Archívum: Kooperáció és edukáció

2023. szeptember 21. | Logisztika | FMCG

Uniós támogatással, mintegy 1,6 milliárd forintos beruházással fejleszti logisztikai rendszerét, új automatizált raktárat épít a fertőtlenítő- és tisztítószereket, valamint kozmetikai termékeket gyártó Florin Zrt. Az automatizált rendszer szállítója és tervezője a Magyarországon harminc éve működő STILL.

 


Supply Chain Monitor: Mi indokolta a beruházás elindítását és mekkora nagyságrendet képvisel?

Szalay Gábor, az automatizálásért felelős KION ITS EMEA Hungary ügyvezető igazgatójaSzalay Gábor, az automatizálásért felelős KION ITS EMEA Hungary ügyvezető igazgatója: Az elmúlt években a Florin Zrt. 6 milliárd forintnyi beruházással korszerűsítette gyártókapacitását. A vállalkozás azonban nem rendelkezik készáruraktárral, a gyártósorról lekerülő termékeket nem tudják helyben készletezni, azokat egy logisztikai partnerükhöz szállítják, és a csomagolóanyagokat is a telephely közelében, bérelt raktárakban tárolják. Az idén elindított fejlesztés költségeinek felét fedezi európai uniós és hazai támogatás. Az új raktárbázis kialakítása a cég ötlépcsős telephelyfejlesztési programjának záró szakasza. 

Melyek az új raktárbázis főbb jellemzői?

Szalay Gábor: A beruházással az év végére egy több mint 3000 négyzetméteres raktár kerül kialakításra, a 15 méter magas épület 5000 raklap – részben veszélyes anyagok – tárolására lesz alkalmas. Az áruk mozgatását – az anyagáramlási és a vállalatirányítási rendszerekkel összekapcsolt – önjáró targoncák végzik majd. A fejlesztés nyomán csökkennek ügyfelünk, a Florin Zrt. költségei, és javul a vállalkozás versenyképessége.

Hogyan zajlott a projektelőkészítés?

Szalay Gábor: A projekt előkészítése során beigazolódott a már eddig is gyakran kifejezésre juttatott szakmai véleményünk, hogy sokkal szorosabb kooperációra van szükség a megrendelő és a logisztikai kivitelező között. Egy ilyen projektnél nem az van, hogy a megrendelő kifizeti a munkát, átveszi a kulcsot és megy minden, mint a karikacsapás. Nem, ehhez összehangolt, alapos tervezésre van szükség, együtt gondolkodásra, be kell kötni például a rendszert a vállalatirányítási szoftverbe, meg kell oldani, hogy az automata eszközt ne állítsa meg a tűzzárókaput stb. A kooperáció mellett azonban edukációra is szükség van. A KION Mobile Automation telepíti a rendszert, a tervezési dokumentáció során 3D-s animációt készítünk, amiben részletesen bemutatjuk, hogy mi fog történni a kész raktárban, így tudjuk ösztönözni a megrendelőt a legjobb és leghatékonyabb eszközök és rendszerek alkalmazására. Elsősorban olyan ipari megoldásokkal rendelkezünk, amely a többműszakos munkarendben működő vállalkozásokat célozza.

Miért éppen a STILL-t választotta a Florin Kft. a projekt megvalósítására?

Kovalik Bálint, a STILL Magyarország Kft. (a KION csoport tagja) értékesítési- és márkavezetőjeKovalik Bálint, a STILL Magyarország Kft. (a KION csoport tagja) értékesítési- és márkavezetője: Az átlagon felüli üzemidőt csak tartós eszközökkel érdemes kiszolgálni. A STILL ebben a szegmensben bizonyít leginkább, ahol a berendezések bekerülési értéke mellett hangsúlyos az élettartam alatti üzemeltetésre fordított költségszint. Az üzembiztonság mellett ma már a legfontosabb az áru- és munkabiztonság. Kiemelt szerep jut az aktív és passzív biztonsági elemeknek, valamint a munkaerőt megtartó olyan felszereltségeknek, amelyek nem öncélúak, hanem valóban biztonságosabbá teszik a dolgozók mindennapjait ezzel erősítve a vállalkozások termelékenységét.

Ön szerint a mai világban az automatizálás elkerülhetetlen?

Szalay Gábor: Kezd egyre markánsabbá válni a manuális munkavégzés automatizált megoldásokkal történő kiváltására vonatkozó igény. Az anyagmozgatási piac munkavédelmi megoldásaira is szerencsére egyre több vállalkozás kezd alapvető elvárásként tekinteni, ami jó hír mind a logisztikai dolgozóknak, mind pedig az ilyen technológiákat kínáló cégeknek, így a KION csoport magyarországi márkáinak is (Linde, STILL, Baoli, Dematic). 

Pontosan mit is fejlesztenek a Florin Zrt. telephelyén? 

Szalay Gábor: Zöldmezős beruházás keretében keskenyfolyosós raktár épül, amelyben az anyagmozgató gépeket automatizáljuk. A STILL a saját maga által fejlesztett és gyártott automata megoldását szállítja, beleértve a robotikacsomag hardver- és szoftverösszetevőit, valamint a robotok forgalomirányítási rendszerét is. Ezeket a vállalatcsoport saját maga fejleszti és integrálja a rendszerbe.
Kovalik Bálint: A Florin Zrt. ERP könyvelési rendszere össze lesz kötve egy WMS raktárirányítási szoftverrel (ez felel a raktáron belüli navigációért), ami a vonalkódos termékazonosítást és a teljes anyagáramot felügyeli és nyomon követi. Ezt a WMS-t csatornázzuk be a STILL rendszeréhez, amely végül végrehajtja azokat az utasításokat, amelyeket a WMS ad. 

Milyen típusú gépekkel szolgálják ki az újonnan felépülő raktárat?

Kovalik Bálint: Két önvezető EXV típusú magasemelésű targonca dolgozik majd a raktárban, ultraprecíz lézer-reflektor alapú navigációval, további két STILL MX-X szűkfolyosós vezető nélküli magasemelésű targonca végzi az állványkiszolgálást és a felrakást ugyanezzel a precíziós navigációval, valamint alkalmaznak egy kontúrellenőrzőt (DIPC) is. A gépeink különlegessége, hogy a piacon innovatív módon a szériatargonca gyártósorán egyből beépítjük a gépbe a szükséges robotikacsomag összes hardverelemét, ezáltal a gép és robotikacsomag egy helyen tervezett és gyártott, tökéletesen integrált egységet képeznek. Csökken a gyártási idő, javul a minőség és jelentősen egyszerűsödik a szervizelhetőség.  A projektben 3D kamerát fogunk használni az áthidaló, a paletta, valamint a villaalagút precíz, mindemellett villámgyors azonosítására. Ezt a technológiát mára a szűkfolyosós AGV-projektjeink túlnyomó többségénél alkalmazzuk. 
Szalay Gábor: Természetesen a szoftverek is saját fejlesztésűek. A STILL onboard és offboard szoftverek az AGV-k (automatizált szállítóeszköz) navigálásáért és munkaműveleteiért felelnek, egy másik pedig az AGV-k forgalomirányításáért, feladatkiosztásáért (STILL Etricc). Ez utóbbi kommunikál az ügyfél raktárkezelési szoftverével, illetve tűzjelző rendszerével is – a korábban már említett problémák kivédése érdekében.

Hogyan működik majd ez a rendszer Szegeden?

Szalay Gábor: A gyártósorról érkező árut a Florin targoncásai az új magasraktár pufferzónájába viszik, és itt elhelyezik a padlón megjelölt tárolási csatornákban. A csatornán belüli pozíciót rögzítik a Florin raktárkezelő szoftverében (WMS). Amikor egy ilyen csatorna megtelik, akkor a WMS a csatorna használatát átadja a STILL Etricc szoftvernek, azaz betárolási megbízást ad az automata gépeknek. Az automata EXV gépek felveszik a rakatot a padlóról és beviszik a DIPC kapuba. Ha a rakat kontúrja megfelelő, akkor a raktári állvány átadó pozíciójára kerülnek, ha nem, akkor a WMS által kijelölt csatornába viszi a targonca a pufferterületen. A raktári állványrendszer átadó mezőiről a vezető nélküli szűkfolyosós MX-X viszi el a WMS által kijelölt tárhelyre a rakatot. Kitárolás esetén egyszerűsítve ugyanez történik, csak fordítva. 
Kovalik Bálint: Ezek az eszközök ma már egyszerűen elérhető, jól programozott és vezérelt önvezető anyagmozgatógépek, amelyeket vállalatunk több mint fél évszázados AGV-gyártási tapasztalatával folyamatosan fejleszt. A siker kulcsa a tervezésben és a jól átgondolt folyamatokban, együttműködésben rejlik.

Soós-Németh Viktória
Supply Chain Monitor 2023 szeptember