Vegyipari beruházás Budapesten

2013. december 18. Beruházás | Egyéb szektorok

Decemberben áll üzembe egy világszínvonalú, számítógépes irányítású porkezelő rendszer a Trilak vizes bázisú festéküzemében, Soroksáron. A korszerű silóberendezés a felhasznált poranyagok közel felét fogja zárt rendszerben feldolgozni, melynek során évente 74 000 zsák megemelését váltja ki – áll a cég december 17-én kiadott sajtóközleményében.

Ezzel az új beruházással a Trilak erősíti hazai piacvezető pozícióját, s emellett a cég termelési értékének 30%-a jövőre már az exportpiacokra irányul. A rendszer 2 új és 1 felújított porsilóból, valamint az épület tetején elhelyezkedő mérlegtartályokból áll. A festékgyártáshoz szükséges poranyagok zsákok helyett tartálykocsiban érkeznek a silókba, innen pontos recept szerint mérve a mérlegtartályokba, onnan pedig gombnyomásra a festékgyártó berendezésekbe kerülnek.

Az üzem egyéb új berendezésekkel is bővült, s ennek következtében a gyártási kapacitás 15%-kal növekedett. A többletet részben a hazai piacon, részben külföldön szeretnék értékesíteni. Eddig Csehországban, Szlovákiában és Romániában forgalmazták a Trilak többszörösen díjnyertes termékeit, az új beruházás kapcsán azonban azok már a lengyel, holland és francia vásárlókhoz is eljuthatnak. 2014-ben várhatóan összesen 7000 tonna terméket exportálnak, ugyanakkor az angliai piacra lépéshez szükséges előkészületek is megkezdődtek.

A beruházást a cégcsoport saját erőből finanszírozta, és ezzel Magyarországon alakította ki a vakolatok közép-európai gyártóbázisát. Az elmúlt években több mint 800 millió forint beruházást hajtott végre a Trilak, melynek legnagyobb projektje ez a 340 millió forint értékű vizesüzem-bővítés és -modernizálás volt. A beruházási tevékenység folytatódik a következő években is, mind a termeléskorszerűsítés és kapacitásnövelés, mind a hazai festékboltoknak nyújtott modernizálási támogatás (boltfelújítások) formájában.