Archívum: Széchenyi István Egyetem

2006. február 1. | Egyéb | Egyéb szektorok

A Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszéke az oktatás és a kutatás területén olyan szakmai profilt képvisel, ami egyedülálló a magyar felsőoktatás és kutatás területén. A tanszék csaknem egyidős az egyetemmel, illetve jogelődjével a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolával.

 

A tanszék elsősorban szállítási, fuvarozási, szállítmányozási, valamint logisztikai vállalkozások számára képez szakembereket. Az egyetemen végzett hallgatók, a termelő és a kereskedelmi vállalatokat logisztikai rendszereinek kialakítására, megtervezésére, működtetésére és fejlesztésére is képesek. A tanszék a gazdaság valamennyi területén alkalmazható szakembereket bocsát ki a különböző szakokon, évente mintegy 200 főt.

Graduális képzésben több szakirányt gondoz. A közlekedésmérnöki szakon hármat, a gazdálkodási szakon pedig további kettőt. A logisztikai, a szállítmányozási és szállítási, és a csomagolási szakirány hallgatói olyan ismereteket kapnak, amelyek alkalmassá teszik őket a fentiekben említett vállalkozások logisztikai, szállítási, csomagolási, tárolási, sőt értékesítési feladatainak megoldására, illetve e folyamatok irányítására.

1996-ban indult a Logisztikai és Szállítmányozási Menedzser szakirányú továbbképzési posztgraduális szak. A képzést akkreditáció alapján Budapesten, illetve Székesfehérváron is szervezik, így az elmúlt kilenc év alatt mintegy 15 csoport végzett átlagosan 25 fővel. Ez annyit jelent, hogy ma már 350-400 fő rendelkezik ilyen végzettséggel.

A Logisztikai és Szállítmányozási Menedzser szakirányú továbbképzés célja, olyan szakmai ismeretekkel és menedzser szemléletmóddal rendelkező szakemberek képzése, akik a megfelelő technikai, módszertani és technológiai ismereteik birtokában képesek:

l vállalati, illetve makroszintű logisztikai rendszerek, folyamatok átlátására, elemzésére, megszervezésére, megtervezésére és irányítására;

l összetett, többféle szállítási mód összekapcsolásával megvalósuló fuvarozási, szállítási folyamat, illetve az ahhoz kapcsolódó kiegészítő tevékenységek megszervezésére, a racionális változatok kiválasztására, irányítására;

l az ipari-, termelési folyamathoz kapcsolódó raktározás, szállítási csomagolás megtervezésére, szervezésére, irányítására.

További cél, hogy a leendő szakemberek a fenti feladatok ellátása közben képesek legyenek mérlegelni a reálfolyamatok pénzügyi eredményeit, tisztában legyenek a pénzügyi leképezések és financiális megoldások módozataival, megtalálják a vállalati szervezeti rendszerben a tevékenységek helyét, és figyelemmel legyenek a jogi környezetből származó befolyásoló tényezőkre.

A képzés fő tanulmányi területei alapismeretekből, szakmai törzsanyagból és speciális szakismeretekből áll.

A képzés során a harmadik félévtől – megfelelő számú jelentkező esetén – a következő szakirányok szerinti specializációra van lehetőség:

l logisztikai szakirány

l szállítmányozási szakirány

l szállítási-csomagolási szakirány

l minőségügyi szakirány.

Az oktatásban felkészült, tapasztalt oktatók, és az egyes területek elismert gyakorló szakemberei – mint meghívott előadók – vesznek részt.

A tárgyi feltételeket a jól felszerelt szállítmányozói oktató kabinet, a korszerű számítógépes szoftverekkel ellátott logisztikai kabinet, és az országosan elismert csomagolásvizsgáló laboratórium biztosítják.

A képzés levelező formában folyik. Az oktatás négy féléves, félévenként négy alkalommal kétnapos szervezett konferencia és egyéni konzultációk, valamint tandíj ellenében rendelkezésre bocsátott tananyagok segítik a hallgatók felkészülését. A negyedik félév végén a képzés diplomatervezéssel és államvizsgával zárul.

A jelentkezés feltétele államilag elismert, a rendeletben meghatározott felsőfokú – főiskolai vagy egyetemi – végzettség.

A Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszéke a logisztikai témájú kutatások meghatározó bázisa és a tudományos élet jelentős szereplője. Számos cég részére végez (végzett) innovációt elősegítő kutatást, és több nemzetközi projekt aktív részese.

Dr. Tóth Lajos

Supply Chain Monitor 2006. február