Archívum: Nagyberuházások kivitelezése szövetségben

2020. március 10. | Logisztika | Egyéb szektorok

Jelentős kapacitásbővítésbe és technológiai fejlesztésbe fogott 2018-ban a makói székhelyű Duocor Ipari Bt., a város egyik legnagyobb munkáltatója, és az ehhez kötődő tárolástechnikai koncepció kialakításában a tatabányai székhelyű Optimum Store Technik Raktártechnikai Kft. volt segítségükre.

A kapacitásbővítő beruházás első lépéseként egy 4300 négyzetméter alapterületű kétszintes, modern gépekkel felszerelt gyártó- és raktárcsarnokot adtak át, amely mintegy 1 milliárd forintból valósult meg. A projekt 2026-ban zárul le, amelynek keretében 65 új munkahelyet teremtenek Makón. A beruházást közel 635 millió forinttal támogatja a magyar állam.

A vállalat 1993-ban nyitotta meg gyártóbázisát, és a kezdetektől jellemző állandó fejlődés következtében ma már közel 400 munkatárs dolgozik számos modern technológiát alkalmazva. B2B kapcsolataik mellett több gyártó és kereskedő üzletfelük is van, valamint a széles termékkör okán nagy tapasztalattal bírnak az ismétlődő, sokféle variációval rendelkező, kis- és közepes sorozatú termékek gyártásában és nagy pontosságú logisztikájában.

Az új fejlesztéshez kötődő tárolástechnikai koncepció kialakításában a tatabányai székhelyű Optimum Store Technik Raktártechnikai Kft. Volt segítségükre. A több mint 10 éve alapított vállalkozás a logisztikai koncepciók, raktártechnika és üzemberendezés területén nyújt teljes körű szolgáltatást, beleértve a tervezést és a kivitelezést. Somhegyi István és Németh Béla ügyvezetők több mint 20 éve a raktártechnikai iparágban dolgoznak.

– A tervek kialakításában az okozott fejtörést, hogy amikor már véglegesnek volt tekinthető, rendre kaptunk egy újabb „információcsomagot” amely, ha nem is alapjaiban változtatta meg a koncepciót, de újratervezést igényelt statikában, milliméterekben, tárolástechnikai kiegészítőkben stb. Ehhez hozzászoktunk az elmúlt évtizedekben. Különösen olyan megrendelők esetén, akik hosszú távú terveiket 5-8 éves folyamatos bővítés és fejlesztés mellett valósítják meg, valamint jellemző rájuk a kis- és közepes szériában gyártott széles termékportfólió és széles ügyfélkör. Ez a logisztikai folyamatokon túl mind hatással van a tárolástechnikára is. Viszont, ha már az épület, azaz a technológiára „varrott kabát” kivitelezése elkezdődött, a lényegi beltartalom változtatása egyre nagyobb fejtörést okoz. Ilyenkor próbára tesszük beszállítóink tervezőcsapatának kapacitását és persze

Türelmét is, és ebben ezúttal is rendkívüli módon helytállt a META csapata. De részben, mivel volt kollégáinkról van szó, ők is tudják, hogy a pontos tervezés a projekt keretein belül a zökkenőmentes kivitelezés, azon túl pedig a biztonságos és az ügyfél igényeit széles körűen lefedő használhatóság alapja. Az elmúlt 20 évben kollégáimmal megismertük azokat a tárolástechnológiában érdekelt európai gyártókat, amelyeknek portfóliójából „cherry picking” jelleggel az optimális, valamint a műszaki tartalmat tekintve a legmagasabb színvonalú szolgáltatáscsomagot tudjuk közvetítetni. És mivel van új a nap alatt, azaz ügyfeleink sokszor egyedi, fejlesztést igénylő kéréssel fordulnak hozzánk, ilyenkor saját mérnöki tudásunkat és lakatosüzemünket vetjük latba. Így alakult, hogy az elmúlt években több egyedi komissiózó és milkrun kocsi fejlesztésébe fogtunk. Az egyik megrendelő egy jól ismert élelmiszeripari üzletlánc, amely a házhoz szállítási tevékenységéhez szükséges komissiózó kocsi fejlesztésével bízott meg minket. A másik egy hazai hűtőgépgyártó, amely cég a gyártósorok között közlekedő nagy teherbírású vontatmányok fejlesztését bízta ránk úgy, hogy a festett, különböző méretű hűtőgépburkolat-panelek a-ból b-be történő vontatása során a sérülésmentes szállítás biztosított legyen. Ezekből a kocsikból több terv és prototípus is készült a lakatosüzemünkben, a tesztelt és jóváhagyott verzió sorozatgyártását már beszállítókra bíztuk, bár a minőség-ellenőrzést és a végszerelést magunk végeztük el. Erre azért volt szükség, mert 7 fős kivitelező csapatunk kapacitását és tudását valóban kivitelezési és karbantartási munkák során célszerű kamatoztatni. Nagyon kevés olyan raktártechnikával foglalkozó vállalkozás van ma Magyarországon, amelyik saját kivitelező csapattal rendelkezik. A makói projektben is részben ők álltak helyt. Az ő szaktudásukon alapul az „állványok éves, előírt felülvizsgálata és javítása” szolgáltatáscsomagunk is. Jól ismert magyarországi élelmiszeripari üzletlánccal van többéves karbantartási szerződésünk, amely kiterjed az egész országra. Az is egyedülállónak tekinthető, hogy hűtőházi beruházásokra oly jellemző mobil állványrendszer telepítésénél a nagy szaktudást és precizitást igénylő síntelepítést szintén saját csapattal oldjuk meg. A 2019-ben befejezett győri Ice Solution beruházásnál is magunk telepítettünk több száz folyóméter sínrendszert

És a teljes állványzatot, ahogy a Mirbest cégcsoport hűtőházi beruházásainál is tettük. Az előbbi projektnél a hajtott szállítópályát is mi szállítottuk be az ügyfél részére. A legtöbb autógumi-gyártó vállalat hazai termelőüzeme szintén ügyfeleink közé tartozik. A Meta Mobil archív állványokon át a konvencionális raklapos állványokon keresztül műhelybútorokat, egyedi tervezésű segédállványokat, Meta polcos galériát és az ügyfél által tervezett, de általunk gyártatott acélszerkezeteket is beszállítottunk már, ami inkább gyártástechnológiához kötődött. Erre a két utóbbi projektre is méltán lehet büszke tervező- és kivitelező csapatunk. 2020-ban is folyamatosan tájékozódunk beszállítóink újításairól – a szoros együttműködés tehát töretlen – és arra számítunk, hogy bővülő ügyfélkörünk színessé, izgalmassá teszi szakmai kihívásokban gazdag életünket tervezési, kivitelezési oldalon egyaránt – nyilatkozta somhegyi István, az Optimum Store Technik Raktártechnikai Kft. társ-ügyvezetője.

Partnerszövetség

A META Regalbau GmbH és csehországi leányvállalata, a META skaldovací technika s.r.o. Számára mindig is fontos volt a viszonteladókkal folytatott stratégiai együttműködés. Ez egy olyan partnerszövetség, amelyben átadják azokat az ismereteket, amelynek alapját a legkülönfélébb iparágakban tevékenykedő széles ügyfélkörrel kialakított együttműködés során szerezték. Európa-szerte, sőt az USA-ban, Dél-Amerikában egyre inkább olyan projektek tervezését és kivitelezését bízzák a cégre, amelyek újabb és újabb kihívásokat jelentenek tervezői, gyártói és logisztikai oldalon is.

– A Budwise-i leányvállalatunk melegen hengerelt fémmegmunkáló kapacitása közel 400 tonna havonta. Ennek alapját hegesztőrobotok, 2D és 3D plazmavágók, és egy nagy kapacitású és gazdaságos infrakabinos porszóró berendezés adja. A makói megrendelés a maga, valamivel több, mint 130 tonnájával – melyet 6 kamion szállított a helyszínre – igen jelentősnek mondható. Gondolhatnánk, hogy egy jól tervezhető sorozatgyártás terméke, hiszen egy régóta alkalmazott tárolástechnikai termékről van szó. De higgyék el, hogy még ebben az iparágban sincs két egyforma projekt. Sőt, ebben a konkrét megrendelésben is egymástól teljesen különböző állványsorokat telepítettünk. Az oszlopprofilok IPE 200-360, a karok IPE 100-140-160, a szintugrások 7502500 mm, a karhosszak 1300-2000-2300 mm, a karterhelések pedig megközelítőleg 550-1100 kg között váltakoztak. Ahány sor, annyi statikai, gyártási, kiviteli terv. Így a közel 9 méter magas állványrendszer többszöri áttervezése – figyelembe véve minden korábban megfogalmazott igényt és az elindult építkezés által körülhatárol körülményt – jelentős körültekintést igényelt – utalt vissza Balog Ádám, a META magyarországi képviseletének vezetője a Somhegyi István által elmondottakra.

– Természetesen vannak egyszerűbb, homogén, standard elemekből építkező kivitelezéseink is. Az előbb említett 600 tonnás melegen hengerelt fémmegmunkáló kapacitáson túl rendelkezünk további 140 tonna hidegen hengerelt, lemez-, zártszelvény- stb. Megmunkáló kapacitással is. Itt készül a META Atlas, Multistrong Light és Medium karos állványok alkatrészeinek jelentős része. A META Multibloc gördíthető lemezpolcos állványok alváza, a polcos galériák acélszerkezeteinek, lépcsőinek, raklapfeladóinak, billenőkapuinak alkatrészcsomagja. A raktárakban, gyártóterületeken, mélygarázsokban alkalmazott állvány-, falazat-, épületgépészet és gyalogosfolyosók ütközésvédőinek széles termékskálája is a Budwise-i üzemben készül. A korábban említett porszórt bevonat helyett lehet kérni tüzihorganyzott kivitelt is. Kültéri karos állvány, illetve egyedi acélszerkezet esetén ilyen esetben nem szabad megfeledkezni a szélről és a hóteherről sem. Számos kültéri tetőfedéssel szerelt referenciával rendelkezünk. Számunkra 2019 a „legek” éve volt, hiszen a makói projekt volumentét tekintve eddig az egyik legnagyobbnak tekinthető, emellett egy magasabb 10 méteres állványt is telepítettünk 16 karszinttel. A lendület 2020-ban sem áll meg, hiszen egy 2 tonna/kar teherbírású META Multistrong Heavy állványról folytatunk tárgyalásokat. Visszatérve a szövetségre: együtt fogjuk követni az ügyfél újabb fejlesztéseit, akár a viszonteladóval tett közös látogatás során. Így tudjuk megadni a maximális támogatást. Ha a feladat kevésbé komplikált, akkor megújult és könnyen tanulható META CALC tervező applikációnk segíti a regisztrált végfelhasználókat és viszonteladókat egyaránt, mellyel kedvükre berendezhetik műhelyeiket, raktáraikat – tette hozzá balog Ádám.

Supply Chain Monitor
2020. március