Archívum: Göngyölegtisztítás iparági specifikációk szerint

2020. december 16. | Logisztika | Egyéb szektorok

A Karl Heinz Dietrich Spedition egy 1945-ben alapított, német családi vállalkozás, amelyet a mai napig is az alapító családjának harmadik generációs tagjai irányítanak és a németországi logisztikai piac jól ismert szereplője.

A cégcsoport saját telephelyekkel rendelkezik 23 országban, ahol a kezdetektől fogva szállítmányozási – közúti, légi, tengeri –, illetve raktár- és szerződéses logisztikai szolgáltatásokat nyújt. A német cég 2008-ban indította el a göngyölegtisztítási üzletágat, amelyre később Magyarországon is igény merült fel egy TIER1-es autóipari beszállító részéről, így 2012 végén saját leányvállalattal jelent meg hazánkban. A Karl Heinz Dietrich International Kft. 2013 februárjában, a megbízó cég szomszédságában, Budapest X. kerületében kialakított telephelyén kezdte meg tevékenységét, és a mai napig is ott végeznek göngyölegmosási szolgáltatást a több cellából – 3 mosó-, 2 öblítő- és 3 forrólevegős lefújó egységből – álló berendezésben magasnyomású technológiával. Igény szerint a cég a megbízók telephelyéről a többutas tárolóeszközök – ládák, rekeszek, tálcák stb. – elszállítását, illetve a tiszta göngyölegek visszajuttatását végzi az ügyfelek lehívásai alapján. 

A beérkező göngyölegek vagy homogén, vagy kevert rakatok formájában érkeznek a Karl Heinz Dietrich International Kft. Tündérfürt utcai telephelyére, ahol első lépésben különválogatják a műanyag tárolóegységeket, mivel a mosóberendezésbe csak homogén rakatok kerülhetnek egyidejűleg tisztításra. A havi 250 ezer darabos kapacitású berendezésben a magasság és a szélesség a bekerülő göngyölegek dimenziójának megfelelően beállítható, és maximum 65 x 40 x 120 cm méretű tárolóegységeket lehet a 2 mosóalagútba helyezni. A nyitott rendszerű mosáshoz felhasznált vizet szűrőtornyokban tisztítják, és a kinyert, nagy tisztaságú vizet visszaforgatják szűrés után a mosóberendezésbe, így környezetkímélő módon történik a vízfelhasználás. A szűrésnek köszönhetően 200 mikronnál nem lehet nagyobb szennyeződés a tárgyakon. A környezetbarát mosó- és öblítőszert pedig számítógépes vezérléssel keverik a vízhez.

Emellett a hőmérséklet, a sebesség és a mosáshoz szükséges vegyszerek mennyisége is előre programozható, hogy optimális legyen az adott típusú göngyöleghez, mivel ezek diverzitása igen nagy. A műanyag tárolóegységek a mosóberendezésben egy 22 méter hosszú konvejorpályán haladnak át a tisztítás különböző fázisain, ahol nagynyomású forróvízzel „veretik le” még a makacs szennyeződéseket is. A folyamat végén a mosott és öblített műanyag ládák, tálcák forrólevegős szárítás után szállítópályán keresztül jutnak át egy szomszédos csarnokba. Ott a vizuális minőség-ellenőrzést követően, akár 4-8 órát várakoznak, aztán tisztított raklapokra helyezve rakatokat képeznek belőlük, amelyek zsugorfóliázás után kerülnek át a raktárba, illetve nyilvántartásba. A kezdetek óta kiszolgált TIER1-es autóipari cég számára egyébként a göngyölegtisztítás adatait közvetlenül a megbízó SAP rendszerébe továbbítják, így naponta nyomon követhető mind a szennyezett göngyölegek beérkezése, mind a rendelkezésre álló, lehívható tisztított göngyölegek készletadatai. Emellett kanban kártyák alapján történő göngyölegbeszállítást is végez a Karl Heinz Dietrich International Kft. ezen megbízó számára az autóipari elvárásoknak megfelelően.

Gyógyszerlogisztikai tisztasági feltételeknek is megfelelve

– Az előre megadott mosási terv alapján beérkező göngyölegek tisztítását 24 órán belül elvégezzük, de azonnali teljesítésre is fogadunk megrendeléseket, amennyiben ad-hoc jellegű igények merülnek fel a megbízóknál. Ma már autóipari, elektronikai ipari, valamint gyógyszerlogisztikai cégek eltérő igényeit is ki tudjuk elégíteni. Ez utóbbi szegmensben a Karl Heinz Dietrich International Kft. az idén jelent meg, és a gyógyszerforgalmazásban felmerülő specifikus feltételrendszer kiszolgálására gombaölő, antibakteriális, illetve virucid mosószeradalékot használunk a tisztítási folyamat során. A jelenlegi többletkapacitásunkat olyan gyártó- és logisztikai szolgáltató cégek számára tudjuk felajánlani, amelyek többutas tárolóegységeik folyamatos vagy szezonálisan felmerülő, magas minőségű tisztítását várják el egy szolgáltatótól a begyűjtéstől az – akár JIT-rendszerű – visszaszállításig dokumentáltan, napi/ heti készletriportokkal vagy akár SAP rendszeren keresztül közvetlenül a vevői készletbe könyveléssel – hangsúlyozta Bartus László, a Karl Heinz Dietrich International Kft. Plant Managere.

Karl Heinz Dietrich International Kft.
1106 Budapest, Tunderfurt utca 7.
Bartus Laszlo Plant Manager
telefon: +36 1 920 1847
e-mail: budapest@dietrich-logistic.com
www.dietrich-logistic.com

Supply Chain Monitor
2020. december

Szponzorált tartalom