Archívum: IFOY AWARD 2020 nyertesei

2020. július 13. | Egyéb | Egyéb szektorok

A https://vimeo.com/434037301/1de823441d linken tekinthető meg a digitális díjátadó. Hét győztes a digitális színpadon: a Bosch Rexroth, a Combilift, a Crown, az EasyMile, a Sany Europe, a Still és a Wiferion nyerte el az IFOY AWARDS 2020 díjat idén. Az IFOY AWARD idei díjátadó ünnepsége Transformer eszközökkel dobta fel a digitális színpadot a Hannoveri Vásár Digitális Napok előtt, július 13-án.

Az Év Intralogisztikai és Targonca Díj (IFOY AWARD) ünnepségének szervezői ebben az évben hollywoodi stílusú díjátadót terveztek a Hannoveri Vásár Digitális Napok előestéjén. Egy animációval foglalkozó tervezőcsapat „I-T20” IFOY Transformer 2020 néven repülő robotot alkotott, amely a világ legnagyobb intralogisztikai díjátadóján a különböző kategóriákat jelképező alakká formálta át magát. Amikor az I-T20 átadta a díjakat a győzteseknek, hatalmas volt az ujjongás az idei premieren, csakúgy mint mindig az IFOY AWARD díjátadókon.  

– A különleges idők, különleges megoldásokat igényelnek, és ebben az évben az átalakulás a siker kulcsa. Az idei díjátadó ünnepség megmutatta, mekkora hatalma van az átalakulásnak. A mostani eseményt az intralogisztika legjobb innovátorainak dedikáljuk, és mindazoknak, akik leraktak valamit az asztalra a logisztikai szakmában –  mondta Anita Würmser, a zsűri ügyvezető elnöke a díjátadó ünnepségen.

Az „Intralogisztikai szoftver” kategóriában a Bosch Rexroth első IFOY AWARD díját nyerte Locator – Laser Localization Software nevű megoldásával. A piacon elérhető rendszerekkel ellentétben a lézeres távolságmérésen alapuló helyzetmeghatározó szoftver lézeres érzékelőt használ a környezet automatikus feltérképezéséhez, és így teremti meg az önvezetéshez szükséges alapokat az intralogisztikában, illetve gyártási környezetben.

Az „Alacsonyemelésű raktári targoncák” kategóriában az ír Combilift kompakt és mozgékony, Combi-CS elnevezésű megoldását díjazta a zsűri. Az egy tonna terherbírású és 2500 milliméteres emelési magassággal rendelkező palettázó gép több pozícióba állítható kormányművének köszönhetően számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik a keskenyfolyosós raktári munkafolyamatokban, és ennek köszönhetően számos problémát levesz a vezető válláról.

A „Magasemelésű raktári targoncák” kategóriában az amerikai Crown ESR 1000 típusú gépe nagy versenyben nyerte el az első helyezést. Az 1,6 tonna teherbírás mellett a 6840 milliméter emelési magasságú targonca meggyőzően teljesített az IFOY-teszten a Crownra jellemző komfortosságnak köszönhetően. De legalább ennyire fontos, hogy a piaci versenytársak megoldásainál 25%-kal gyorsabb a süllyesztési sebessége, illetve kiemelkedően jó az energiavisszanyerő képessége.

Az „AGV és robotok” kategóriában a zsűri a francia EasyMile TractEasy önvezető vontatójárművét értékelte a legjobbnak. Az elektromos vontató lehetővé teszi a logisztikai folyamatok rugalmas automatizálását mind kül-, mind beltéren. 25 tonnás vontatókapacitása révén akár 25 km/óra sebességgel is képes biztonságosan tájékozódni vegyes forgalomban, autók, gyalogosok és kerékpárok között. A hasmagasságnak köszönhetően a jármű egyenetlen terepen vagy nehéz időjárási körülmények között is nagyszerűen használható.

A „Speciális jármű” kategóriában a kínai Sany SRSC45H9 gépe nyerte az IFOY díjat. A komfortos, hibrid meghajtású targonca az első, a második és harmadik polcra 45, 31, és 15 tonna emelési kapacitást biztosít. A Sany belső tesztje szerint a gép termelékenysége 15%-kal magasabb, mint a vállalat saját, hagyományos targoncáinak termelékenysége, üzemanyag fogyasztása pedig 20%-kal alacsonyabb. Ezek az előnyök annak a hibrid rendszernek köszönhetőek, amelyben az emelést és a süllyesztést egy speciális megfogó gyorsítja.

Az „Ellensúlyos targonca” kategória győztese a hamburgi Still 2,5 tonnás RX 60 elektromos ellensúlyos gépe lett, amelyet tavaly októberben mutattak be. – Az IFOY tesztek során korábban soha nem teljesített ilyen jól egyetlen elektromos targonca sem, és jelentett ilyen komoly alternatíváját a belső égésű változatokhoz képest. Az RX 60-25 géppel a Still minden korábbi rekordot megdöntött, és soha nem látott magasságokba emelte a mércét az elektromos villás targoncák kategóriájában – emelte ki a zsűri értékelésében.

Az „Év startupja” kategóriában a győztes a Wiferion – korábban Blue Inductive – etaLINK 3000 nevű megoldása lett. Az elektromos járművek töltéséhez kifejlesztett első, 100%-ban érintés nélküli töltőrendszer gyors és rugalmas töltési lehetőséget biztosít padlólemezek segítségével, amelyek használatához semmiféle egyéb infrastruktúrára nincs szükség.

A digitális díjátadó a linkre kattintva tekinthető meg: https://vimeo.com/434037301/1de823441d


Az IFOY AWARD minden évben a legjobb intralogisztikai termékeket és megoldásokat díjazza. Saját magát a gazdasági hatékonyság és az innováció indikátoraként határozta meg, illetve speciális műszaki szakértelmének köszönhetően a díjat a logisztikai szakma leginnovatívabb elismerésének tekinti.

A döntések minden évben a három lépcsős auditot követően születnek, amelynek részét képezi a mintegy 80 kritériumból álló IFOY teszt protokoll, a tudományos alapokon nyugvó IFOY innovációs ellenőrzési módszer, illetve a zsűritagok személyes tapasztalatai és véleménye. A döntésnél a legfontosabb, hogy a versenyzők termékeit, megoldásait nem egymással, hanem a piacon megtalálható versenytársak megoldásaival hasonlítják össze.

Az idén februárban megrendezett IFOY TEST NAPOK alkalmával a Hannoveri Vásár területén 15 gyártó 16 járművét és megoldását vizsgálták a zsűri tagjai, valamint az üzleti életből általuk felkért tanácsadók. A szakemberek a világ minden tájáról a helyszínre utaztak, hogy saját maguk ítélhessék meg a versenyzők megoldásait, mielőtt meghoznák a végső döntést. Idén első alkalommal potenciális felhasználók is részt vettek a hannoveri tesztcsarnokban zajló intralogisztikai tesztelésen.

Locator – Laser Localization
Software, Bosch Rexroth
Combi-CS, Combilift ESR 1000, Crown TractEasy, EasyMile
SRSC45H9 Hybrid Reach Stacker, Sany Europe RX 60, Still etaLINK 3000 - wireless charging system, Wiferion



 


Az IFOY AWARD díjak odaítéléséről minden évben szakújságírókból álló független, nemzetközi zsűri dönt, melynek tagja a Supply Chain Monitor szaklap főszerkesztője, Rapi-Jaubert Szilvia is. Az IFOY AWARD fő szponzora a VDMA's Materials Handling and Intralogistics Association. Az IFOY partnere a Hannoveri Vásár. Az IFOY AWARD paletta partnere a CHEP, a világ vezető paletta és konténer gyártója. Technológiai együttműködő az akkummulátor töltő specialista a Fronius. Az IFOY szervezet székhelye a München melletti Ismaning.

Az IFOY AWARD 2021. évi nevezési fázisa 2020. július 14-én kezdődik.

(SCM)