1000- es gépe, valamint a Jungheinrich ERC 216zi típusú targoncája, amely egy teljesen integrált lítiumion- akkumulátorral hajtott elektromos targonca. A Combilift Combi-CS kompakt gyalogkíséretű targoncája is a nevezettek között volt.

A zsűri tagjai a „Speciális Jármű” kategóriában a Sany Europe hatalmas, SRSC45H9 Hybrid Reach Stacker targoncáját, illetve a Combilift Combi-CBE4 speciális, négykerék meghajtású elektromos targoncáját próbálhatták ki és értékelték.

Az „AGV/Robot” kategóriában az EasyMile kül- és beltéren is használható, magasan automatizált TractEasy elnevezésű vontatója, a Raymond Courier 3030 Automated Stucker targoncája, valamint a Geek+ C200 Robot Shuttle rendszere nézett szembe az IFOY TESZTNAPOK kihívásaival.

Az „Intralogisztikai Szoftver” kategóriában az audit három fordulóján két alkalmazás jutott túl. A Bosch Rexroth Locator – Laser Localisation Software megoldása egy lézeres érzékelő segítségével automatikusan térképezi fel a környezetét, amelynek segítségével képessé válik intralogisztikai és gyártási környezetben az önálló manőverezésre. A ProGlove The ProGlove Cloud elnevezésű megoldása lehetővé teszi a vállalatok folyamatainak digitális feltérképezését, és ezáltal eszközeik tökéletesebb kihasználását.

Nem kevesebb, mint négy vállalat nevezett az „Év Startupja” kategóriában. A ForkOn flottamenedzsment szoftvere az első gyártófüggetlen program targoncák és egyéb ipari gépek számára. A doks. innovation az inventAIRy® X kifejlesztésével olyan, kamerákkal és érzékelőkkel ellátott raktári drónt alkotott, amely teljesen automatikus leltározásra képes. A cellumation celluveyor terméke olyan anyagmozgatási megoldás, amelynek hatszögletű cellái tetszőlegesen kapcsolhatók egymáshoz, és így a lehető legrugalmasabb megoldást jelenti a raktári munkában. A Wiferion ipari elektromos járművek számára kifejlesztett – és már teljesen piackész – etaLINK 3000 nevű, fizikai érintkezés nélküli töltőrendszerével igyekezett elnyerni az IFOY AWARD zsűrijének elismerését.

Hogy mely termékek és megoldások nyerik el idén az IFOY 2020 elismerést, az néhány hétig még titok marad. Ahogy korábban, úgy ebben az évben is – a zsűri tagjait kivéve – senki nem tudja a győztesek nevét az ünnepélyes díjátadó ünnepségig, amelyre az IFOY AWARD gálaestjén kerül sor a Hannoveri Vásáron.

Supply Chain Monitor
2020. február-március