Archívum: Folyamatos beruházás

2006. február 1. | Beruházás | Egyéb szektorok

A csomagolás, a termék külső megjelenése egyre nagyobb jelentőséggel bír. Egy modernizálással egybekötött folyamatos csomagolásfejlesztési projekt jól illeszkedhet a vállalat termelési rendszerébe. A Cerbona Rt.-nél pontosan ezt az utat követték, és amint azt Dr. Keleti Ágnes vezérigazgató-helyettes elmondta, közel másfél év alatt az 1,2 milliárd forintos beruházás részeként 300 millió forintot költöttek csomagolásfejlesztésre.

 

A fejlesztés valójában egy új raktár, és gyártócsarnok-beruházást, valamint egy teljes müzli szeletet gyártó gépsort érintett. Ennek megfelelően a tavalyi évben befejeződött a 6 ezer négyzetméter alapterületű raktár és gyártócsarnok építése, felszerelése. Amint azt Dr. Keleti Ágnes kifejtette, a beruházásnak még nincsen vége, hiszen a következő lépcsőben a müzlinél és a reggeliző pelyheknél is hasonló fejlesztéseket terveznek. Az előzetes elgondolásoknak megfelelően az első lépcső már itt is megvalósult. A német Dienst Verpackungestechnik GmbH már átadta az üzemnek a reggeliző pelyhek dobozolásra alkalmas új gépet, melynek beüzemelése jelenleg folyik. Az új gépsor és csomagolóegység beruházását a társaság saját szakember-gárdájával végezte, Farkas Zoltán műszaki technológiai és fejlesztési vezető irányításával.

Kapacitásbővítő technológiai fejlesztés

A Cerbona Rt. a hazai piacon közkedvelt Cerbona müzli szeletek gyártásához vásárolt új gyártósort, automatacsomagoló berendezésekkel kiegészítve. Ezzel kétszeresére növelték kapacitásukat. Érthető hát, hogy a korábbi csomagolási megoldást is fejleszteni kellett. A régi gyártósoron a fóliába csomagolt szeleteket kézi erővel 20 darabos kínáló dobozokba helyezték. Az új gyártósor növelt kapacitása mellett a kézi csomagolás már nem volt megoldható. A társaság a megnövekedett termelés kiszolgálására nagy kapacitású, automata dobozóló gép vásárlását határozta el, amellyel akár percenként 500 szelet dobozolása is megoldható.

Több cég ajánlatát megvizsgálva, a társaság vezetői a német cég által gyártott csomagológép megvásárlása mellett döntöttek. A Dienst csomagológépe kiállta már a próbát a sütőiparban és a cukrászatban, de ilyen típusú géppel csomagoltak már kekszet és teát is.

Automatadobozoló berendezés

A csomagológép az egyedülálló – és a német cég által szabadalommal védett –, úgynevezett Induvidual Carrier System (ICS) technológiát alkalmazva működik. A lényeg, hogy a fóliába csomagolt szeletek sorát, egy sorelosztó kétfelé tereli – a két ICS-be –, amely leszámolja és egyedi rekeszekbe helyezi a szeleteket. Ezeket csoportosítva és összegyűjtve megfelelő darabszámú szeletek kerülnek a kazettás szalag kazettáiba. A kazettákból betoló karok a gép által előkészített önkínáló dobozba tolják a terméket.

A csomagológép vezérlésének kialakítása lehetővé teszi különböző méretű önkínáló dobozok használatát. Ez egyben azt is jelenti, hogy a dobozolandó müzli szeletek száma változtatható, rugalmasságot biztosítva a gyártó vállalatnak a kereskedelmi igények kielégítésére. A jelenleg használatos önkínáló kartonok kifejlesztése a Cerbona és a gépgyártó közös munkájának eredménye. Az új kartonok tetszetősebbek és jobban védik a müzli szeleteket a raktározás és a szállítás során, mivel stabilabbak és az oldalakon lévő ragasztással a termékbiztonságot is jobban szolgálják, mint a korábbi önkínálók.

A gyártósor végén elhelyezett kontrollmérleg biztosítja, hogy csak megfelelő tömegű gyűjtőkartonok kerülhessenek a vásárlókhoz.

A gép műszaki megoldásai a folyamatot is könnyen áttekinthetővé teszik. A pozitív tapasztalatok alapján a cég a reggeliző pelyhek csomagolására is a német cégtől vásárolt új gépet.

Máté Richárd

Supply Chain Monitor 2006. február