Új üzemcsarnok átadása Pécsett

2013. szeptember 6. Beruházás | Egyéb szektorok

Átadták szeptember 6-án a dohányipari berendezések és alkatrészek előállításával foglalkozó Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. 1,5 milliárd forintból épült új, 4200 m²-es üzemcsarnokát Pécsett.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára beszédében kiemelte, hogy Magyarország a pénzügyi stabilitás megteremtésével, a rugalmas munkaerő-piaci szabályozással, az adminisztráció csökkentésével és a duális képzési rendszer bevezetésével kedvező környezetet teremt a külföldi tőkebefektetésekhez, az itt működő külföldi vállalatok érdekeltségeinek bővítéséhez.

A Pécsett 19 éve működő, és több mint 1000 embert foglalkoztató Hauni Hungaria jó példája annak, hova juthat el egy cég, ha megtalálja az ország által kínált lehetőségeket – jelentette ki az államtitkár. A vonzó gazdasági környezet megteremtése szempontjából Cséfalvay Zoltán kedvezőnek nevezte, hogy Magyarország 9 év után idén nyáron kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, valamint azt is, hogy visszafizette IMF-hitelét. Célszerűnek nevezte azonban, hogy a szakképzés után a jövőben a felsőoktatásra is kiterjesszék a duális képzést.

A 2014–2020 közötti európai uniós költségvetési időszakról szólva elmondta, Magyarország a strukturális és kohéziós alapokból érkező forrás 60%-át közvetlenül gazdaságfejlesztésre szeretné fordítani a gazdaság további növekedése érdekében. Ez 7 év alatt 4300 milliárd forint támogatást jelent a termelő szektornak, és jelentős változás a most záruló időszak gyakorlatához képest – hangsúlyozta.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere arról szólt, hogy bár a Baranya megye legnagyobb ipari termelő vállalataként számon tartott Hauni Hungaria fejlődése komoly siker, a cégnek otthont adó város továbbra is elkeseredett küzdelmet folytat gazdaságának élénkítéséért, a szén- és uránbányászat idején betöltött pozíciójának visszaszerzéséért. A polgármester beszélt a városban tapasztalható összefogásról, arról hogy az önkormányzat erősíti kapcsolatát a vállalkozásokkal. Hozzátette, a csődbe ment Elcoteq gyártóbázisán már a Flextronics és a Jabil termel és a cégek betelepülését előmozdítandó, a közelmúltban megkezdődött a Déli Ipari Park közművesítése.

Jakabucz Ildikó, a Hauni Hungaria ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy a Hauni Hungaria a német a Hauni AG magyarországi leányvállalataként jött létre, amely 10 000 m²-en, 210 dolgozóval kezdte meg a termelést 1994-ben, miután megvásárolta a Sopianae Gépgyár csarnokait és gépeit. A kft. gyártócsarnokainak összterülete ma 45 000 m². Az 1000 dolgozó közül 200-250 az utóbbi 2 évben nyert felvételt, és még további 200 kölcsönzött alkalmazottnak is munkát adnak. A beszállítópartnereik száma meghaladja a 100-at.

Kérdésre válaszolva az ügyvezető elmondta, a pénteken átadott gyártócsarnokot saját forrásból építtette fel a cég, a munkahelyek megtartásáért pedig fejlesztési adókedvezményt kap. Jakabucz Ildikó üdvözölte a kormányzatnak a duális képzés bevezetésére vonatkozó intézkedését és jelezte, hogy a vállalatnak a Pécsi Tudományegyetemmel való együttműködése hasonló lehetőséget kínálhat a mérnökképzés terén is.

Jürgen Spykman, a Hauni AG igazgatóságának tagja arról szólt, a Hauni Hungaria telephelye elérte a beépíthetőség határát, a cég sikerei és a kiváló magyar-német kapcsolatok miatt azonban tervezik az üzemi terület növelését. – A magyar állam támogatási politikája könnyíti a beruházási döntéseinket – jegyezte meg.

MTI