Archívum: Önvezető targoncák optimális kihasználása

2020. szeptember 15. | Logisztika | Egyéb szektorok

Az automatizálás nem egyszerűen csak a monoton munkát váltja ki, de a hagyományosnál gyorsabb, pontosabb folyamatokat tesz lehetővé, miközben csökkenti a balesetek és a károkozás esélyét is.

Jungheinrich ERC213a munka közbenHa egy kívülálló csöppen egy nagyobb raktárba, úgy tűnhet neki, hogy ott egyszerre átláthatatlanul sok folyamat zajlik. Az avatott szemek viszont azonnal észreveszik, hogy a legtöbb tevékenység rendszeresen ismétlődik. Miközben az ilyen ismétlődő folyamatok könnyen felőrlik a dolgozók idegeit, kitűnően automatizálhatók. Az automatizálás nem egyszerűen csak a monoton munkát váltja ki, de a hagyományosnál gyorsabb, pontosabb folyamatokat tesz lehetővé, miközben csökkenti a balesetek és a károkozás esélyét is.

A raktári munka automatizálásában kulcsszerepet játszanak az önvezető targoncák, az AGV-k (Automated Guided Vehicles). Ezek a gépek egy számukra előre kijelölt pályán haladva képesek bizonyos feladatokat vagy feladatsorokat önállóan elvégezni. Bár léteznek alapgépek, egyetlen raktári munkát segítő jármű sem képes minden típusú feladatot egymaga elvégezni. A Jungheinrich hagyományos targoncáihoz hasonlóan az önvezető targoncák is egyes feladatokra szakosodnak. A Jungheinrich gépei a már kipróbált, jól bevált, szériagyártású alapgépek speciális automatizálási komponensekkel kiegészített változatai.

A feladattípusok szerint különböző önvezető targoncákat választhatunk az alábbi feladatokra:

  • raklapok szállítása
  • raklapok szállítása és emelése
  • komissiózás
  • vontatás
  • magasraktári állványok kiszolgálása.

Újdonság a Jungheinrichtől

Jungheinrich önvezető targonca a Hok-Plastic Kft. mórahalmi gyárábanA Jungheinrich önvezető targoncái már évek óta bizonyítanak a világ különböző országaiban. Az idei évben bevezetett AGV, az ERC 213a típusú gyalogkíséretű targonca kompakt szerkezetének köszönhetően kiválóan alkalmas szűk környezetben is az automatizált szállítási folyamatokra. A modern lítiumion-technológia rendkívül magasszintű rendelkezésre állást biztosít. A 2,8 kW teljesítményű váltóáramú motor folyamatos teljesítményt nyújt, az elektromosan szabályozott emelőmotor pedig lágy emelést biztosít akár 4400 mm magasságig. Az acélváz és a zárt keretszerkezet különlegesen robusztus külsőt ad az ERC 213a típusnak. Számos biztonsági rendszer, mint például az alapfelszereltséghez tartozó személyvédelmi szkenner ellenőrzi az útvonalat menet közben. A személyvédelmi kamerák új elhelyezése érintésmentes biztonságot nyújt az AGV körül meghajtás és teherirányban, valamint kanyarmenetben is. A navigáció lézerrel működik. Az útvonalon vagy az automata tágabb környezetében elhelyezett reflektorpanelek biztosítják a tájékozódást. Az ERC 213a típusú AGV-t a Jungheinrich a már jól bevált szériagép alapján fejlesztette ki. A megbízható alapgép előnyt jelent az automatizálást választó ügyfelek számára a magasszintű alkatrészellátásnak köszönhetően. Az AGV könnyen csatlakoztatható már működő IT struktúrába vagy önálló targoncaként is alkalmazható.

Az automata, önvezető targoncák gyakran gyalogosokkal és hagyományos gépekkel dolgoznak együtt. Ilyenkor kiemelten fontos a biztonság. Az AGV-k mind olyan érzékelőkkel, szenzorokkal rendelkeznek, amelyek „látják”, érzékelik a gyalogosokat, a többi járművet, illetve a tereptárgyakat, időben, megfelelően reagálnak a veszélyhelyzetekre. Az elmúlt években szerzett tapasztalatok szerint a teljesen automatizált vagy vegyes rendszerekben kevesebb a baleset, mint a hagyományos raktári környezetben. Az elektromos motorral szerelt, lítiumion-akkumulátorról táplált járművek használata igen gazdaságos, megtérülésük a 24/7 kihasználhatóság miatt is igen gyors. A töltés is teljesen automatikusan zajlik: amikor a targonca észleli, hogy az akkumulátorának töltöttsége bizonyos szint alá esik, az önvezető targoncának utasítást ad a töltésre. A gép automatikusan a kijelölt töltőállomásra csatlakozik és a gyorstöltésnek köszönhetően körülbelül 20 perc múlva ismét munkába áll. Az automatizálás több fokozatban is bevezethető, ami nagyfokú rugalmasságot biztosít. A jövő az automatizált raktáraké, aki tehát idejében vált, versenyelőnyre tesz szert.

Supply Chain Monitor
2020. augusztus-szeptember