Archívum: Villámgyors papírmunka

2006. március 1. | Egyéb | Egyéb szektorok

A Piszkei Papír Rt. napjainkban az egyetlen gyártással, feldolgozással és kiszereléssel egyaránt foglalkozó hazai papíripari vállalat. Jelenlegi anyagáramlási rendszere alapvetően a régi, a privatizáció előtti gyár kiforrott technológiai folyamatait tükrözi, azon az új tulajdonosok lényegesen nem változtattak.

 

A Piszkei Papír Rt. az 1993-as privatizáció során állami kézből a görög Zeritis-csoport tulajdonába került, amely közép- és kelet-európai hídfőállását helyezte Magyarországra ezzel a lépéssel. A Zeritis-csoport érdekeltségi körébe tartozik a szintén hazai Szentendrei Papírgyár Rt. és a papírhulladék-gyűjtéssel foglalkozó Budafok Recycling Rt. A cégnek emellett további papírgyárai vannak Görögországban, Bulgáriában, illetve Egyiptomban. A Piszkei Papír Rt. 2000-ben a Zeritis-csoport több mint 150 millió dolláros árbevételének csaknem egyharmadát adta. Noha árbevételének 80 százaléka a hazai piacon realizálódik, exportpiacokat szerzett és szerez folyamatosan a világ más országaiban is. A vállalat gyártási technológiáját a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével fejleszti. A Társaság az utóbbi néhány esztendőben jelentős összegeket fordított környezetvédelmi beruházásokra és további milliárdos nagyságrendű fejlesztéseket tervez új, környezetbarát technológiák bevezetésére. Termékeinek 80 százaléka újrahasznosított papírból készül, mely során évi ötvenezer tonna papírhulladéktól szabadítják meg a környezetet. A gyár évről évre növekvő mennyiségű papírt állít elő. Ezzel az egyetlen olyan hazai papíripari vállalat, amely teljes körű technológiai háttérrel rendelkezik, vagyis nemcsak gyárt, hanem a feldolgozást és kiszerelést is elvégzi.

Tudatos tervezés

A folyamat a gyárépület szerves részét képező óriási raktárban kezdődik, ahol „hegyekben” állnak a hulladékpapírok. A teherautók egymás után hordják ide az alapanyagokat, melyeket a végtermék típusa szerint elkülönítve tárolnak. Itt kartonpapírokat, fekete-fehér, illetve színes nyomású újságokat, és szinte tiszta papírnak tekinthető, kevés nyomattal rendelkező anyagokat fogadnak be. A vállalat helyben nem foglalkozik begyűjtéssel, a hulladék jelentős része más telephelyekről szelektált formában kerül ide. Döntően ez képezi a gyártási folyamat alapját, amit  kiegészítenek a termelés során keletkező selejttel is. Az alapanyagok bálázott formában érkeznek a gyárba, saját hulladékaikat pedig az újrahasznosítás előtt felvágják. Már az alapanyagok csoportosítása során figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a készülő termék megfelelő minőségű előállításához miből, mennyire van szükségük. A beszerzési osztály a kamionos szállításokat a marketing-előrejelzések alapján összeállított termelési program szerinti ütemezésben biztosítja. – A raktárban elhelyezett mennyiség körülbelül másfél-, kétnapos termelésbiztosítására elég. Ezt a kapacitást egy épületen kívüli másik tároló egészíti ki további több-napos készlettel – ismerteti a folyamat kezdetét Szilágyi Domokos, a Piszke Papír Rt. termelési igazgatóhelyettese.

Csak tisztán

A helyiség belső, gyártórészleg felőli oldalán helyezkednek el az úgynevezett foszlató berendezések, szaknyelven pulperek. Az ezekben tárolt oldószeres folyadék egy „papírpépet” hoz létre. A papír viszonylag hamar eléri a kívánt stádiumot, a művelet során különválnak az idegen tárgyak, a nagyobb fém-, fa- és egyéb nem papírgyártásra alkalmas anyagok. Ezután már sokkal egyszerűbbé válik a felesleges fóliadarabok és kapcsok eltávolítása is. A massza zárt csőrendszeren keresztül halad át a különböző osztályozó, leválasztó berendezéseken, miközben eléri a kívánt minőséget, és mire a papírgyártó géphez ér, már teljesen tiszta rostokból áll. Miután alkotóelemeire szedték szét az egykori papírt, megkezdődhet annak újbóli előállítása.

– A receptúrát a vállalat titokként kezeli. Ez szabja meg a felhasználandó alapanyagok típusát, az őrlés minőségét, az adalékanyagokat, a vegyszereket, a felhasználandó festékek színét stb. A receptúra alapvetően a termék típusa által előírt szabványt követi, amelyet azonban az áru minőségének megfelelően rendszerint még tovább finomítunk – mondja az igazgatóhelyettes.

A termékek különböző színben is előállíthatóak, a színezéket a papírgép előtt adagolják be, jelenleg fehér, sárga, zöld, kék, rózsaszín és piros árnyalatot gyártanak. Az előírás szerint összeállított minőségi papír a mechanikai víztelenítés fázisait követően egy szárítórendszeren halad át. A folyamat végén ember méretű hengereket készítenek a papírból. A tekercseket ezután a szomszédos épületrészben, a feldolgozóban újabb gépsorok elé helyezik, ahol a termék már a kereskedelemben megszokott kiszerelésbe kerül.

Fontos a design

A műveletek során fontos szerepet játszik a higiénia. Míg a korábbi berendezések a finom szennyeződések kiszűrésével a rostok közötti vegyi tisztaságról gondoskodnak, a második kezelés során a fizikai tisztaság biztosítása is cél. A zárt rendszerű, automatikusan működő gépsor alakítja ki a végleges design is. A vállalat termékfejlesztői által megálmodott mintázat ezekben a gépekben kerül az árura. A hajtogatott szalvéták és a tekercselt egészségügyi papírok különböző gyártósorokon készülnek, az alapelv azonban megegyezik. A termelésért felelős szakember szerint a végtermékeket előállító berendezések egy része alig néhány éves, és magyarországi viszonylatban a legmodernebbek közé tartozik.

A közel ötszáz főt foglalkoztató vállalatnál a gépeket munka közben operátorok felügyelik, akiket szükség esetén át lehet csoportosítani. A gyártósorok mellett dolgozók gondoskodnak a különleges terméktípusok kézi csomagolásáról is. Az áru ezek után raklapokra kerül, fóliát kap, majd átszállítják a készáruraktárba.

A gyárat havonta akár 4-5 ezer tonna papír hagyhatja el tekercsben vagy kiskereskedelmi forgalomra alkalmas csomagolásban. Az előbbieket főként olyan cégek, egyéni vállalkozók rendelik meg a lábatlani gyártól, akik kizárólag az alappapír feldolgozásával foglalkoznak, papírgyártással nem. Ezek a megrendelők a kívánt minőségű árut tekercsekben szállítják el, majd a telephelyükön dolgozzák fel.

Jó minőségben

A gyár szigorú minőségbiztosítási rendszerrel dolgozik, mely során a minőségellenőrző pontokon – a papírgépen és a gyártósoron – mintát vesznek a termékből. Az ellenőrzés emellett kiterjed a kimenő áru vizsgálatára is, ilyenkor a becsomagolt, kereskedelmi forgalomba kerülő tételek egy részét veszik szemügyre.

– A teljes gyártási idő elméletileg rövid. A pulperben való foszlatás után alig pár órán belül a papírgépről le, illetve a készterméket összeállító gépsorokra kerülhet. Újabb néhány óra, és a produktum már a készáruraktárban várhatja a szállítást. A gyakorlatban elsősorban a vevő által kért határidőhöz igyekszünk igazodni – magyarázza Szilágyi Domokos. Ennél a termelési ágazatnál is törekszenek a készletek minimalizálására, de nem céljuk az autóiparból ismerté vált és elterjedt Just In Time rendszer megvalósítása. A jövőbeni fejlesztések közé tartozik egy adminisztrációt támogató, vállalatirányítási rendszer bevezetése, amely még pontosabbá teszi majd a gyártási folyamatok és a készáru nyilvántartását.    

Keretes:

Röviden

1925. február: üzembe helyezik az első papírgépet

1950: az üzem felvette a Lábatlani Papírgyár nevet

1963-tól a Papíripari Vállalat gyáregységenként működik

1973. április: átadják az új gyárat, amely évi 28 000 tonnás kapacitással rendelkezik

1974: megjelenik az első Crepto toalettpapír

1978: elindul a Szilvia háztartási papírtörlő gyártása

1990: a cég önálló jogi személyként leányvállalati formában működik

1993. április: a cég Piszkei Papír Rt. néven, részvénytársasági formában működik

2005: a Crepto toalettpapír márkája második alkalommal nyeri el a Superbrands-díjat

Szabó Zoltán

Supply Chain Monitor 2006. március