Archívum: Agrárklaszter

2006. március 1. | Beruházás | Elektronikai ipar

A húsz év alatt húszmilliárd euró. A Zsámbéki-medencében befektető Talentis Program első nagyberuházásának alapkövét tavaly novemberben rakta le Kóka János gazdasági miniszter. Az Agrogate néven ismertté vált hetvenhektáros beruházás induló, tizennyolc hektáros ütemének első épületét várhatóan áprilisban vehetik birtokba a bérlők.

 

A Herceghalom és Zsámbék határán, az M1-es autópálya 26. kilométerénél épülő komplexum három részre tagolódik majd, mondta el lapunk kérdésére Karai Péter, az Agrogate Hungary Rt. értékesítési igazgatója. Az elsőbe az agrárium és az élelmiszeripar legkülönbözőbb ágazatait képviselő vállalkozásokat várják. A másodikban, az ipari parkban a fehér ipar (elektronikai ipar, számítástechnika) képviselői telepedhetnek meg, a harmadikban pedig hatalmas területtel állnak a logisztikai vállalkozások rendelkezésére. Annál is inkább így van ez, mert az amúgy is jelentős, 70 hektáros területen túl, további 50 hektárnyi terület van tartalékban. Az első, valamint a 33 hektáros második területre már érvényes építési engedéllyel rendelkeznek.

Standard csarnokokat építenek – 12 méteres belmagassággal, dokkoló kapukkal –, és rugalmasan alkalmazkodnak a bérlői igényekhez is. Kívánság szerint „rendezik be”, illetve alakítják ki az épület végső formáját. Miután terület van bőven, ha valaki „kinőtte” az addig használt csarnokot, azonnal újjal állnak rendelkezésére. A bővülést tehát semmi sem akadályozhatja. Az első ütem második, ugyancsak 15 ezer négyzetméteres épületét az igények szerint, akár tavasszal is el tudják kezdeni, s ideális esetben a nyár végén oda is beköltözhetnek az első bérlők.

A második ütem 33 hektárán magas hozzáadott értéket termelő, fehér iparral foglalkozó vállalkozások számára nyújtanak letelepedési lehetőséget. Ezek a cégek tevékenységük jellegénél fogva ki tudják használni az alvállalkozók és kapcsolódó vállalkozások koncentrált jelenlétéből fakadó előnyöket. Az igazgató igen fontosnak tartja, hogy az Agrogate területén és környezetében a széles értelemben vett infrastruktúra magas színvonala biztosítja a megtelepülő vállalkozások hatékony munkáját.

Jókor, jó helyen

A legnagyobb kincs talán a földrajzi elhelyezkedés. A főváros agglomerációs vonzásában az M1-es autópálya mentén, az első, még szabad területen, a régióban élő magasan képzett munkaerővel az átlagosnál kedvezőbb feltételeket tudnak biztosítani az idetelepülőknek.

Az M1-es autópálya herceghalmi lehajtójánál folynak az átalakítási munkálatok, hogy a területre vezető 800 méteres bekötőúttal közvetlenül csatlakozzanak a sztrádához. Az idei év nyarától indul meg – uniós szintű vasúti szerelvényekkel – az elővárosi vonatközlekedés. Az igényekhez alkalmazkodva megszervezik a vasútállomás és a telep közötti Agrogate buszjáratot. Sőt, ha később szükség lesz rá, a fővárosból is indítanak  közvetlen járatokat.

A tavaszra elkészülő 15 ezer négyzetméteres csarnokkal induló beruházásból nő ki néhány éven belül az agrárklaszter. Ebben helyet kapnak a kereskedelem és finishing, az élelmiszer-feldolgozás, az élelmiszer-logisztika, a termelés, valamint a felsőoktatás kitelepülő részlegei, illetve a tudományos kutatás műhelyei. 

Az elképzelések szerint az épületek félemeletén 1000-3000 négyzetméteres területen alakítanák ki az irodákat. S hogy a megtelepülő cégek minden igényét kielégítsék, az ipari parkokban szokásos összes olyan emeltszintű szolgáltatást biztosítják, amely elősegítheti a vállalkozások munkáját. Így közös használatú területek, konferenciatermek, igény esetén könyvelési, adatkezelési szolgáltatások a bérlők számára mind elérhetők lesznek. De bankokat is telepítenek ide, s a logisztikai cégek számára fontos kamionmosók és szervizek sem hiányozhatnak, ahogy a vendéglátó egységek, a motelek és a legkülönbözőbb szálláshelyek is rendelkezésre állnak majd.

Vonzásban

Az Agrogate két tekintetben nyújt többet, mint egy egyszerű ipari park. Egyrészt itt koncentráltan jelen lesz az ipar, a mezőgazdaság és az egyre fontosabb logisztika számos képviselője. Amint Karai Péter kiemelte, a bérlők összetétele – kutató-fejlesztő cégek, raktározó-szállítmányozó vállalatok, kiskereskedők stb. – jelentős szinergiahatást válthat ki, amely további, a szektorban érdekelt cégeket vonz majd a területre. Másrészt az egyszerű termelő üzemek munkájának hatékonyságát növelik azok az oktatási részlegek és fejlesztési központok, amelyek igen fontos szerepet töltenek be az innováció területén. Az ilyen jellegű intézmények közül az első a mezőgazdasági kutatással foglalkozó Herceghalmi Kísérleti Gazdaság (HKG) Rt. lesz, amely 2007 tavaszában költözik az Agrogate területére. Várhatóan 5–8 év alatt alakul ki az az agrárklaszter, amely igen fontos szerepet tölt majd be a hazai „agráripar” fejlesztésében. Teljes kiépülésekor Magyarország első agrárklasztere 4-5 ezer munkahelyet létrehozva jelentősen javítja a környező települések versenyképességét is.

Az elképzelések szerint 2009-ig mintegy 240 ezer négyzetméternyi raktárt és irodát építenek a területen, melyet alacsony ár/értékhatáron tudnak ajánlani a nagy logisztikai cégek számára. Karai Péter hangsúlyozta, a már építési engedéllyel rendelkező kilenc – összes alapterületüket tekintve 140 ezer négyzetméteres – csarnokot a betelepülő cégek igényeihez igazodva, hónapok alatt fel tudják építeni. A 70 hektáros területtel, illetve az ezt kiegészítő további 50 ezer négyzetméterrel nemcsak hazánk, de a közép-európai régió egyik legnagyobb logisztikai központjává növi ki magát középtávon az Agrogate. További előnye a beruházásnak, hogy az itt gyökeret verő vállalkozások a beszállítói hátteret is gyorsan megtalálják a kistérségben.

H. P.

Supply Chain Monitor 2006. március