Archívum: Kommunikáció határok nélkül

2006. március 1. | Egyéb | Egyéb szektorok

A globalizáció, a piacok és az üzleti környezet gyors és folyamatos változása az információcsere új lehetőségeinek alkalmazását követeli meg a vállalatoktól. A mobil készülékek bekapcsolásával az információ gyorsabban, egyszerűbben és mindenek előtt helytől függetlenül áll a felhasználók rendelkezésére. A vállalatok az adatokat tényleges időben tudják rögzíteni és továbbítani. A mobil adatrögzítés (MDE) és az üzemi adatok rögzítésének (BDE) nagyfokú integrációjával a mobil business új minősége jön létre az alkalmazott rendszerben.

 

A munkaerő mobilitása egyre inkább a vállalat meghatározó sikertényezőjévé válik. A vevői és a szállítói közelség, a folyamatok költségtakarékos és rugalmas, tényleges időben történő lebonyolítása, döntő versenyelőnnyé válhat. Az új technológiákkal és innovatív eszközökkel, valamint az optimalizált szolgáltatásokkal lehetővé válik a helytől és időtől független adatrögzítés a felvitt információk központi készenléte mellett. Egyes vállalatirányítási rendszerek alkalmasak a Mobil Business-t (M-ERP) integrálni. Az adatokat közvetlenül a keletkezésük helyén (például a vevőnél vagy a szállítónál, ügynökként vagy áruterítőként, a raktárban, a gyártásban, a beszerzésben, a komissiózásban és a kiszállításban) a lehető a leggyorsabban lehet rögzíteni. Ezt követően a központi ERP-rendszerben is közvetlenül rendelkezésre állnak. A mobil Enterprise Resource Planning megoldással rendelkező vállalatok eleget tudnak tenni a megnövekedett piaci igényeknek, mivel reakciósebességük jelentősen nő. Minden információ bármikor és bárhol rendelkezésünkre áll. Ezáltal képessé válnak költségeik nagyarányú csökkentésére is. A folyamat mobilitási foka az információs és fizikai világ közötti pénzegységben értékelt távolságot írja le. Az összes további mobil folyamatlépés hozzájárul a még fennmaradt hézagok pótlásához.

Megnövekedett rugalmasság M-ERP-vel

Az M-ERP-vel a munkaerőt rugalmasabban és függetlenebbül lehet a feladatterületükön alkalmazni. Ezzel a megoldással elkerülhetővé válik, hogy az adatokat kézzel előkészítsük, illetve azokat nem szükséges duplán feldolgozni. A munkatársak a mobil adatrögzítés és -feldolgozás technológiájának köszönhetően azonnal rendelkeznek minden olyan információval, melyek az adott üzleti folyamat helyén szükségesek lehetnek. Az adatokat így online, vagy gyakorlatilag realtime rögzítjük, és közvetlen kommunikáció során kerülnek a központi ERP-rendszerhez. Az alkalmazástól és a folyamatstruktúráktól függően különféle végkészülék-változatok állnak rendelkezésünkre a magasabb mobilitási fok elérése érdekében:

l laptop, notebook, subnotebook, tablet-PC

l business-handheld, PDA

l ipari handheld

l java alatt futó smartphone vagy mobiltelefon

A felsorolt változatokhoz kiegészítő opciók tartoznak, melyek akár a szkennelést és a mobil nyomtatást is lehetővé teszik (például bluetooth-technológiával). A felhasználó választhat a különböző rögzítő eszközök közül: billentyűzet vagy Pick-by-Voice hangvezérlés. A központi ERP-rendszerrel offline vagy online kapcsolattal is kommunikálhat. Az utóbbi esetben interneten, WLAN-on kommunikálhat vagy az információkat adatcsomagonként e-mailen gyorsan továbbíthatja.

Nagy teljesítményű funkcionalitás

A nagyfokú rugalmasság mellett a CSB-System kiemelkedik az ERP-környezetbe történő pontos integrációjával, így M-ERP-ként működik. Ezáltal az adatok folyamatosan naprakészek. A szükséges információkat helytől és időtől függetlenül a mobil végkészülékkel lekérhetjük, feldolgozhatjuk és visszaküldhetjük. Az információcsere a kiválasztott változattól függetlenül az egységes kommunikációs platformon keresztül bármikor biztosított.

A munkatársak ezen kívül megtekinthetik határidő- naplójukat, vagy válaszolhatnak e-mailjeikre is. Minden változat kezelése egyszerűen és gyorsan megtanulható. Egyrészt a felhasználói felület egységes, másrészt az alkalmazások paraméterezéssel az egyéni igényekhez is könnyedén hozzáigazíthatók.

Sendula Tibor

Supply Chain Monitor 2006. március