Archívum: 27 év magyarországi tapasztalat: a tisztatér-technológia és a Centrica megoldásai

2023. november 27. | Egyéb | Egyéb szektorok

A tisztatér-technológia az építészeti, gépészeti és belső építészeti megoldások összességét foglalja magában, amelyek a különböző létesítmények belső levegőjének tisztítására szolgálnak. 


A cél a szellőzőlevegő szennyezőanyag-tartalmának előírt határérték alá szorítása, folyamatos szinten tartása, a belső térben felszabaduló szennyezőanyag-források minimalizálása, illetve a bejutó szennyezőanyagok kiszűrése, eltávolítása. A technológiát jellemzően azokon a területeken alkalmazzák, ahol gondot jelentenek a levegőben szálló porszemek, mikrobák, aeroszol részecskék és különféle gázok. A legtöbb tisztatérben a hőmérsékletet és a páratartalmat is folyamatosan szabályozni, ellenőrizni kell. Vagyis a levegő folyamatos tisztán tartása és keringetése mellett hűteni és fűteni is kell. A tisztatér-technológiát Magyarországon elsősorban a gyógyszeriparban, a vegyiparban, a mikroelektronikában, az egészségügyben, az élelmiszeriparban és az autóiparban alkalmazzák. A Centrica kiemelkedő referenciákkal rendelkezik többek között a biotechnológiában, a gyógyszeriparban és az autóiparban. Számos hazai és nemzetközi vállalat fejlesztéseit és beruházásait kivitelezte Magyarországon. 

A tisztatér-technológia 8 leggyakoribb kihívása
1. Komoly, pénzügyileg is megterhelő feladat megfelelni a különböző követelményeknek, szabványoknak, előírásoknak, amelyek maradéktalan teljesítését számos auditor ellenőrzi, felügyeli.

2. Műszaki oldalon az jelent kihívást, hogy a minden követelménynek megfelelő rendszer energiahatékony működését is biztosítani kell.

3. Szintén összetett feladat, hogy a rendszerek karbantartása, korszerűsítése a lehető legrövidebb üzemszünettel járjon. A nap 24 órájában, folyamatosan működő üzemeknél minden leállás komoly veszteséggel jár.

4. Több projektnél jelentkezik az a feladat, hogy a rendszerben maximalizálni kellene a hővisszanyerést, de ez egyáltalán nem megoldott vagy nem működik megfelelően.

5. További feladat a redundancia optimalizálása. A cél a 100%-os eredmény elérése a fontos rendszereknél, de mindent duplikálni költséges.

6. Megfelelő hatékonysággal kell megoldani a levegő nedvesítését és szárítását, ahol arra szükség van. A Centrica tapasztalatai szerint a rendszereket több helyen ki sem építették, pedig szükség volna rájuk, másutt pedig hiába állnak rendelkezésre, nem használják őket.

7. Az egyre csak szaporodó követelmények és a biztonság növelése miatt elvárás a minél magasabb légcsere-szám, de ennek elérése körülményes és költséges.

8. A Centrica számos projektnél szembesült azzal, hogy a hűtőszobák vagy a precíz olvasztással működő olvasztóterek nem felelnek meg a tisztateres követelményeknek.  
 
Egy megoldás a 8 kihívásra 
A Centrica Business Solutions valamennyi felsorolt problémára talált és készített már megoldásokat. Komoly nemzetközi háttérrel rendelkező magyar cégként, számos sikeres projekttel, stabil, saját szakembergárdával biztosítja, hogy partnerei valóban a saját igényeikre szabott, korszerű megoldásokkal, fenntartható módon javítsák vállalkozásuk energiahatékonyságukat. A tapasztalt csapat a tervezéstől a kivitelezésen át egészen a validációs vizsgálatokig kézben tartja a projekteket, betartja a határidőket, garantálja a minőséget. A Centrica magasan képzett szakembergárdája a hét minden napján, 24 órában áll partnerei rendelkezésére.
Tudjon meg többet ezekről a kihívásokról, töltse le a témában készült brosúránkat:
https://go.centricabusinesssolutions.com/l/343211/2023-11-23/8bpws4