Zöldenergia-fejlesztéseket adtak át Kaszaperen

2014. augusztus 18. Gazdaság | Egyéb szektorok

A Dél-Alföld első "zöld településévé" vált a Békés megyei Kaszaper azokkal a beruházásokkal, amelyeket az önkormányzat tájékoztatása szerint augusztus 16-án adtak át.

Az Európai Unió által támogatott fejlesztés eredményeként a község sportcsarnokának áramellátását napelemek biztosítják. Az összesen 36 millió forintba került projekt támogatási összege 24 millió forint volt, s ezzel nem csak a sportcsarnok áramellátást, hanem az épülethez kapcsolódó kábeltelevíziós és internetes rendszertechnikai elemek, valamint a teljes helyi kábelhálózat ellátását is biztosítani tudják a zöldenergiából.

Szinten átadták a község szennyvíztisztító- és vízműtelepének, valamint az átemelő szivattyúk és a humán szolgáltató központ áramellátását segítő napelemeket is. Utóbbi program több mint 98 millió forintból valósult meg, 85%-os uniós támogatással.

Az önkormányzat az elmúlt években összességében 176 millió forintot költött hasonló fejlesztésekre, s ezeknek az eredményeként szintén alternatív energiaforrások segítik az iskola, az óvoda, az orvosi rendelő és a művelődési ház energiaellátását is.

MTI