Újraindult az üveggyártás Parádsasváron

2013. május 17. Beruházás | Egyéb szektorok

Kilenc év kényszerszünet után újraindult a több mint 300 éves hagyományokkal rendelkező üveggyártás Parádsasváron, miután megkezdte termelését az Art Glass Parád Kft. – jelentették be május 17-én Parádsasváron, az üzemben tartott sajtótájékoztatón.

A gyártást az üvegtervezők 30 millió forintos beruházással felújított egykori laboratóriumában indította el a belföldi magánszemélyek által birtokolt társaság, amely egyelőre 8 embert foglalkoztat. A korábban csaknem 400 embert foglalkoztató, II. Rákóczi Ferenc által több mint 300 éve alapított Parád Kristály Manufaktúra 2004-ben ment csődbe. Azóta nem készültek hagyományos kézi megmunkálású kristályáruk a településen.

A sajtótájékoztatón Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy a helybeliek szíve ma is összeszorul a leromlott és kirabolt egykori üveggyár látványától, hiszen az jelentette az életet a település és a kistérség számára. Ugyanakkor a termelés újraindulása azt jelenti, hogy még ha kisebb méretben is, de megmaradt a tudás, a hagyomány és a tapasztalat. Az életnek alkotásról és értékteremtésről kell szólnia, Parádsasvár számára pedig az egyedi kristálytárgyak egyet jelentenek az élettel – fogalmazott a politikus.

Berényi Zsolt, az üzem vezetője arról szólt, hogy az egykori kísérleti üveghutában ötvözik a modern technológiát a több évszázados eljárásokkal. A termelés megindításához szükséges forrásokat regionális fejlesztési és munkahelyteremtő pályázatokon nyerték. A hutában olyan üvegfúvók dolgoznak, akik az üveggyár felszámolásakor vesztették el az állásukat. A tervek szerint a dolgozói létszám hamarosan még néhány fővel bővül – mondta az üzemvezető.

MTI