Archívum: Tudjuk, merre jársz

2006. március 1. | Beruházás | Egyéb szektorok

A hazai mobilszolgáltatók is kínálnak helymeghatározást, amelynek segítségével a szállítmányozó cégek figyelemmel kísérhetik szállítmányaik tartózkodási helyét, optimalizálhatják azok mozgását.

 

A GSM-hálózatra feljelentkezett mobilkészülék helyzete a mobilcella alapján meghatározható. Ha ezt egy internetrÕl elérhetÕ térképen meg is jelenítik, már kész is a helymeghatározás! A szolgáltatás segítségével a szállítmányozó cégek figyelemmel kísérhetik szállítmányaik tartózkodási helyét, optimalizálhatják azok mozgását. Emellett a futárszolgálatoknak is hasznos lehet, hiszen a futárok pozíciójának ismeretében a legközelebbi futárt küldhetik az aktuális címre. Az értékesítéssel foglalkozó cégek számára is rejt elÕnyöket a szolgáltatás, például a képviselÕk munkájának és útvonalának lekérdezésével, és optimalizálásával. Az egyes gépkocsik helyzetének hozzávetÕleges meghatározása tökéletesen elegendÕ arra, hogy a diszpécser logikusabban és gördülékenyebben szervezhesse a fuvarokat, csökkenthesse az üresjáratokat, mindig a legközelebbi szabad autót küldve az áruért. A rendszer használatával a dolgozók munkavégzési hatékonysága is mérhetÕ – mindezt anélkül, hogy drága, új készülékeket kellene beszerezni és beszerelni, valamint a munkatársakat betanítani azok használatára.

Sokoldalúság

A Vodafone által Mobil Flotta Helymeghatározás néven kínált szolgáltatási csomagban beállíthatók engedélyezett, illetve tiltott zónák, amelyek elhagyásakor vagy ezekbe való belépéskor riaszt a rendszer. A követett SIM-kártyák csoportokba is rendezhetÕek, elláthatók jellemzÕkkel, s megjeleníthetÕk az egyénileg beállított egyes jellemzÕk szerint is (teljes és kijelzett név, telefonszám). Minden erÕforráshoz egyedi, grafikusan megjelenített ikon tartozik, a szolgáltatás beépített címkeresÕvel, illetve útvonaltervezÕvel rendelkezik. A már elkészített útvonalakhoz hozzá lehet férni mind internetes, mind pedig mobilkészülékkel elérhetÕ WAP-felületen. Ezen útvonalakra vonatkozóan a térkép és az útvonalhoz tartozó navigációs leírás egyaránt megjeleníthetÕ a számítógép vagy a mobiltelefon kijelzÕjén. A Mobil Flotta Helymeghatározás szolgáltatás elÕnye, hogy az adott cella azonosítóján túl hálózati méréssekkel finomítja a cellán belüli pozíciót, így a cella méreténél kisebb területet, tehát pontosabb helymeghatározást biztosít. Jelenleg havi átalánydíjas konstrukcióban, elÕfizetésenként igényelhetÕ a szolgáltatás.

Átalány- és forgalmi díj

A Pannon tavaly bevezetett Flottakövetés szolgáltatásának használata során az internet mellett szintén WAP-on keresztül is ismerheti azt a GSM-cellát az ügyfél, amelyben az adott aktív SIM- kártya tartózkodik, és követheti annak mozgását. – A hálózati cellák átmérÕje a sűrűn lakott területeken legalább száz méter, másutt a több kilométert is elérheti. Ennek ellenére ez a gépkocsik helyzetének hozzávetÕleges meghatározására tökéletesen elegendÕ. A Flottakövetés kétféle árazási konstrukcióval vehetÕ igénybe: havi átalánydíjas, illetve forgalmi díjas formában. Óriási elÕnye a rendszernek, hogy használatához semmilyen beruházás nem szükséges. Nem kell sem drága GPS-vevÕket, sem költséges internetkapcsolatot fenntartani, elegendÕ csupán egy bekapcsolt mobiltelefon, amely a sofÕrnél van. InnentÕl a szolgáltatás működik és elérhetÕ – mondja Hajnal Géza, a Pannon GSM mobil adat- és üzletfejlesztési igazgatója.

Műholddal is

A fent bemutatott SIM-kártyakövetés mellett a T-mobile műholdas helymeghatározás szolgáltatást is nyújt. Ebben az esetben, a gépkocsiban van egy GSM-modemmel egybeépített GPS-egység. Ez meghatározza a gépkocsi helyét, majd az adatokat a GSM-modem segítségével a GPRS-hálózaton keresztül eljuttatja központba, amit az ügyfél internetes kezelÕi felületen megtekinthet. – A megoldás elÕnye hogy jóval pontosabban – néhány méteres pontossággal – lehet meghatározni vele az objektum helyét. Hátránya, hogy modemeket kell beszerezni hozzá. A gépjárművenkénti havidíj tartalmazza a belföldi adatforgalmat és az internetes kezelÕi felület használatát, ezzel is biztosítva a szolgáltatás alkalmazása során jelentkezÕ költségek tervezhetÕségét – mondja Boda Kálmán a

T-mobile üzletfejlesztési menedzsere.

Mivel a mobilszolgáltatók által nyújtott flottakövetési szolgáltatás a gépjárművek optimalizált mozgatása mellett az ügyfelek informálására is felhasználható, általa nemcsak a logisztikai kiadások csökkenthetÕk, hanem az ügyfelek elégedettsége is növelhetÕ.

Ács Tibor

Supply Chain Monitor 2006. március