Archívum: Egy kézben a kulcsrakész átadásig

2020. szeptember 15. | Logisztika | Egyéb szektorok

Az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. a magyar kkv-k számára is elérhető áron fejleszt olyan dobozos automatizált rendszereket, amelyekhez mindent egy kézből biztosít, a tervezéstől a rendszerintegrátori feladatok ellátásáig. Erről beszélgettünk a cég vezetőivel, Hrutka Ferenc ügyvezetővel és Sendula Tibor automatizálási divízió vezetővel.

Mikor és miért váltak stratégiai üzletággá az automatizált megoldások?

Hrutka FerencHrutka Ferenc: Cégünk 2012 óta nyújt komplex raktártechnikai szolgáltatásokat, 2018-tól pedig integráltuk a portfóliónkba a darabáruk tárolására alkalmas automatizált dobozos rendszereket, amelyeket minden esetben a vevők egyedi igényeihez fejlesztünk. Két éve hoztuk meg tehát azt a stratégiai döntést, mely szerint a cég fő tevékenységi köreiben az automatizált megoldások hangsúlyosabban fognak szerepelni az elkövetkezendő évek során, így ma már 3 divízióval vagyunk jelen a piacon: automatizált dobozos raktározási rendszerek, hagyományos állványrendszerek és rugalmas ütközésvédelem, valamint online értékesítés a szeptemberben induló webshopunkon keresztül.

Sendula Tibor: Az automatizált megoldások annál is inkább előtérbe kerültek nálunk, mert az eddigi, munkaerőhiányos helyzetben a gyártók a manuális komissiózást kívánták kiváltani automatizált rendszerekkel, hogy csökkentsék a humánerő-szükségletet. Ehhez nyújt optimális megoldást az általunk forgalmazott dobozos automata raktári rendszer, amelynek előnyei a járványhelyzet kialakulása kapcsán is érzékelhetőek voltak, hiszen egy rendszer fáradhatatlan, és nem áll le betegség miatt. Jelenleg azt látjuk a piacon, hogy számos cég elindult a folyamatoptimalizálás irányába, és a hiányzó munkaerőt automatizált megoldásokkal helyettesítik.   

Milyen versenyelőnyt kínál a felhasználóknak az Önök által forgalmazott automatizált rendszer?

Sendula TiborSendula Tibor: A 3D-s szimulációs szoftverünknek köszönhetően a komplex logisztikai tervezés részeként tudjuk az automatizálást értékesíteni, illetve ezzel a programmal a szűk keresztmetszeteket is ki tudjuk szűrni a rendszerből. Ez azt jelenti, hogy nem csupán egy terméket forgalmazunk, mint a versenytársak többsége, hanem a felhasználó igényeinek megfelelően, egy átfogó koncepció keretében alakítjuk ki azt az automatizált dobozos raktári megoldást, amely tökéletesen illeszkedik az adott folyamatokhoz. A 3D modellezés segítségével a partnerünk teljes egészében be tudja járni a raktárát, és természetesen az automatizált raktár kezelőfelülete is teljesen személyre szabható a partner igényei szerint. A szimuláció a folyamattervezésben is nagy segítség, hiszen átláthatóvá teszi azt, amit egy 2D-s rajzon nem feltétlenül lehet látni. Számos rendszert üzembe helyeztünk már, így leendő ügyfeleinknek referencialátogatások keretében is be tudjuk mutatni a már működő megoldásokat.

Említenének néhányat ezek közül?

Hrutka Ferenc: Az automata raklapos szállítópályák kapcsán a SPAR, a Denso, illetve hamarosan a Siemens cégeknél üzembe helyezett rendszereket említeném elsők között. De kiemelném az automatizált szortírozó rendszerünket is, amelyet a Láng Kereskedelmi Kft.-nél illesztettünk a logisztikai rendszerbe. Automata dobozos raktár projektjeinkkel pedig hamarosan az ország egyik legnagyobb rendszerintegrátorává válhatunk.

Sendula Tibor: Cégünk életében az eddigi legnagyobb projekt a jelenleg gyártási fázisban lévő automata raktár, amelyben egy hozzá kapcsolódó komplex szállítópálya- és egy szortírozó rendszer is helyet kapott. Ennek az összetett rendszernek a telepítését az év végén kezdjük majd el. Hozzátenném, hogy ebben a szegmensben, azaz a kisáruraktározás automatizálása terén az idei évben talán ez volt eddig az ország egyik legnagyobb volumenű automatizálási beruházása.

Épülő dobozos automata raktár a Styron Kft.-nél Épülő automata raktár a Szatmári Kft.-nél
Automata raktár komissiózó ponttal Automata raktárhoz kapcsolódó szállítópálya-rendszer

Jelenleg milyen piaci tendenciák fogalmazhatók meg?

Sendula Tibor: A projektjeink kapcsán megfigyelhető, hogy az autóiparban a gyártáskiszolgálás és a készáruraktározás területén széles körben alkalmazott automatizált megoldások iránti igény a magyar tulajdonú, kis- és közepes vállalkozások körében is megjelent. Idén például több dobozos automatizált rendszert dolgoztunk ki villamosnagykereskedések, illetve műanyagipari cégek megbízásából.

Hrutka Ferenc: Ezen cégek számára a kisáruraktározás és a komissiózás automatizálásának legfőbb előnye, hogy ennek révén lehetővé válik az aznap délután leadott rendelések másnap délelőtti kiszállítása. És mindezt úgy, hogy a raktározási és kiszedési folyamatok nyomon követhetőek, ellenőrizhetőek, pontosak, valamint kevesebb humánerő bevonásával megoldhatók, így alacsonyabb működési költségek mellett üzemeltethető. De egyébként is évről évre bővül az automatizált raktárak részaránya a logisztikában, mivel ezzel kisebb helyigénnyel nagyobb tárolási felületet lehet kialakítani a klasszikus, raklapos raktárakhoz képest.

Komissiózó pontok egy autóipari partnernél Automata teherfelvevő és felrakógép

Teljesítmény, nyomon követhetőség, pontosság és kis helyigény

– Új raktárcsarnokunkban egy három soros, több mint 5000 láda férőhelyes automata raktárat telepítünk. Az automatizált raktári megoldás mellett főleg a teljesítmény, nyomon követhetőség, pontosság és a kis helyigény miatt döntöttünk. Az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. munkatársainak hozzáértése, magyarországi referenciái, gyorsasága és a bemutatott termék minősége nagy szerepet játszott a döntéshozatal során. Emellett ez a cég tudott komplex megoldást biztosítani nekünk, így nemcsak az automatizálás, hanem a teljes új raktár állványrendszerének kialakítása terén is az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft.-t választottuk – nyilatkozta Hangay Tibor, a STYRON Kft. műszaki igazgatója.

Milyen rendszert képviselnek a piacon?

Hrutka Ferenc: Az általunk értékesített automatizált rendszer egy magyar gyártó a LOG-X Systems Kft. által fejlesztett és gyártott termék, amelyet a gyártóval kialakított stratégiai együttműködés keretében forgalmazunk. A koncepció igényre szabott tervezésében és kidolgozásában pedig mérnök kollégáink vesznek részt, felhasználva az évek során szerzett logisztikai know-how-t, illetve a szimulációs szoftverünket, hiszen egy automatizált rendszer egy eszköz, amely attól válik rendszerszintűvé, hogy a felhasználók adott folyamataihoz illesztjük. Ezzel egy nagyon rugalmasan alakítható rendszert tudunk kínálni a hazai piacon, amit cégünk, az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. fővállalkozóként a kulcsrakész átadásig teljeskörűen menedzsel. Az automatizációs projekteknek fontos része a szoftveres integráció, amelyben informatikai csapatunk támogatja partnereinket a használt vállalatirányítási rendszer és az automatizációhoz kapcsolódó szoftveres háttér összekapcsolásában.

Sendula Tibor: A közeljövőben bővítjük termékpalettánkat és előtérbe kerülnek többek között az automata raklapos raktárak, a robotkarokkal történő manipulációs lehetőségek vagy a csomagológépek rendszerbe integrálása is. A projektekhez kapcsolódó raktártechnikai eszközöket, berendezéseket, például állványrendszereket, galériákat szintén megtervezzük és kivitelezzük, tehát mindent egy kézből tudunk biztosítani az ügyfelek számára a tervezéstől a használatra kész átadásig. Ez a fajta komplexitás talán a legnagyobb előnyünk. Minden megoldás a kezünkben van, így egy új raktár berendezése esetén komplex megoldást tudunk biztosítani versenyképes áron. Az automatizálás terén fontos hozzátennem, hogy a teljes folyamatot magyar kollégáinkkal visszük végig, a tervezéstől a karbantartásig. Magyar karbantartó csapatunknak köszönhetően gyors kiszállást tudunk biztosítani a már működő rendszereinkhez.

Növelni a kiszolgálások gyorsaságát

– Már tíz éve használjuk az automata raktárunkat, és ezalatt az idő alatt több alkalommal is bővítettük így mára már több mint 40 000 láda férőhelyes tárolókapacitással rendelkezünk. Az automata dobozos raktár révén növelni tudtuk a kiszolgálások gyorsaságát, pontosságát és a raktárkészletünk folyamatosan ellenőrizhetővé vált. Ezen előnyök mellett csökkent a raktározásra és komissiózásra fordított munkaerőigény, valamint az új automata sorok bevezetésével azonos területen növelni tudtuk a raktári kapacitásunkat. Mindezek alapján azt gondoljuk, hogy ez egy rendkívül megbízható és jól integrálható megoldás mindazok számára, akik versenyelőnyhöz szeretnének jutni a hatékony logisztikai megoldásoknak köszönhetően – mondta Kaposi József, a TRACON Kft. logisztikai vezetője.

Melyek a jövőbeni irányok?

Sendula Tibor: A jövő év végéig az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. és a LOG-X Systems Kft. közösen már több mint 100 000 láda automatizált raktári férőhelyet telepít és üzemeltet az ország számos pontján közel 10 ipari felhasználónál. Jól látható tehát, hogy dinamikusan nő az automatizálási igények iránt mutatkozó kereslet, hiszen egy – áru az emberhez elven megvalósított – automatizálási megoldással a rendelkezésre álló munkaerő optimális allokációja megoldható, és a munkafolyamatok leegyszerűsíthetők.

Hrutka Ferenc: A jelenlegi piaci tendenciákat figyelembe véve azt gondolom, hogy a jövőben rendszerintegrátorként akár az országhatárokon túlra is ki tudjuk terjeszteni tevékenységünket.

Jaubert Szilvia

Supply Chain Monitor
2020. augusztus-szeptember