Archívum: Robotmunkatárs

2020. december 16. | Logisztika | Gyógyszeripar

A Hajdú Gyógyszertár a múlt év végén automatizálta gyógyszerlogisztikai folyamatait. Erről beszélgettünk dr. Császi Józseffel, a hajdúböszörményi patika vezetőjével.

Mióta működik az Önök gyógyszertára Hajdúböszörményben?

Dr. Császi JózsefDr. Császi József, a Hajdú Gyógyszertár vezetője: A Hajdú Patika 1994-ben nyílt jogelőd nélküli magángyógyszertár, amelyet családi vállalkozásként üzemeltetünk a mai napig. Alapítója édesanyám, Dr. Császiné Dr. Oláh Margit. A gyógyszertár nyitását követő években a szomszédos telken orvosi rendelőket építettünk, ahol vállalkozó háziorvos édesapám kezdte meg a rendelést. Később érsebészeti szakrendelés, magán nőgyógyászat, bőrgyógyászat és további két háziorvos is a rendelőbe költözött. A komplexum kiszolgálásához egy 15 férőhelyes ügyfélparkolót is nyitottunk, mert a folyamatos fejlesztés mindig is családunk vezérelve volt. Én 2011-ben vettem át a gyógyszertár vezetését, amely Hajdú-Bihar megye 100., Hajdúböszörmény – ahol jelenleg 7 gyógyszertár működik – ötödik patikája. Jelenleg 4 gyógyszerész és 6 gyógyszerkiadó szakasszisztens dolgozik a Hajdú Gyógyszertárban két műszakban, ahol az étrendkiegészítők, kozmetikai termékek nyitott polcos rendszerben kerültek elhelyezésre, és folyamatosan növekvő választékkal, 4 kiadóhelyen szolgáljuk ki vásárlóinkat. A folyamatos fejlődés stratégiája mentén a tavalyi évben hoztuk meg azt a döntést, hogy a raktározási és kiszedési folyamatainkat automatizáljuk.

Miért?

A forgalmazott termékek köre, illetve forgalmunk évről évre nő, ezért a gyorsabb, hatékonyabb vevőkiszolgálás érdekében döntöttünk az automatizálás mellett. Számokban kifejezve ez annyit jelent, hogy a patikánkban készleten több mint 7000 féle cikkel dolgozunk, raktárkészletünk mintegy 30 000 dobozra tehető. Korábban a gyógyszerkészítményeket a hagyományos módon fiókokban tároltuk, a munkatársak pedig saját maguk szedték össze a vény alapján kiadandó készítményeket, ami nagyon időigényes munkafolyamat. De azt is meg kell említeni, hogy manapság nehéz jó szakembert találni akár gyógyszerész, akár szakasszisztensi munkakörbe, ami szintén az automatizálás mellett szólt.

Milyen megoldást választottak?

Egy Magyarországon már 50 patikában működő, német robottechnológia mellett döntöttünk. A gyógyszertárunk egyedi sajátosságainak – rendelkezésre álló terület, készletszint, forgalomhoz tartozó dobozszám stb. – felmérése után került meghatározásra, hogy melyik rendszer lesz számunkra a megfelelő. Az 5,5 m hosszú, 3 m magas, 4 kiadóablakos automatizált raktár a korábban laborként működő helyiségben került telepítésre múlt év decemberében, a labor pedig átkerült egy korábban raktárként használt területre. A szükséges átépítési munkálatokat – például nyílások kialakítását a fő falakban a 4 kiadóállomáshoz – a telepítés előtt be kellett fejeznünk, illetve statikus szakember segítségét is igénybe kellett vennünk, hogy ki tudjuk alakítani azt a vasbeton aljzatot, amelyet az automatizált rendszer szállító cég szakemberei számunkra a telepítés feltételeként előírtak. A fémből és üvegből készült tárolóberendezés telepítése 3-4 napot vett igénybe úgy, hogy mellette folyamatos volt a vevőkiszolgálás.

Hogyan működik a rendszer?

A 12 000 doboz befogadóképességű automatizált raktári berendezés két oldalán a padlótól a plafonig 60 darab különböző magasságú, 40 cm mélységű üvegpolcokra történik a dobozok behelyezése, sorban egymás mögé, maximálisan kihasználva a teret. A robot egy sínen mozog középen, és a központi egységben működő két karral fogja meg, illetve pakolja a dobozokat. A betárolási folyamat elején a dobozokon lévő vonalkódok leolvasása a beadagoló nyílásnál beépített vonalkódleolvasóval történik manuálisan, majd a betárolást végző munkatárs a dobozokat a futószalagra helyezi, és onnan már a rendszer automatikusan végzi a készletre vételezést a vonalkódon szereplő információk – név, lejárati idő stb. – szerint. Ha a doboz méretei a leolvasott vonalkód alapján nem megfelelőek, azt a rendszer azonnal jelzi, így hibás betárolás nem lehetséges. Egy betárolás során 50-60 dobozt lehet beadagolni, és a robot kaotikus raktározási módszer alapján 2-3 perc alatt elhelyezi azokat a 10 zónára osztott polcrendszerbe, ahonnan FEFO (First Expired First Out) elv alapján kerülnek a gyógyszerek kiadásra. A gyógyszerkiadás egyébként a beolvasást követően akár 8 másodpercen belül megtörténhet. Gyakorlatban ez annyit tesz, hogy amíg rögzítésre kerül egy kiváltáshoz tartozó recepthalmaz, addig a kiadóhely mögötti csúszdán meg is érkezik az összes készítmény. Nem tűnünk el keresgélni, nem hagyjuk magára a vásárlót. A be- és kitárolás párhuzamosan történik az automatizált rendszerben – prioritás mindig a kiadás, hiszen a vásárlók gyors kiszolgálása a legfontosabb. Amennyiben sem betárolási, sem kitárolási utasítást nem kap a robot, akkor önállóan pakolgatja a dobozokat, és optimalizálja a helykihasználást a raktárban. A folyamatbiztonság érdekében egy plusz számítógép is párhuzamosan tárolja a készletadatokat, hogy egy esetleges meghibásodás esetén zökkenőmentesen tudjuk folytatni a munkát. A szervizszerződésben egyébként 24 órás hibaelhárítást vállalt a magyarországi telepítéssel foglalkozó cég. A rendszer nálunk egyelőre egy robottal működik, de elő van készítve a második robot telepítéséhez, ha a jövőben az igények megkövetelik.

Milyen eredményeket hozott a beruházás?

A 10% önerővel, valamint pályázati forrás bevonásával – 7 éves futamidejű kamatmentes banki hitellel – megvalósított, közel 50 millió forint értékű beruházás révén az árubevételezés, a dobozok elpakolása, a gyógyszerek összekészítése és kiadása jelentősen felgyorsult. A banki hitel havi törlesztőrészlete nagyságrendileg megegyezik egy szakasszisztens járulékos bérének költségével, illetve a tervezett béremelések miatt jövőre már kevesebb is lesz annál. Tehát tulajdonképpen egy olyan új „dolgozót” vettünk fel, aki nem megy szabadságra, vagy betegállományba, és nem igényel plusz juttatásokat, valamint a futamidő lejártával, a 7. év végétől „ingyen” dolgozik majd. Az automatizált megoldás emellett kis alapterületen sokkal több termék tárolását teszi lehetővé, és a hibamentes leltári adatok egy gombnyomással elérhetők. A robottechnológián alapuló rendszer a lejárt készítményeket minden hónap végén vagy konkrét lehívási igény alapján kiszűri és kitárolja. Tehát ma már automatikus a készletmonitorozás, kényelmes és biztonságos a tárolás, emellett hatékonyabbá tudtuk tenni az értékesítési folyamatot. A munkatársainknak nem logisztikai feladatokkal kell foglalkozniuk, így sokkal több idő jut a betegekkel való személyes kommunikációra, a szakmai munkára. A minőségi munka a munkaerő megtartási képességünket is növeli. A helyi gyógyszertárak közül is ki tudtunk tűnni az előremutató raktározási technológiával, amelynek köszönhetően a vevői elégedettség is javult. Szeretnek nálunk vásárolni az emberek, mert sokkal gyorsabb a kiszolgálás, mint korábban, emellett a megrendelt gyógyszerek robottal történő kiadási folyamatát a fogadótérben elhelyezett képernyőn saját maguk is láthatják. A COVID járvány alaposan felülírta a vásárlási szokásokat, a forgalom kiszámíthatóságát. A robotizált háttérrel viszont zökkenőmentesen helyt tudtunk állni a márciusi irracionális felvásárlási időszakban és az áprilisi-májusi visszaesés is viszonylag kevéssé sújtott minket. Ha össze akarom vetni a „hatékonyságunkat”, akkor a 2019 és 2020 szeptemberét összehasonlítva, ugyanazzal a létszámmal közel 20%-os dobozszám eladásemelkedést tudtunk kiegyensúlyozottabb, minőségibb munkával elérni.

Jaubert Szilvia

Supply Chain Monitor
2020. december