Archívum: A koronavírus miatt kialakult helyzet

2020. március 2. | Logisztika | Egyéb szektorok

Az EKOL Logistics Kft. a mai napon tette közzé a legfrissebb híreket a koronavírus kapcsán, amely jelentős károkat okoz a világgazdaságban.

A koronavírus terjedése jelenleg Kínában okozza a legnagyobb problémát, a globálisan regisztrált megbetegedések kb. 95%-a Kínán (és azon belül is döntően Hupei tartományon) belül regisztrálták. Hupei tartomány és annak székhelye, Wuhan városa 2020. január 23. óta karantén alá lett helyezve.

A tartományok közötti vonatközlekedést hivatalosan nem függesztették fel, de jelentősen lecsökkentették – több helyen 1-1 vonatpárra – a napi járatindításokat.

Az egyik komolyabb fenyegetést a tengeri úton importált küldemények számára a növekvő árak és a gyártási hiányosságok jelentik. A közúti szállítmányozás pedig a közúti korlátozásokkal küzd. Az árufelvételt minden esetben csak egy hatósági engedély birtokában lehet elvégezni, amit a feladónak kell beszereznie. Ha ez meg is van, a szállítást végző kamionok száma továbbra is kevés, emiatt a működő vonalakat használó tengeri/légi áruk begyűjtése és kiszállítása továbbra is fennakadásokkal működik. 

A vírus európai terjedése miatt a kikötői forgalomban is változásokat vezettek be, például a COSCO hajóstársaság korlátozásokat vezet be a Budapest–Rijeka vonalon közlekedő vonatára – a 10. és 12. héten a járatokat szünetelteti, március 26-án várható az első indítás Budapestről Rijeka felé, illetve március 30-án Rijeka és Budapest között.

A Xian-Budapest vasút üzemel, heti indításokkal, az EKOL következő járata március 11-én indul.

A légiforgalomban az egyes légitársaságok (például: British Airways, Lufthansa, Austrian Airlines, Air France, FinnAir, KLM, LOT, Qatar Airways stb.) felfüggesztették az összes kínai járatukat, míg egyéb légitársaságok kisebb-nagyobb mértékű korlátozásokat, például járatritkítást vezettek be.   

Az európai légitársaságok legtöbbje március közepéig, illetve végéig felfüggesztette a Kínába irányuló járatait. 

Az Air China Peking–Budapest közvetlen járata üzemel. A Shanghai Airlines február 9. és március 31. között felfüggesztette a Shanghai–Budapest közvetlen légi járatot, február 6. és március 26. között a Shanghai-Xi’an–Budapest és február 4. és március 28. között a Shanghai–Chengdu–Budapest járat működését. A Hainan Airlines február 3. és március 29. között felfüggesztette a Csungking–Budapest közvetlen légi járatot.

(SCM)