Archívum: Széles portfólió a partnerek igényeire szabva

2021. június 21. | Logisztika | Egyéb szektorok

Az SR-Logistic Raktártechnika Kft. már 15 éve nyújt partnereinek teljes körű szolgáltatást a logisztika és raktártechnika területén, a helyszíni felméréstől a kulcsrakész átadásig. A cég vezetőivel beszélgettünk.

Balról: Hrutka Ferenc és Sendula TiborSupply Chain Monitor: Hogyan feljődött a szolgáltatásportfólió a cég alapítása óta?
Hrutka Ferenc ügyvezető: Minden raktár és logisztikai folyamat hatékonysága a gondos tervezésen, a technológia valós igényekhez igazításán alapul. Széles portfoliónknak köszönhetően a hagyományos statikus rendszerektől az automata megoldásokig tudunk logisztikai rendszereket tervezni és telepíteni. Cégünk alapvetően hagyományos statikus raktártechnológiai eszközök tervezésével és telepítésével indult, mára már a raktárautomatizálás, folyamatautomatizálás is jelentős részt tesz ki a vállalat életében.
Sendula Tibor project manager: Statikus állványrendszerek esetében is nagyon széles a paletta, hiszen a különböző típusú termékek ideális tárolása, kezelése különböző tárolási megoldásokat igényel. Az egyik legáltalánosabb tárolási mód a raklapos tárolás.

Hallhatnánk erről bővebben?
Sendula Tibor: Raklapos tárolás esetén a termékek forgási sebességétől, paramétereitől, környezeti elvárásaitól függően is széles körű a választható tárolási mód, a legáltalánosabb soros rakodólapos tárolástól egészen az automata raktári megoldásokig. Jellemzően soros rakodólapos rendszereket, be-/átjárható rendszereket, átfolyó rendszerű görgős állványokat, push-back állványokat, gördíthető raklapos állványokat és szatellitkocsis állványokat szállítunk és telepítünk. A kisalkatrész vagy dobozos termékek tárolása is jellemző és ennek megfelelően széles a választható tárolási mód a termékhez, beépítési környezethez, komissiózás módjához igazítva. A legjellemzőbb rendszerek az egyszerű statikus lemezpolcos állványok, gördíthető lemezpolcos állványok, átfolyó rendszerű görgős állványok. A belmagasság kihasználása érdekében egyre inkább elterjedtek a többszintes ipari galériás megoldások, amivel kis alapterületen a belmagasság kihasználásával növelhető a tárolási kapacitás. Ha a feladat a hasznos tárolási terület növelése, a belmagasság kihasználása, akkor az ipari pódium lehet a legjobb megoldás.

Önök is foglalkoznak ipari pódiumok építésével?
Sendula Tibor: Az egyik legkeresettebb megoldásunk az ipari pódiumos megoldás, amellyel jól kihasználható a belmagasság és kis beruházás mellett óriási hasznos terület nyerhető. Egyre jellemzőbb a többszintes kialakítás is. Előnye, hogy egybefüggő hasznos területet képez, így az egyes szinteken alkalmazott tárolási technológia rugalmasan alakítható a partner változó igényeihez, termékpalettájához. Ipari pódiumok esetén a portfóliónk része a világítás kiépítése, raktárirodák teljes körű kialakítása, egyes szintek közötti anyagmozgatáshoz tervezett emelőberendezések, szállítópályák. De kiegészítő eszközök is elengedhetetlenek a biztonságos és hatékony működéshez.

Melyek ezek?
Sendula Tibor: A komissiózás módjához igazított szállítókocsik, egyéb munkafolyamatokhoz igazított ergonomikus munkaállomások egyedi igényekre szabva, állványrendszerek és közlekedési utak védelmére szolgáló acél és rugalmas ütközésvédelem, egyedi tárolórendszerek egyedi igényekhez.

És hogyan látják az automatizálás térnyerését?
Hrutka Ferenc: Egyre nagyobb az igény a tárolás és az egyes részfolyamatok automatizálására, erre is fel vagyunk készülve. Az automatizálási igények megjelenésének egyszerű és logikus kiváltó okai vannak. Munkaerőoptimalizálás, kis alapterületen nagy tárolási kapacitás elérése, anyagmozgatási útvonalak optimalizálása és felgyorsítása, megbízható és redundás logisztikai folyamatok kialakítása. Az automatizált intralogisztikai megoldásainkkal nagy hatékonyságnövekedés, sebességnövekedés érhető el, ami egyértelműen partnereink piaci előnyéhez vezet.

Mit tartanak a legfontosabbnak egy raktár kialakítása során?
Sendula Tibor: Raktár kialakítása során a legfontosabbnak azt tartjuk, hogy ne a partnereink igényeit igazítsuk az eszközeinkhez, hanem az eszközeinket az igényekhez. Ebben segítenek a moduláris rendszereink mind a hagyományos tárolási módok, mind az automatizált eszközeink esetében. Automatizált hajtott, vezérelt szállítópályáink modularitásának (egyenes szakaszok, íves pályaszakszok, váltók, forgatók, süllyeszthető/emelkedő szakaszok) köszönhetően az ideális nyomvonal kialakításának nincs akadálya, csak koncepció kérdése. Szállítópályáinkkal hatékony anyagmozgatást, szortírozást tudunk megvalósítani emberi beavatkozás nélkül. Automata raktári megoldásainkkal kis üzemetetési költség mellett, nagy hatékonyságnövelést, emberi erőforrásmegtakarítást, 40-60%-os helymegtakarítást érünk el a teljes és valós idejű nyomon követhetőség és pontos működés mellett. Automatizált intralogisztikai megoldásainkat szoftveresen és PLC szinten vezéreljük, így könnyen az igényekhez szabjuk. Robotkaros megoldásokkal még magasabb szintre emelhető a folyamatautomatizálás, standardizálás. Palettázó-, csomagoló-, szedőrobotok kiépítésével tovább növelhető az automatizáltsági szint és növelhető a teljes logisztikai rendszer hatékonysága, áteresztőképessége. Minden intralogisztikai folyamatautomatizálási esetben már az ajánlatadási fázisban szimulációval ellenőrizzük és validáljuk kidolgozott koncepcióinkat, így már az ajánlatadás során kiszűrjük a szűk keresztmetszeteket és optimalizáljuk az anyagáramlásokat. Közös cél, hogy épülő rendszereink teljes mértékben és megbízhatóan szolgálják ki partnereink igényeit.

HP

Supply Chain Monitor
2021. június