Archívum: Innováció, interakció, elkötelezettség

2023. március 16. | Egyéb | Egyéb szektorok

Magyarországon 1968 óta van jelen az Atlas Copco cégcsoport, amely az első években egy „Impex” külkereskedelmi cég képviseletén keresztül működött. Az elmúlt 55 évről beszélgettünk Bakos Tamással, az Atlas Copco Kompresszortechnika üzletág közép-kelet-európai régiójának ügyvezetőjével.

Supply Chain Monitor: Bemutatná röviden az Atlas Copco cégcsoportot?
Bakos Tamás, az Atlas Copco Kompresszortechnika üzletág közép-kelet-európai régiójának ügyvezetőjeBakos Tamás: Az Atlas Copco cégcsoport az idén ünnepli 150 éves évfordulóját. Sok minden változott a vállalat 1873-as megalapítása óta, de az innováció változatlanul a cég egyik legfontosabb mozgatórugója. Eleinte a legkülönfélébb felszereléseket biztosítottuk a Svéd Vasúti Társaságnak az új vasútvonalaik építéséhez és üzemeltetéséhez. A világ és ügyfeleink fejlődésével tevékenységünket kiterjesztettük az iparosításhoz elengedhetetlen kompresszorok, szerszámok és kőzetfúrók piacára. A pneumatikus szerszámokra, kompresszorokra és fúróberendezésekre összpontosítottunk, és a vállalat neve 1956-ban megújult, amikor is elindult az Atlas Copco. Az 1970-es években a világgazdasági recesszió idején termékkínálatunk bővítése érdekében számos stratégiai felvásárlást hajtottunk végre és a vállalat ázsiai térnyerésére törekedtünk. Ez a nemzetközi terjeszkedésre irányuló stratégia pedig azóta is folytatódik. Négy üzletágra tagolva – Kompresszor- és Vákuumtechnika, Ipari szerszámok, valamint Építőipari technika – mintegy 180 országban és közel 50 000 munkavállalóval vagyunk jelen világszerte. A 2021-ben 21,2%-os működési árrés mellett 11 milliárd euró árbevétellel az Atlas Copco globális cégcsoport rekord rendelésszámot és működési profitot ért el. 

Hogyan vált a cégcsoport világszerte az autóipar jelentős beszállítójává?
Az autógyárak és beszállítóik is rendkívül összetett követelményrendszerrel bírnak. Az alkatrészgyártás és az autóösszeszerelési folyamat biztosítása csak a legmegbízhatóbb berendezések használatával lehetséges. Kompresszoraink, szárító berendezéseink, szűrőink és vezérlő rendszereink a nap 24 órájában, az év minden napján kiválóan kell, hogy működjenek. Egy-egy rövidebb üzemzavar a sűrített levegő rendszer hibája miatt több milliós kárt okozhat. A gyártók és beszállítók sokszor szembesülnek változó termelési volumennel és a termékmix változásával. Erre csak akkor van lehetőségük, ha a sűrített levegős rendszerük megtervezése vagy átalakítása során közösen választjuk ki a gyártáshoz szükséges berendezéseket, amelyek akár 85-90% rugalmas szabályozási tartománnyal is képesinnovek reagálni a folyamatosan változó igényekre. Azonban a flexibilitás nem mehet a magas gyártási, üzemeltetési és energiaköltségek mellett a hatékonyság rovására. Berendezéseinkkel, illetve a gépcsoportok együttes üzeménél a központi vezérlők algoritmusával a lehető legalacsonyabb energiafogyasztásra törekszünk.

Mi jelent versenyelőnyt az Atlas Copco számára ebben a szektorban?
Hosszú ideig biztosítunk alkatrészellátást, különböző szintű karbantartási szerződésekkel, ügyfeleink válláról levesszük a terhet és tervezhetővé tesszük költségeiket. A legalacsonyabb életciklus-költséget tudjuk biztosítani az autóipar számára, és a Kompresszortechnika üzletág mellett az ipari szerszámokkal, összeszerelő rendszerekkel is jelen vagyunk ebben a szektorban. A gépjárműipar egyre inkább a digitalizáció és az Ipar 4.0 felé halad, így egyre intelligensebbek, gyorsabbak és digitalizáltabbak lesznek a gyártási folyamatok, és ez kihívást jelenthet minden gyártócég számára. Az Atlas Coop partner az ezen kihívásoknak való megfelelés megoldásában.  Világszerte kínálunk autógyártó vállalatoknak technológiákat és iparágelső szakértelmet. 

Magyarországon mióta van jelen az Atlas Copco cégcsoport?
Az Atlas Copco csoport idén ünnepli hazai jelenlétének 55 éves évfordulóját Az „Új gazdasági mechanizmus” 1968-ban lehetővé tette a „nyugati” cégek számára magyarországi képviselet alapítását állami tulajdonú „kft”-ben, erre pedig az Atlas Copco az elsők között reagált létrehozva magyarországi képviseletét. 1971 végétől megélénkült a légszerszám-értékesítés, a célpiac az akkori nagy cégek és forgalmazók, többek között az Ikarus, Ganz-Mávag voltak. A kompresszorok és a mobilkompresszorok értékesítése 1977-től indult be jelentősen az AUTOKER vállalat közreműködésével, ahol alkatrész konszignációs raktár létesült a szerviztevékenység ellátására. Ekkor nyitott a kompresszorszerviz, feladataik közé tartozott a gépek üzembehelyezése és a karbantartási támogatás. Az ezredforduló idejére az Atlas Copcónál megjelentek az autóiparban is népszerű elektromos és akkumulátoros kéziszerszámok. A magyar autóipar fellegváraiban Győrben, Szentgotthárdon és Kecskeméten az autógyártók előszeretettel használják termékeinket. Az Atlas Copco Hungary Kft., amely a Kompresszortechnika ügyfélközpont és az Ipari szerszámok gyártási területét fogja össze, a 2021-es pénzügyi évet 17,2 milliárd forintot meghaladó árbevétellel zárta.

Jelenleg hány telephellyel rendelkeznek és hány főt foglalkoztatnak Magyarországon, illetve milyen tevékenységeket folytatnak hazánkban? 
Három üzleti terület működik Magyarországon – Kompresszortechnika, Ipari szerszámok és Építőipari technika –, és 2 telephelyen, Szigetszentmiklóson és Győrben összesen 200 főt foglalkoztatunk. A győri telephelyen az Ipari szerszámok divízió szervizközpontja működik, a szigetszentmiklósi központban pedig az Ipari szerszámok gyára, illetve a Kompresszortechnika értékesítési, valamint szerviz képviselete található. Az Atlas Copco a hazai gazdaság számos területén meghatározó szerepet tölt be hiszen évtizedek óta működünk együtt gyógyszer- és elektronikai ipari partnerekkel, illetve biztosítjuk az olajmentes, száraz és szűrt sűrített levegőt. Orvosi gáz megoldásaink számos kórházban biztosítják a tiszta levegőt és különböző orvosi gázkeverékeket. Emellett alacsony nyomású fúvóinkat szennyvíztisztító telepeken használják a víz tisztítási és újrafelhasználási folyamataiban, áramfejlesztőinket, mobilkompresszorainkat és LED világítótornyainkat építkezéseken, koncerteken és sporteseményeken használják. Olajmentes sűrített levegőt szolgáltató kompresszoraink az élelmiszergyártás számos folyamatában játszanak nélkülözhetetlen szerepet. De említenék néhány érdekes alkalmazást is: például a margitszigeti zenélő kút alatt szintén Atlas Copco kompresszor segít a víz kifúvásában, és az Atlas Copco gépeit használták a 4-es METRO építésénél az alagútfúrások során, sőt a világ ipari sörgyártásának fele Atlas Copco kompresszorok segítségével kerül a palackokba vagy a hordókba.

Hogyan tudná röviden összefoglalni az elmúlt 55 évet, és milyen célkitűzéseket fogalmaznak meg a jövőre vonatkozóan? 
„Első lenni a gondolatban, első lenni a választásban!” – ezen vízió mentén dolgozunk minden nap. Alapértékeink az innováció, az interakció és az elkötelezettség köré összpontosulnak, és ennek köszönhető, hogy Magyarországon is komoly sikereket értünk el. A folyamatos termékinnovációnak köszönhetően mindig hatékonyabb berendezésekkel tudjuk támogatni ügyfeleink tevékenységét. Partnerkapcsolataink a kölcsönös bizalomra épülnek, és közösen dolgozunk azon, hogy az igény és elvárás tökéletesen tudjon találkozni a megoldási javaslatunkkal. Csak akkor növekedhetünk fenntarthatóan, ha ez nem jelent minőségromlást vagy reakcóidő-növekedést az ügyfeleink felé, ezért csapatunk létszámának növekedése párhuzamos az üzleti növekedéssel. Elhivatottak vagyunk, hogy jelentősen csökkentsük a klímaváltozást befolyásoló hatásunkat a teljes értékteremtési láncban, beleértve azt is, amikor a berendezéseink, vevőink gyártási folyamataiban üzemelnek. Jövőbeni termék- és szolgáltatás-fejlesztéseinknél ezek is kiemelkedő hangsúlyt kapnak. 
RS

Supply Chain Monitor 2023. március