Archívum: Komplex, kétszintes, automatizált

2023. május 17. | Logisztika | Egyéb szektorok

Az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. széles körű raktári automatizálási megoldásokat tesz elérhetővé. Az idén üzembe helyezett projektek közül a Daniella Kereskedelmi Kft. automatizált raktárát vettük nagyító alá. Erről beszélgettük a két cég vezetőivel.

 

 

Supply Chain Monitor: Hallhatnánk bővebben a cég automatizálási portfóliójáról?
Balról: Szilágyi László, Sendula Tibor, Hrutka FerencSendula Tibor tulajdonos, automatizációs vezető, SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft: Termékportfóliónkat úgy alakítottuk ki, hogy mind a hagyományos raktártechnikai, mind az automatizálási igényekre átfogó megoldást tudjunk nyújtani. Ha egy cég új vagy meglévő raktárát, üzemét szeretné fejleszteni, akkor a rugalmas ütközésvédelemtől a tárolástechnológián át egészen az automata raktárak teljes körű integrációjáig ki tudjuk szolgálni. Automatizálási oldalról az egyik legkeresettebb termékünk a szállítópálya. Sok száz méter dobozos, raklapos, görgős, szalagos szállítópályát telepítettünk már Magyarországon önállóan vagy automata raktárrendszer részeként. Vertikális anyagmozgató liftjeink, szortírozó rendszereink, többszintes szállítópályáink jól mutatják, hogy a moduláris szállítópályarendszer nyomvonalának csak a képzelet szab határt. Dobozos automata raktárrendszereinket teljeskörűen integráljuk, a tervezéstől, a telepítésen át a teljes szoftveres integrációig és üzemeltetésig. Magyarországon a közel 50 telepített automata felrakógép jól bizonyítja, hogy ez a technológia mára egyrészt a kkv-k számára is elérhetővé vált, másrészt nagy segítség partnereinknek a működésük optimalizálására. Kínálatunkban megtalálható még a sor végi automatizálás, valamint az egyedi automatizálási projektek is, például robotcellákkal. Ilyen jellegű projektek esetén jellemzően 1-2 éven belüli megtérülés mellett automatizáljuk partnereink folyamatait. Sor végi automatizálás esetén tipikus feladataink: dobozszállítás, doboztöltés, ellenőrzés, dobozzárás, címkézés, palettázás, paletta fóliázása, címkézése, szortírozása. Ilyen jellegű automatizálási megoldásokkal jelentős a hibaszűrés, a teljesítménynövekedés és az emberi munkaerő megtakarítása.

Milyen más jellegű projektekkel foglalkoznak?
Sendula Tibor: Nem csak helyhez kötött automatizálási projektekkel foglalkozunk, hanem mobil automatizációs projektekkel is. Egyre gyakoribb igény a partnereink oldaláról a vezető nélküli targoncás megoldások. Európai gyártó partnerünkkel az egyik legnagyobb AGV/AMR gyártót képviseljük Magyarországon. Minden automatizációs projektünk esetén egy valami közös, az pedig a magasszintű tervezési folyamatunk. A koncepcióalkotást követően a különböző automatizációs folyamatokat szimuláljuk és szűkkeresztmetszet-szűrést végzünk, így biztosak lehetünk abban, hogy a megalkotott koncepciók és partnereink igényei megegyeznek.

Említene egyet a megvalósított projektek közül? 
Hrutka Ferenc tulajdonos, ügyvezető, SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft.: Automata raktári projektjeink közül mindegyikre büszkék vagyunk, de mindenképp kiemelném a Daniella Kereskedelmi Kft. nagytarcsai logisztikai központjában telepített komplex kétszintes automata raktárunkat. 2023 januárjától éles üzemben üzemel a teljes raktárrendszer, és ennek mára már látható eredményei vannak. Közel áll a szívünkhöz ez a logisztikai központ, mert zöldmezős beruházás volt, így a tervezés legelejétől részt vehettünk a logisztikai rendszer kialakításában. Egyértelműen látszódik: egy ilyen dinamikusan fejlődő, innovatív cégnél milyen hatásai vannak egy automata raktár bevezetésének a már megszokott alap logisztikai folyamatokra is. 

Hallhatnánk a Daniella Kereskedelmi Kft.-ről? 
Szilágyi László intralogisztikai folyamatmérnök, Daniella Kereskedelmi Kft.: Cégünk egy 4 fős kisvállalkozásból majd’ 30 év alatt a hazai villamossági kis- és nagykereskedelmi piac vezető, családi tulajdonban lévő nagyvállalatává vált. Mára már közel 400 főt foglalkoztató nagyvállalatként működünk, 31 telephelyünknek köszönhetően országos lefedettséggel, folyamatosan fejlődő és minden igényt kielégítő lakossági és nagykereskedelmi webáruházainkkal állunk vásárlóink rendelkezésére. Partnereink elégedettsége és bizalma számunkra kiemelt fontosságú, ezért sikereikhez igyekszünk hosszú távon, a maximális támogató szakmai háttérrel, valamint a villamossági termékek széles kínálatával hozzájárulni. Megbízható működésünkhöz megbízható partnerekre is szükségünk van, ezért választottuk az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. megoldását. A projektelőkészítés során nyújtott magas színvonalú munkájuk alapján választottuk az általuk kínált megoldást. Az automatizálás mellett azért döntöttünk, mert szerettünk volna egy helytakarékos raktári megoldást, ami folyamatosan nyomon követhetővé és ellenőrizhetővé teszi folyamatainkat.

Mi volt az alapkoncepció és hogyan épült fel a konkrét projekt? 
Szilágyi László: Az alapkoncepció termékeink fizikai paramétereinek sokféleségéből adódóan egy műanyag ládás, automatizált tárolási mód volt a lehető legjobb helykihasználás és teljesítmény mellett. Fontosnak tartottuk a teljes belmagasság kihasználását, így egy 12 méter magas felrakógépes automata raktár mellett döntöttünk. Másik fontos szempont volt a lehető legmagasabb megbízhatóság nagy áteresztőképesség mellett, így egy kétszintes, összesen 6 rakodógépes automata raktárat építettünk 6 munkaállomással.

Bemutatná az automatizált raktár komplexitását?
Sendula Tibor: Egy 12 méter magas, közel 20 000 ládaférőhelyes automata raktár épült fel 6 darab szállítópályákkal becsatolt munkaállomással. Két munkaállomáson dedikáltan betárolás történik, 4 munkaállomáson a komissiózás. A teljes munkafolyamat mögött egy komplex szoftveres vezérlés irányítja az automata raktár folyamatait szorosan együttműködve a Daniella logisztikai központjában működő vállalatirányítási és raktárirányítási szoftverkörnyezetével. Ez az első kétszintes automata raktár, ami azért fontos, mert a kétszintes kivitelnek köszönhetően a rendszernek nagyobb az áteresztőképessége és megbízhatósága. Összesen 6 rakodógép két szinten szolgálja ki a teljes tárolóteret és anyagáramlást a tárolótér és a munkaállomások között. A rendszer maximális áteresztőképessége ~700 duplaciklus/óra, ami óránként 1400 ládamozgást jelent. A tűzvédelmi szabályok értelmében a teljes automata raktári területen állványrendszerbe épített sprinkler rendszer felel a tűzvédelemért. A megvalósult rendszer igazi komplexitását a többszintes, nagy teljesítményű szállítópályarendszer adja, ami elő van készítve a jövőbeni bővítésekre.

Néhány hónap üzemeltetési tapasztalat alapján hogyan értékeli a megvalósított projektet? 
Szilágyi László: Az elmúlt néhány hónapos működés eredménye már szabad szemmel is jól látható bár az automata raktár még csak körülbelül 70%-os kihasználtsággal működik. Az eddig hagyományos lemezpolcos rendszeren tárolt termékeink nagy része már bekerült az automata raktárba, így a korábbi lemezpolcos rendszer 50%-át már el is bontottuk, ezzel helyet adva újabb munkafolyamatoknak a logisztikai központunkban. Az automata raktárral megvalósítottuk az árut az emberhez elvet, így a komissiózó kollégák is sokkal nagyobb hatékonysággal végzik feladataikat. A még nem automata raktárban tárolt, termékek esetében a lemezpolcos rendszeren belül is jelentősen csökkentek a szedési útvonalak, így ott is nőtt a hatékonyság. A rendszer ellenőrző funkcióinak köszönhetően minimalizáltuk, hacsak nem teljesen kiszűrtük a komissiózás során esetleges emberi hibákat. Összességében azt mondhatjuk, hogy az automata raktárnak jelentős hatása van a működésünkre, folyamatainkra és már gondolkozunk az automata raktár jövőbeni bővítésében.    

Rapi-Jaubert Szilvia
Supply Chain Monitor 2023. május