Archívum: Automata magasraktári rendszerek

2021. december 1. | Logisztika | Egyéb szektorok

A Gamma Digital immár több mint 10 éve vesz részt automata magasraktári projektekben, mind rendszerintegrátor fővállalkozóként, mind alvállalkozóként, vezérlések és anyagáramlás-rendszerek beszállítójaként. Az automata magasraktárak lelkét adó MFCM és WCS rendszerek cégünk saját fejlesztésű és számos megrendelőnél sikerrel tesztelt rendszerei. Az automata magasraktári felrakógépeket Európa legjobb hírű gyártói szállítják, akik cégünkre stratégiai partnerként tekintenek a közép-kelet-európai régióban.

Az általunk szállított automata raktárrendszerek elválaszthatatlan részét képezik a szállítópálya rendszerek, valamint egyéb speciális kiegészítők, mint pl. automata raklapcserélő, raklapadagoló, raklapfóliázó, raklapcímkéző állomások, tisztatéri, hűtött vagy mélyhűtött légzsilipek, gyorskapuk, pályába integrált tűzgátló kapuk. Ezen rendszerek teljes vezérlését a Gamma Digital saját fejlesztésű szotfverei végzik, beleértve a vizualizálást, valamint a megrendelő ERP, MES vagy WMS rendszerével történő kommunikációt. Az automata raktárak tervezését, kivitelezését és integrációját speciális környezetben is vállaljuk, akár az élelmiszeripari vagy gyógyszeripari elvárásoknak megfelelően, ezen iparágak különleges előírásai szerint (pl. GxP, GAMP5, CFR, IFS, FDA).

A magasraktári felrakógépek

Az automata magasraktárak lelke a magasraktári felrakógép, amely lehet egyoszlopos vagy kétoszlopos kialakítású. Minden esetben egy alsó sínen fut, valamint egy felső megvezető sín mentén csatlakozik a magasraktári állványrendszerhez. A felrakógép precíz, lézeres pozícionálásának köszönhetően minimális folyosószélességre van szükség, így a magasraktár helykihasználása, a tárhelyek sűrűsége optimális. A felrakógépek akár 45 méteres belmagasságig alkalmazhatók, így a legkisebb alapterület mellett is maximális tárhelyszámot tudunk biztosítani a tárolandó rakatoknak.

Önhordó vagy csarnokon belüli?

Egy automata magasraktári beruházás megtérülését nagy mértékben befolyásolják az építési költségek. A magasraktári állványrendszerek alapvetően két típusba sorolhatók. Csarnokon belüli, közismertebb nevén inhouse állványrendszerről akkor beszélünk, amikor a raktár egy klasszikus csarnokban áll, az állványrendszer nem csatlakozik a csarnok oszlopaihoz és falaihoz, így terhelések kizárólag a lemezalapra hatnak. A klasszikus, csarnokon belüli magasraktárak jellemzően max. 18-20 méteres belmagasságig térülnek meg. Amennyiben ennél magasabbra is lehet építkezni, akkor az önhordó, közismert angol nevén silo jellegű magasraktárról beszélhetünk. Az önhordó magasraktár központi eleme az önhordó térrács, amely nem csupán a rakatokat tartó állványrendszerként funkcionál, hanem egyben a tető- és fali szigeteléseket is tartja és közvetlenül felveszi a környezeti erőhatásokat, pl. hó-, szél- és földrengés-terheket. Egy önhordó magasraktári beruházás esetén a raktártechnológia fajlagos költsége (pl. raklapszámra vetítve) magasabb, ám az építőipari tevékenységekre fordított összeg jelentősen csökken. Önhordó típusú magasraktári rendszerekben érdemes gondolkodni 18-20 méteres belmagasság fölött, illetve kb. 5000 raklap tárhely fölött.

Az automata raktárakat kiszolgáló rendszerek

Minden raktárautomatizálás projekt egyedi, minden megrendelőnknek meg vannak a saját belső logisztikai folyamatai és szempontjai, amelyeket raktárautomatizálási projektjeink tervezése során mindig szem előtt tartunk. Egy automata raktárat kiszolgálhatunk szállítópálya rendszerekkel, vezető nélküli targoncákkal – ún. AGV flotta által. Különböző hőmérsékleti zónák esetén, például fagyos vagy hűtött magasraktáraknál különösen fontosak a szállítópályákba integrált légzsilipek, gyorskapuk és tűzgátló kapuk. A Gamma Digital moduláris vezérlő rendszerei és a kommunikációs interfészek úgy lettek kialakítva, hogy bármilyen terepi eszközhöz vagy más beszállító vezérléséhez is rugalmasan tudunk csatlakozni.

Bármely iparágban

Az elmúlt években a raktárautomatizálás iránti igény hazánkban dinamikusan nő, így a Gamma Digital is évről évre újabb és újabb automata raktári projekteket ad át, legyen szó az élelmiszeriparról, gyógyszeriparról, autóiparról, vagy akár a kereskedelemről. Referenciáink között megtalálhatók inhouse és önhordó magasraktárak, normál hőmérsékletű, hűtött és fagyos magasraktárak, szimpla-mély, dupla-mély illetve csatornás kialakítású automata raktárak is.

További információk: https://gammadigital.hu/hu/logisztikai-rendszerek

SZPONZORÁLT TARTALOM